به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، حیدر راهب شامگاه یکشنبه در آیین بزرگداشت روز قلم که با تجلیل از ۱۵ نویسنده بومی برگزار شد، گفت: نویسندگان به شکلی ارزشمندی میان کتابخوانان و پژوهش پیوند برقرار میکنند. آنها در حقیقت تسهیلگران کتاب هستند که با واسطهگری بین مخاطب و کتاب در رونق کتابخانههای عمومی نقشآفرینی میکنند.
وی، همکاری نویسندگان و اهالی قلم استان را با کتابخانه عمومی خلیج فارس بوشهر مطلوب توصیف کرد و افزود: البته در این زمینه خانم دارابی، مسئول این کتابخانه و همکارانش تعامل سازندهای با اهالی قلم داشته است تا به سهم خود در محتواسازی باکیفیت برای اعضا تلاش کند. خوشبختانه این کتابخانه به دلیل عملکرد خوبی که داشت در سال ۱۴۰۲ به عنوان کتابخانه عمومی برتر کشور معرفی شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان بوشهر سپس به بازسازی ساختاری و محتوایی این کتابخانه اشاره و تصریح کرد: این کتابخانه در سال ۹۸ تاسیس شد اما در آن زمان هم از حیث تجهیزات و فیزیکی و هم از نظر محتوا و برنامهسازی نیاز به بازنگری داشت تا اینکه در سال ۱۴۰۰ با توجه به تقاضا و نیاز مخاطبان از این کتابخانه که بزرگترین کتابخانه عمومی استان شناخته میشود، با انتخاب مسئول این مرکز، نخست در بعد محتواآفرینی، مخاطبسازی و تولید برنامههای تعاملی و مبتنی بر ذائقه، نیاز و سلیقه اعضا و مخاطبان تحولات بزرگی ایجاد کردیم، سپس در بعد بازطراحی فضا و مناسبسازی آن اقدام کردیم که همین مسئله موجب شد که استقبال از کتابخانه عمومی دوچندان شود.
وی تاکید کرد: در زمینه بهروزرسانی و تجهیز منابع کتابخانه هم با انتشار فراخوانها و پویشها و خرید کتاب و همچنین مشارکت مردم با اهدای گنجینههای کتابخانههای شخصی خود به نقطه مطلوبی از غنا رسیدیم تا جایی که امروز این کتابخانه یکی از معدود کتابخانههایی است که در حوزه منابع آثار درخور و خواندنی را در خود جای داده است.
راهب یادآور شد: تاکنون ۲۰ کتابخانه استان را در سه سال اخیر مورد بازطراحی و بازسازی قرار دادهایم که همین مسئله به کیفیبخشی خدمات و کارکرد این مراکز افزوده است و در سال جاری هم سه کتابخانه دیگر را دست بازسازی داریم که امیدواریم تا پایان سال به بهرهبرداری برسند.
وی گفت: پس از بازطراحی شاهد پیوند نویسندهها با کتابخانهها و برگزاری محافل ادبی و گعدههای گفتوگو در این مراکز بودیم. ما در همه ۶۸ کتابخانه عمومی پذیرای حضور نویسندگان و رونق گرفتن محافل ادبی و فرهنگی با مشارکت اهالی قلم هستیم.
اهالی قلم در آگاهیبخشی بیرقیب هستند
بشیر علوی، نویسنده و پژوهشگر بوشهری نیز در بخش بعدی این آیین با اشاره نقش اهالی قلم در توسعه فرهنگ کتاب در جامعه گفت: شاید در نگاه اول اهالی قلم اینگونه بهنظر آیند که ویژگی خاصی ندارند ولی وقتی در عمق اندیشه و وجود آنها تامل میشود، اصطلاحاتی دور آنها دیده میشود که بزرگیشان را به رخ میکشد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه این محفل را فرصتی برای پرداختن به یک بحث جدید در حوزه کتاب میداند که تحت عنوان خاطرات کتاب شناخته میشود، افزود: این ژانر به آدمهایی میپردازد که با کتاب زندگی میکنند. در این زمینه احمد اخوب کتابی با عنوان «خاطرات کتابی» دارد که کتاب خواندنی است.
وی ادامه داد: همچنین در این زمینه محمدعلی سپانلو کتابی دارد که به نام «دیدهبان خوابزده» در یک سال اخر عمرش آن را نوشته است و در آن در خصوص خاطراتش از کتاب، از خرید کتاب، از لذت بردن خواندن کتاب و… نوشته است. این کتاب بسیار دوستداشتنی و با رویکرد عاطفی نوشته شده است که برای مخاطب جذاب است.
علوی تاکید کرد: خاطرات کتاب پدر یا مادر ادبی هستند که ما را به سمت علم و پژوهش سوق میدهند، هرچند این آثار دانشی نسیتند و بیشتر برگرفته از حس و حال و عاطفه نویسنده و تجربیاتشان از خواندن کتاب است اما پر از نوشتههای حال خوبکن است.
وی همچنین به اثر سوزان هیل در حوزه خاطرات کتاب اشاره و تصریح کرد: این نویسنده خاطراتش را از قفسه کتابهایی که نخواندهاست، ثبت و ضبط کردهاست و حسرتش را از نخواندن این کتابها توصیف کرده، نام این اثر، کتابهای نخوانده است. این اثر باعث شد که با آن همذاتپنداری کنم به قفسه کتابهای ناخوانده کتابخانهام نگاه کنم.
علوی با تاکید بر اینکه عموماً در خرید کتاب، اولویتم کتابهای دستدوم است، افزود: دلیل این کار هم این است که خاطرات و حس صاحبان این کتابها را درک و لمس کنم، مثلاً یکی از کتابهای دست دومی را که خریدم کتاب دوجلدی «در جستوجوی نور» نوشته عبدالرحیم جعفری موسس انتشارات امیرکبیر بود که چگونگی تاسیس این نشر را بیان میکند و در ضمن تاریخ اجتماعی معاصر را به تصویر میکشد. در یکی از صفحات این کتاب حاشیهنویسی بود که شاگرد وی انجام داده بود و در خصوص شخصیت و کار جعفری نوشته بود و واقعیتهایی را مطرح کرده بود که با پیگیریها و پرس و جوهایی که انجام دادم که این نوشتهها صحت دارند.
این نویسنده و پژوهشگر ادبی یادآور شد: شاید اهالی قلم از نظر مالی و اقتصادی ضعیف باشند اما در روشنیبخشی اندیشه و آگاهی هیچکسی نمیتواند با آنها رقابت کند.
نویسندگان، صدای مردم هستند
مسئول کتابخانه عمومی خلیج فارس هم با بیان اینکه روز قلم یادآوری قدرت واژههاست که چگونه میتوانند ذهنی را بیدار کنند، قلبی را روشن و مسیری را دگرگون کنند، گفت: روز قلم فرصتی است که بایستیم و به نویسندگانی که با نوشتنشون چراغ دانش و آگاهی رادر استانمان روشن نگه داشتهاند، ادای احترام کنیم.
افسانه دارابی ادامه داد: در تقویم فرهنگی کشورمان روز قلم ۱۴ تیرماه است؛ ولی بهدلیل تقارن این روز با ایام سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) شایسته دانستیم به حرمت این ایام در تاریخ دیگر یعنی امروز ۲۲ تیر ماه این آیین را برگزار کنیم.
وی یادآور شد: امیدواریم در پرتو آموزههای عاشورا که مکتب آزادگی، آگاهی، مقاومت و ایستادگی در برابر ظلم و ستم است قلمهای ما هم همواره در مسیر روشنگری، حقیقتطلبی و دفاع از حرمت و کرامت انسانی و حفظ ارزشهای میهن عزیزمون ایران اسلامی حرکت کند.
دارابی بیان کرد: ما در کتابخانه خلیج فارس سعی کردیم نقش خود را فراتر از امانت و نگهداری کتاب ایفا کنیم و محیطی برای دورهمی افراد فرهنگی، محیطی برای تبادل، تولید، توسعه و ترویج دانش و اطلاعات ایجاد کنیم و در این سالها افتخار این را داشتهایم که میزبان همکاری شما نویسندگان توانمند و دغدغهمند استانمان باشیم. شما با حضورتان در این کتابخانه چراغ این مجموعه را روشنتر نگه داشتید.
وی با اشاره به اینکه این آیین به منظور پاسداشت این همکاریها برگزار شده است، تصریح کرد: این آیین و تجلیل یک آیین نمادین نیست؛ بلکه بیانگر این است که در استان ما به اصالت قلم، به عمق فرهنگ بومی و به نقش بیبدیل نویسندگان در تداوم فرهنگ ایمان داریم. این آیین فقط برای قدردانی نیست؛ بلکه میخواهیم بگوییم در بوشهر ما قلم حرمت دارد، نوشتن مقدس است.
دارابی با بیان اینکه شما صدای مردم این دیار بودهاید؛ صدای دریا، باد، نخلستان، کوچههای قدیم بوشهر، گفت: ما هم در کتابخانه خلیج فارس همواره سعی کردهایم پلی میان شما و مردم باشیم. امیدوارم که این همکاریها پررنگتر و پربارتر شود و روزبهروز شاهد پیشرفت هرچه بیشتر فرهنگ و ادب استانمان باشیم.
به گزارش ایبنا؛ در این آیین از بشیر علوی، مرتضی کرمی، عباس عاشورینژاد، سیروس فتحی، رضا معتمد، عبدالله رئیسی، مختار فیاض، اشرف سلطانینیا، عبدالرسول غریبی، سیدعباس حسینیمقدم، الهام بهروزی، علی آرمین، عبدالصمد افشارپور، سعیده سلیمی و حبیب صادقی، نویسندگان و پژوهشگران بومی از سوی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان بوشهر با مشارکت کتابخانه عمومی خلیج فارس و صنایع کشتیسازی شهید محلاتی تجلیل به عمل آمد.
∎