به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، محمد درخشانیفرد افزود: امسال برای مطالعات فاز ۲ این طرح بیش از ۱۱۸ میلیارد تومان پیشبینی شده و هر سال بودجه به تدریج در اختیار موسسه جهاد نصر قرار میگیرد.
مدیرعامل موسسه جهاد نصر اظهار داشت: سال گذشته ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای مطالعات فاز ۲ طرح ۵۵۰ هزار هکتاری اختصاص یافت که همه این مبلغ بابت دیون سنواتی و مطالبات مشاوران پرداخت شد.
وی با اشاره به اینکه مطالعات کامل فاز ۲ این طرح بزرگ آب و خاک در سطح ۲۵۵ هزار هکتار به ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، تصریح کرد: تامین اعتبار برای اتمام مطالعات و اجرای عملیات در راستای آمادهسازی زیرساختهای اراضی کشاورزی در راستای افزایش عملکرد تولید و ایجاد اشتغال بسیار مهم است.
مدیرعامل موسسه جهاد نصر گفت: از ۲۹۵ هزار هکتار فاز یک طرح ۵۵۰ هزار هکتاری اراضی خوزستان و ایلام، بیش از سه هزار هکتار نیز در قالب پروژه گوریه باقی مانده که اجرای آن به ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
وی درباره اقدامات موسسه جهاد نصر در طرح نهالکاری و مرطوبسازی اراضی در کانونهای اصلی استان خوزستان، افزود: در سال ۱۳۹۵ با توجه به فراگیر شدن گردوغبار در این استان و دستور رهبر معظم انقلاب برای حل این مشکل، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و موسسه جهاد نصر وظایفی را بر عهده گرفتند.
وی ادامه داد: پس از شناسایی هفت کانون اصلی گرد و غبار با منشا داخلی در سطح ۳۶۰ هزار هکتار از سوی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، قرار شد تامین آب برای نهالکاری و مرطوبسازی اراضی توسط موسسه جهاد نصر در کانون شماره ۴ که جزو کانون های بحرانی و اولویتدار بود با وسعت ۱۱۲ هزار هکتار و عملیات نهالکاری، مالچپاشی و قرق توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در کانونهای بحرانی انجام شود.
مدیرعامل موسسه جهاد نصر اظهار داشت: در این راستا، این موسسه در کانون اصلی شماره ۴ گردوغبار واقع در جنوب و جنوب شرقی اهواز، کانال اصلی آب به طول ۶۰ کیلومتر، کانالهای فرعی منشعب از کانال اصلی به طول حدود ۷۴ کیلومتر و ایستگاه پمپاژ آب را به منظور تامین آب مورد نیاز آبیاری نهالها و مرطوبسازی تالاب منصوره و شریفه احداث کرد.
وی با بیان اینکه در کانون شماره ۴ گرد و غبار دو تالاب منصوریه و شریفه به وسعت ۲۶ هزار هکتار وجود دارد، گفت: منشا خشک شدن این تالابها گرد و غبار بود و ما توانستیم با کمک پیمانکاران و بهکارگیری ماشینآلات سنگین، کانالهای آب را برای مرطوبسازی و آبیاری نهالها در تالاب منصوره در سطح ۱۴ هزار هکتار احداث کنیم.
درخشانیفرد اضافهکرد: در تالاب شریفه نیز از پنج هزار و ۲۰۰ متر لولهگذاری برای آبرسانی و مرطوبسازی اراضی، چهار هزار و ۲۰۰ متر آن انجام و بقیه عملیات لولهگذاری به علت نبود اعتبار از سال ۱۳۹۹ رها و تعطیل شد.
وی افزود: با اجرای عملیات احداث کانالهای آب و مرطوبسازی تالاب منصوره و کانون شماره ۴ و نهالکاری در خوزستان تا سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ گرد و غبار به میزان قابل توجهی کاهش یافت و به صورت کلی ۱۰ درصد تثبیت مهار گرد و غبار انجام شد، اما با رهاسازی این طرح، از سال ۱۴۰۳ به دلیل عدم تکمیل طرح مهار کانونهای گرد و غبار در هفت کانون معرفی شده به ویژه کانون شماره ۴ ضمن هدررفت سرمایهگذاریهای انجام شده، شاهد منشا گرد و غبار در استان خوزستان هستیم.