به گزارش ایرنا، بیست و پنجمین دوره لیگ برتر فوتبال در شرایطی از ۲۸ مرداد آغاز میشود که تیمها در حال پشتسرگذاشتن اردوی آمادهسازی پیشفصل برای حضور در فصل جدید هستند. اردوی خارجی مانند بیشتر فصلهای چند دهه گذشته پای ثابت برنامه پیشفصل برخی از باشگاههای لیگ برتری است، باشگاههایی که با توجه تمکن مالی بالا و دسترسی بیشتری که به بودجه عمومی کشور دارند، همواره سعی دارند که پیش از شروع فصل جدید راهی اردوی خارجی شوند تا با توجه به امکانات بیشتری که در دسترسشان قرار میگیرد، با آمادگی بهتر لیگ را آغاز کنند.
در حال حاضر و در شرایطی که نزدیک به ۳۵ روز تا شروع فصل جدید باقی مانده است، برخی از باشگاهها در اردوی خارجی به سر میبرند و برخی دیگر نیز در روزهای آینده چمدانهایشان را برای برپایی اردو در خارج از کشور خواهند بست. تراکتور، پرسپولیس و استقلال سه تیم مطرح لیگ برتری هستند که در حال حاضر در ترکیه اردو زدهاند تا به گفته سرمربیانشان در یک فضای دور از حاشیه و سرو صدا، تمرینات بدنسازی و تاکتیکی پیش فصل را به همراه بازی تدارکاتی با تیمهای ترک و خارجی دیگری که در ترکیه اردو زدهاند، برگزار کنند.
برگزاری اردوی خارجی در تعطیلات پیشفصل و البته نیمفصل در حالی در سه دهه گذشته تبدیل به یک برنامه همیشگی برای باشگاههای متمول فوتبال ایران شده است که با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور در یک دهه گذشته و گرانی ارز، اردوی خارجی هزینههای قابل توجهی را به باشگاهها تحمیل میکند. با این حال باشگاههای ایرانی که عمدتا دولتی هستند، با توجه به دسترسی که به بودجههای عمومی دارند، کمتر پیش آمده است به دلیل مشکلات مالی، دور اردوی خارجی را خط بکشند.
همواره یکی از دلایلی که باشگاههای لیگ برتری برای برپایی اردوی خارجی عنوان میکنند، وضعیت آب و وهوایی و وجود کمپهای مجهز در کشورهای مقصد است که سبب میشود این تیمها در پیشفصل و نیمفصل برای برپایی اردو راهی خارج از کشور شوند و هزینههای هنگفتی را روی دست باشگاهها بگذارند.
با این حال عدم وجود کمپهای مجهز کافی و استاندارد در کشورمان سبب شده، باشگاهها برپایی اردوی خارجی را نسبت به اردو زدن در داخل کشور همواره در اولویت قرار بدهند. این در شرایطی است که ایران با توجه به ۴ فصل بودن و وجود مناطق گرمسیر و سردسیر هم در فصل تابستان برای اردوهای پیشفصل و هم در فصل زمستان برای برپایی اردوهای نیمفصل، مناطقی از کشورمان هستند که میتوانند میزبان تیمهای لیگ برتری باشند.
به طور مثال در فصل تابستان، شهرهای مانند اردبیل، تبریز، ارومیه و مناطق غربی کشور که شرایط خنکتری را نسبت به سایر مناطق کشور تجربه میکنند، میتواند پیشنهادهای خوبی برای برپایی اردوی پیشفصل باشد. در تعطیلات زمستانی و نیمفصل نیز، کیش و مناطق گرمسیر مانند چابهار و کرمان، گزینههای قابل توجهی با توجه به هوای مناسبی که در آن بازه زمانی دارند، هستند.
با وجود چنین ظرفیتهایی اما عدم سرمایهگذاری در زیرساختهای تمرینی و اردویی، سبب شده تا با وجود آب و هوای قابل قبول در فصول مختلف، تیمها رغبتی برای اردو زدن در ایران کمتر داشته باشند.به جز چند کمپ مجهز در تهران و البته کیش، در سایر مناطق کشور کمپ اردویی استاندارد کمتری برای باشگاههای فوتبال وجود دارد و همین محدودیتها سبب شده، اولین انتخاب باشگاهها برای برپایی اردو در صورتی که متمول باشند، خارج از کشور باشد. به طوری که در فصل تابستان ترکیه و در فصل زمستان امارات و قطر گزینههای محبوب باشگاههای کشورمان برای برپایی اردو به شمار میروند.
در چنین شرایطی ضروری است با توجه به پتانسیل آب و هوایی که مناطق مختلف کشور در فصول متفاوت برای برپایی اردو دارند، ساخت کمپهای تمرینی و اردویی در برنامه قرار بگیرد و جدیتراز قبل ساخت چنین مجموعههایی دنبال و پیگیری شود. به خصوص که با توجه به گردش نزدیک ۱۰ هزار میلیاردی فوتبال ایران، میتوان بخشی از این هزینهها را به سمت ساخت کمپهای مجهز تمرینی در مناطق گرمسیر و سردسیر کشور هدایت کرد.
ساخت کمپهای اردویی در مناطق مختلف کشور سبب میشود علاوه بر صرفهجویی ارزی برای باشگاهها، میتوان با حضور باشگاههای کشورهای همسایه محلی برای درآمدزایی هم باشد. برای افزایش زیرساختهای اردویی مانند کمپهای مجهز ضروری است که سیستم مدیریتی ورزش و فوتبال ایران به جای نگاههای کوتاهمدت و روزمره در هزینههایی که انجام میدهند، نگاه و برنامه بلندمدت داشته باشند تا در تمرینات پیشفصل و نیمفصل، برخلاف امروز اولویت باشگاهها برپایی اردو در ایران باشد و از هدر رفتن بودجه باشگاهها جلوگیری شود.