به گزارش خبرگزاری برنا از قزوین؛ علیرضا طارمیها با هشدار نسبت به افزایش احتمال گرمازدگی در میان شیرخواران گفت: بهطور معمول گرمازدگی در شیرخواران سریعتر از بزرگسالان رخ میدهد. این مسئله در روزهایی که دمای هوا بالاست و تهویه مناسب وجود ندارد، بیشتر اتفاق میافتد و در صورت بروز آن، مرکز تنظیم دمای بدن در مغز عملکرد مناسبی نخواهد داشت.
وی افزود: در دمای بالا، بدن برای خنک کردن خود از طریق تعریق تلاش میکند، اما در صورتی که مایعات بدن کم شده باشد، تعریق مؤثر نخواهد بود و در نتیجه، دمای بدن افزایش مییابد و شیرخوار در معرض خطر جدی قرار میگیرد.
علائم گرمازدگی در شیرخواران
طارمیها ادامه داد: شیرخواران به دلیل وزن پایین و حجم کمتر مایعات در بدن، بیشتر در معرض خطر هستند. تعداد تنفس بالاتر نیز موجب دفع بیشتر گرما از بدن آنها میشود. در موارد گرمازدگی، تب، تغییر رفتار، گریه شدید، خشکی پوست، گودرفتگی و سیاهی زیر چشم از علائم هشداردهندهاند که والدین باید نسبت به آنها هوشیار باشند.
راهکارهای اولیه درمان و کاهش دمای بدن
این فوقتخصص تاکید کرد: در صورت مشاهده علائم گرمازدگی، باید سریعاً لباسهای شیرخوار را کم کرده، او را به مکان خنک منتقل کرد و بدنش را با آب ولرم یا حوله مرطوب خنک، شستشو داد. استفاده از آب خیلی سرد ممنوع است؛ زیرا میتواند موجب انقباض عضلات و اختلال در تنفس شود. همچنین قرار دادن پارچه خنک روی گردن و اندامها، بالا بردن پاها برای بهبود گردش خون، و نوشاندن مایعات در صورت هوشیار بودن، توصیه میشود.
مراجعه فوری به اورژانس در موارد شدید
طارمیها با تأکید بر کنترل مداوم دمای بدن شیرخوار هر ۱۰ دقیقه یک بار، اظهار کرد: اگر تب کاهش نیافت یا علائم طبیعی نشد، مراجعه به پزشک الزامی است. در موارد گرمازدگی شدید، به دلیل خطر بروز اختلالات الکترولیتی و آسیب مغزی یا قلبی، مراجعه به اورژانس ضروری است.
نوشاندن مایعات بدون انتظار برای تشنگی
وی بیان کرد: از آنجا که حدود ۷۰ درصد بدن شیرخوار از آب تشکیل شده، والدین نباید منتظر بروز علائم تشنگی بمانند و باید بهصورت منظم مایعات به شیرخوار بدهند. در هوای گرم نیز باید از پوشاندن لباسهای زیاد خودداری کرده و لباسهای نخی و خنک برای شیرخوار انتخاب شود.
شرایط سفر با شیرخوار در فصل گرما
طارمیها توصیه کرد: پیش از سوار کردن شیرخوار به خودرو، دمای داخل ماشین باید خنک شود و به هیچوجه نباید کودک حتی برای چند دقیقه در خودرو تنها رها شود؛ زیرا دمای داخل خودرو ممکن است تا ۷۰ درجه سانتیگراد افزایش یابد. بهترین زمان برای سفر با کودک، صبح زود یا شب است. در طول سفر نیز هر دو ساعت باید توقف، استراحت، و رسیدگی به کودک انجام شود.
راهکارهای خانگی پیشگیری
این پزشک با بیان اینکه از خروج شیرخوار در ساعات گرم روز (۱۱ تا ۱۶) باید پرهیز شود، گفت: باز کردن پنجرههای اتاق در صبح، استفاده از پرده برای جلوگیری از ورود نور خورشید و روشن کردن کولر برای کاهش دما از دیگر راهکارهای خانگی پیشگیری از گرمازدگی هستند. همچنین در صورت داشتن تب، استفاده از پاشویه و استامینوفن برای پایین آوردن دمای بدن توصیه میشود.
انتهای پیام