شناسهٔ خبر: 73883046 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

عملیات اجرایی نخستین مزرعه خورشیدی دولتی کشور در مشهد آغاز شد+ فیلم

مشهد-ایرنا- عملیات اجرایی نخستین مزرعه خورشیدی دولتی در کشور با ظرفیت ۶ مگاوات و برای تامین برق ۲۱ دستگاه اجرایی مشهد در محل نیروگاه حرارتی توس این شهر آغاز شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، استاندار خراسان رضوی روز سه شنبه در آیین که یکی از برنامه‌های «سه شنبه های انرژی نو» بود، این طرح را گامی مهم در راستای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در استان و کشور دانست و گفت: توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر یکی از اولویت‌های جدی کشور است، در این راستا با هماهنگی‌های انجام شده، اختیارات لازم از سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) اخذ شد.

غلامحسین مظفری افزود: خراسان رضوی تنها استانی است که در صدور مجوزهای نصب نیروگاه تجدیدپذیر اختیار را از ساتبا دریافت کرده است.

وی با بیان اینکه همکاری و هم‌افزایی دستگاه‌های مختلف استان منجر به آغاز این طرح شده است، بیان کرد: این تجربه خوب در استان نشان داد که با تدبیر ستاد توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، می‌توان بر چالش‌ها غلبه کرد.

استاندار خراسان رضوی با تاکید بر لزوم تسریع دولت در این حوزه بیان کرد: کلنگ‌زنی در این طرح‌ها زمانی انجام می‌شود که تجهیزات رسیده و کار آغاز شده باشد، در مورد اولین مزرعه خورشیدی دولتی کشور این اتفاق رخ داد و امیدواریم تا ۲ ماه آینده شاهد افتتاح آن باشیم.

وی با اشاره به بحران انرژی و برق در کشور خاطر نشان کرد: قطعی برق علاوه بر مصارف خانگی، واحدهای تولیدی را نیز دچار بحران کرده است، لذا همراهی و کمک ما برای افزایش تاب‌آوری واحدهای تولیدی ضروری است و مردم نیز باید با ترویج فرهنگ مصرف بهینه در این زمینه همکاری کنند.

مظفری با اشاره به برنامه سه ساله استان خراسان رضوی برای نصب سه هزار مگاوات برق تجدیدپذیر تصریح کرد: در این راستا سرعت نصب نیروگاه‌ها بسیار مهم است و در این مسیر بخش خصوصی اصلی‌ترین سرمایه‌گذار ما خواهد بود، ستاد انرژی تجدیدپذیر باید به گونه‌ای عمل کند که سرمایه‌گذارانی که زمین و مجوز دریافت می‌کنند، برنامه مشخصی برای راه‌اندازی نیروگاه تجدیدپذیر داشته باشند و در صورت عدم پیشرفت کار، زمین از آنها بازپس گرفته خواهد شد.

وی همچنین به توانمندی برخی از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: ۲۵ نفر از سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی، بخشی از تولید انرژی تجدیدپذیر در استان را پذیرفته‌اند. با این حال منابع ما محدود است و باید بهترین استفاده را از آن‌ها داشته باشیم و در تامین تجهیزات نیز کیفیت را ملاک قرار دهیم.

استاندار خراسان رضوی در پایان به برگزاری نمایشگاه نیروگاه تجدیدپذیر مشهد در آینده نزدیک اشاره کرد و افزود: این نمایشگاه فرصتی برای معرفی بهترین تجهیزات این صنعت را فراهم خواهد کرد.

عملیات اجرایی نخستین مزرعه خورشیدی دولتی کشور در مشهد آغاز شد +فیلم

۷۱ مگاوات، سهم ادارات خراسان رضوی از تولید انرژی تجدیدپذیر

مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق مشهد در مراسم آغاز عملیات اولین نیروگاه خورشیدی دولتی کشور با اشاره به پیشرو بودن استان خراسان رضوی در زمینه بهینه‌سازی مصرف، تعمیر تجهیزات فرسوده و نصب نیروگاه‌های تجدیدپذیر، دو راهکار اساسی برای رفع ناترازی در حوزه انرژی را معرفی کرد که می‌تواند الگویی برای سایر نقاط کشور باشد.

عبدالوحید مهدوی‌نیا با بیان اینکه استان خراسان رضوی تا پایان سال ۱۴۰۶ باید سه هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر نصب کند، بر اهمیت برنامه‌ریزی و سازماندهی در قالب ستاد انرژی‌های تجدیدپذیر و کمیته‌های تخصصی تاکید کرد.

وی گفت: ادارات دولتی از سال ۱۴۰۳ مکلف شده اند تا پنج درصد از انرژی برق مصرفی خود را از منابع تجدیدپذیر تامین کنند و این سهم تا سال ۱۴۰۶ به ۲۰ درصد خواهد رسید. این امر می‌تواند از طریق نیروگاه‌های تجمیعی، نصب نیروگاه انفرادی، خرید برق از بورس انرژی سبز یا محاسبه بالاترین نرخ انرژی سبز و اعمال آن در قبوض محقق شود.

مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق مشهد با اشاره به مصرف برق اداری در خراسان رضوی به میزان ماهانه ۲۵ میلیون کیلووات ساعت بیان کرد: در سال دوم برنامه سه ساله برای سه هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در استان که قرار داریم، ماهانه بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد تومان جریمه بابت تامین نشدن انرژی تجدیدپذیر پرداخت می‌شود. سرمایه‌گذاری این مبلغ طی یکی دو سال می‌تواند منجر به ایجاد نیروگاه خورشیدی و حذف این جریمه شود.

وی با تاکید بر ضرورت پیشگامی دولت در این حوزه توضیح داد: بر اساس تاکید رییس جمهور و پیگیری‌های استاندار در ستاد توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و با دریافت موافقت ساتبا، مجوز ایجاد نیروگاه‌های تجدیدپذیر دولتی سه مگاواتی اخذ شد، اعتبارات لازم نیز در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تامین و تجهیزات نیز از محل ساتبا تامین اعتبار خواهد شد.

مهدوی‌نیا به برنامه‌ریزی نصب نیروگاه‌های تجدیدپذیر اداری در خراسان رضوی اشاره کرد و گفت: تا سال ۱۴۰۶ باید ۷۱ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر اداری در استان نصب شود که شامل ۱۵.۵ مگاوات در سال جاری، ۲۲.۵ مگاوات در سال ۱۴۰۵ و ۴۲.۵ مگاوات در سال ۱۴۰۶ می‌شود، با احتساب برنامه ۶ مگاواتی امروز و نصب ۲.۶ مگاوات نیروگاه اداری کنونی، به برنامه زمان‌بندی امسال خواهیم رسید.

وی با اشاره به انعقاد تفاهم نامه با ۱۳ دانشگاه دولتی در خراسان رضوی برای نصب نیروگاه تجدیدپذیر اظهار کرد: همچنین در حال بررسی تفاهم‌نامه‌هایی با مصرف‌کنندگان عمده مانند بانک‌ها و شهرداری‌ها برای توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر هستیم.

تاکید قانون برنامه هفتم توسعه بر استفاده از انرژی‌های پاک

رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی نیز در این مراسم با اشاره به ماده ۴۴ قانون برنامه هفتم توسعه که بر استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک تاکید دارد، اظهار کرد: با توجه به ناترازی انرژی در کشور، این موضوع باید در دستور کار همه ما قرار گیرد.

حسن پارسی پور افزود: با تاکید خاص رییس جمهور، مقرر شد تکلیف ۲۰ درصدی نیاز برق ادارات در دستور کار قرار گیرد، استاندار خراسان رضوی با ورود عالی خود، ستاد توسعه انرژی تجدیدپذیر را در استان تشکیل داد تا راهکارهایی برای اجرای این تکلیف بررسی شود.

وی در تشریح فرآیند تامین اعتبار این طرح گفت: در گام اول میزان مصرف برق ۲۱ دستگاه اجرایی استان که اعتبارات هزینه‌ای آن‌ها بر عهده سازمان مدیریت و برنامه ریزی است، محاسبه شد.

به گفته وی، در این راستا اعتباری افزون بر ۹۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان در ستاد توسعه انرژی تجدیدپذیر مصوب شد.

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان رضوی با بیان اینکه این اقدام حاصل نگاه برنامه‌محور استاندار بود، توضیح داد: با وجود اینکه این موضوع در دستورالعمل بودجه استانی پیش‌بینی نشده بود، ما به سرعت با امور استانها سازمان برنامه و بودجه کشور مکاتبه کردیم و پیشنهاد گنجاندن اعتبارات بخش انرژی‌های تجدیدپذیر در دستورالعمل بودجه را ارائه دادیم، این پیشنهاد پذیرفته و برنامه‌ای تحت عنوان «تامین انرژی‌های پاک» و زیربرنامه‌ای با عنوان «توسعه انرژی برق» تعریف شد.

پارسی پور گفت: این اتفاق رخ داد تا امروز شاهد توسعه و تامین انرژی پایدار و پاک باشیم.

در پایان این مراسم عملیات خاکبرداری از زمین نخستین مزرعه خورشیدی دولتی کشور در محل نیروگاه توس مشهد آغاز شد.

در حال حاضر، ۱۵۰ مگاوات ظرفیت تولید برق خورشیدی در بخش‌های سرمایه‌گذاری، صنعت، اداری، کشاورزی و خانگی به شبکه متصل شده است. همچنین برنامه‌ریزی شده تا پایان سال ۱۴۰۶، ظرفیت تولید برق خورشیدی در استان به ۳۲۶ مگاوات در بخش کشاورزی، ۶۹۲ مگاوات در بخش صنعت، ۵۵ مگاوات در بخش خانگی، ۵۳ مگاوات در بخش اداری و هزار و ۸۷۴ مگاوات از طریق سرمایه‌گذاری‌های انجام‌ شده برسد.