صاحبخبر - گروه اقتصادی- عباس قاری: تغییر جهانی اقلیم و در پی آن تاثیر این تغییر اقلیم در ایران منابع آبی را با چالشهای بزرگی روبرو کرده است. کاهش بارشها، افزایش دما و تغییر در پراکنش مکانی و زمانی بارشها از پیامدهای تغییر اقلیم است. ورودی آب به سدها تا ۲۱ تیرماه سال آبی جاری (۱۴۰۳-۱۴۰۴) ۲۲.۴۳ میلیارد متر مکعب بوده که در مقایسه با رقم ۳۹.۱۵ میلیارد متر مکعب مدت مشابه سال گذشته ۴۳ درصد کمتر است.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ، وضعیت برخی از سدهای مهم کشور بیانگر این است که در ۱۸ سد درصد پرشدگی کمتر از ۲۰ درصد است، بهطوری که سد لار تهران ۷ درصد، سد دوستی و طرق استان خراسان رضوی به ترتیب ۶ و ۹ درصد، سد پانزده خرداد حوضه قمرود ۱۰ درصد، سد استقلال و شمیل و نیان و سرنی هرمزگان به ترتیب، ۴، صفر و ۱۴ درصد، سد تهم استان زنجان ۱۳ درصد، سد رودبال داراب استان فارس ۱درصد، چاهنیمه استان سیستان و بلوچستان ۱۶ درصد، سد تنگوییه سیرجان استان کرمان ۷ درصد و سد نسا این استان ۹درصد و سد ساوه و کمال صالح استان مرکزی به ترتیب ۸ و ۱۹ درصد آب دارند. میزان بارشهای استان تهران در سال آبی جاری که حدود ۱۰ ماه از آن سپری شده، به ۱۴۹ میلیمتر یعنی حدود ۴۵ درصد بارشهای سالانه کاهش یافته و این میزان در مقایسه با سال کمبارش گذشته نیز ۳۵ درصد افت داشته است.بهگفته اردکانی، رئیس آبفای استان تهران، استان تهران برای نخستین بار در دوره آماری درازمدت، پنجمین خشکسالی پیاپی را تجربه میکند و در این مدت، میزان بارشهای سالانه به کمتر از میانگین بلندمدت (۲۸۰ میلیمتر در سال) رسیده است.به گفته او حجم کنونی آب موجود در سدهای تهران را متاثر از کمبارشهای سال آبی جاری، کمتر از ۲۰ درصد اعلام و تصریح کرد: در چنین شرایطی موثرترین راهکار برای سازگاری با خشکسالی و کمبارشیها، مدیریت مصرف و کاهش دستکم ۲۰ درصدی در مصارف مشترکان است.
خشکسالیترین دوره
در ۶ دهه گذشته
بر اساس این گزارش، عباس علی آبادی در بازدید از پروژه انتقال آب از زیاران طالقان به بیلقان که روز یکشنبه ۲۲ تیرماه ۱۴۰۴ با حضور استانداران البرز و تهران صورت گرفت، با بیان اینکه کشور در یکی از سختترین دورههای خشکسالی شش دهه اخیر قرار دارد، اظهار کرد: خشکسالی امسال از نظر شدت و گستره بیسابقه بوده و نیاز به مدیریت مصرف آب بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
وی ادامه داد: در این شرایط، پروژه انتقال آب طالقان به عنوان یکی از راهکارهای مهم برای تأمین آب شرب استانهای پرجمعیت، از اهمیت راهبردی برخوردار است.وی با اشاره به بازدید از روند اجرایی پروژه افزود: این طرح پیشرفت بسیار خوبی داشته و طی ماههای اخیر با شتاب مناسبی دنبال شده است. در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد پروژه به اتمام رسیده و بخش مهمیاز عملیات اجرایی در حال انجام است.وزیر نیرو ادامه داد: در دو ماه اخیر، پیشرفت طرح به طور قابل توجهی افزایش یافته است؛ بهگونهای که در مقایسه با دو سال گذشته، طی شش ماه اخیر بیش از دو برابر سرعت گرفتهایم. این موضوع نشاندهنده عزم جدی برای تکمیل سریعتر پروژه است.
پیشبینی سال آبی بسیار سخت
در تهران
میزان ذخایر آب در سدهای تهران و البرز کاهش جدی داشته بنابراین از همه شهروندان درخواست میشود با جدیت بیشتری مصرف آب را مدیریت کرده و وزارت نیرو را در افزایش تابآوری منابع آبی یاری دهند تا از شرایط سختتر احتمالی جلوگیری شود. عیسی بزرگزاده در جمع خبرنگاران با بیان اینکه علیرغم اینکه پیش بینی شده بود در سدهای حوضه استان تهران در ماههای اردیبهشت و خرداد بارشهای نرمالی خواهیم داشت، اما چنین اتفاقی رخ نداد و مجموع بارشهای دریافتی از ابتدای سال آبی تا ۲۱ تیرماه حدود ۱۵۰ میلیمتر شد که نسبت به دوره بلندمدت ۴۴ درصد کاهش دارد.
بزرگزاده افزود: از زمستان سال گذشته، بارها از طریق رسانهها از مردم شریف استانهای تهران، البرز و بخشهایی از قزوین که از این سدها تأمین آب میشوند، درخواست کردیم با مدیریت مصرف آب به ما کمک کنند اما کاهش مصرف فعلی کفایت لازم را نداشته و بیم آن میرود که در صورت تداوم روند فعلی، رفاه آبی مردم بهویژه در مناطق تحت پوشش سدهای پنجگانه کاهش یابد.
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه به دلیل کم بارشیهای رخ داده، در مجموع آورد آبی سدها از ابتدای سال آبی جاری یعنی ابتدای مهر ۱۴۰۳ تا ۲۱ تیر ماه حدود ۲۲.۴ میلیارد متر مکعب بوده که نسبت به سال گذشته که ۳۹.۱۵ میلیارد متر مکعب بوده ۴۳ درصد عقب ماندگی داریم.بزرگزاده با تاکید بر اینکه با مدیریت مخزن و مدیریت رهاسازیهایی که انجام شد، حجم موجود آب در مخازن سدها اکنون حدود ۲۳.۶۷ میلیارد متر مکعب است که نسبت به سال گذشته که حدود ۳۲ میلیارد متر مکعب بوده ۲۶ درصد عقب ماندگی داریم، گفت: با وجود آنکه از نظر ورودی ۴۳ درصد عقب ماندگی داریم اما از نظر حجم مخازن ۲۶ درصد عقب ماندگی داریم و این به دلیل مدیریت رهاسازی انجام شده است.∎