باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدحسین نیکخوی متین- کاظم غریب آبادی معاون وزیر امور خارجه با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به بررسی تحولات خارجی پس از دفاع مقدس ۱۲ روزه پرداخت.
غریب آبادی در ابتدای این برنامه اظهار کرد: زمانی که دونالد ترامپ به مقام معظم رهبری نامه نوشته بود دو موضوع را برجسته کرده بود. طبیعتا منطق و عقل التزام میکرد که همه ساختار سیاسی، دیپلماتیک و نظامی خود را بعد از آن نامه و بحثهایی که داشت آماده میکردیم. از این رو در دو جبهه فعالیتها آغاز شد.
غریب آبادی گفت: رئیس جمهور آمریکا در نامه خود بحث ۶۰ روز را مطرح کرده بود. اما ما خود را برای وضعیتهای مختلف آماده کردیم. در این چارچوب دو دستور برای بخشهای نظامی، دفاعی و دیپلماتیکی ما که موازی هم بود اعمال شد. همه چیز توسط دستگاههای ذیربط پیش بینی شده بود.
اگر کمکهای آمریکا نبود رژیم صهیونیستی دوام نمیآورد
غریب آبادی درباره بحث فریب در مذاکرات بیان کرد: خدمت مردم عزیز میگویم؛ که آنها امکان دارد که با مذاکرات طرح فریب را آماده کرده باشند، اما این که بگوییم نیروهای خودمان فریب خوردهاند نادرست است. ما در جلسات مختلف برای آماده سازی قبل از گفتوگوها شرکت میکنیم و همه بخشها با هم هماهنگ میکنند و صحبت از فریب حرف عاقلانهای نیست. اما نکته این است که شما وقتی با بی اعتمادی با کسی گفتوگو میکنید آن هم با کسی که در نامه اش هم شما را تهدید کرده باید کامل آماده باشید. این آمادگی اقتضاء میکند که تلاشهای نظامی و دفاعی ما در کنار تلاشهای دیپلماتیک حرکت کند.
معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: آمریکا در این دفاع مقدس ۱۲ روزه به معنای واقعی در کنار صهیونیستها بود و ما آنها را به عنوان یک متجاوز شناسایی میکنیم. به صهیونیستها کمک کردند، اما به شکلی مستقل خود هم مبادرت به اقدام نظامی در کشور ما کردند. وقتی صحبت از اسرائیل میشود میدانیم که تنها نیست و وابسته است به حمایت و هدایتهای آمریکا و حامیانش. اگر کمکهای آمریکا در همه ابعادش نبود رژیم صهیونیستی نمیتوانست دوام بیاورد و وقتی صحبت از این رژیم میکنید یعنی آمریکا و اینها را نمیتوان از هم جدا کرد.
غریب آبادی درباره اهداف صهیونیستها گفت: رژیم صهیونیستی فراتر از به هم زدن روابط دیپلماتیک و گفتوگوها و مذاکرات عمل کرد. آنها احساس میکردند با این حمله غافلگیرانه کار کشور ما را تمام میکنند. قطعا هدف آنها تنها تاسیات هستهای نبوده و دنبال اهداف راهبردی و وسیعتری بودند. بحث فروپاشی کشور مهمترین هدف راهبردی آنها بود. اکنون در این که بخواهیم برآورد کنیم که چه کسی تر جنگ پیروز شده به آمار نگاه نمیکنیم بلکه باید دید که طرفها به اهداف راهبردی خود رسیدند یا خیر.
جمهوری اسلامی ایران از خیلی از تجهیزات پیشرفته خود استفاده نکرده است
غریب آبادی ادامه داد: صهیونیستها به ما خسارت وارد کردند. زنان و کودکان و مردم بی گناه ما شهید شدند به مکانهای عمومی حمله کردند، اما ما هم خسارات سنگینی به آنها وارد کردیم. صهیونیستها به هیچ وجه اجازه نمیدادند که تصویری از اهدافی که ما نابود کردیم منتشر شود و از تصاویری که به سختی بیرون میآمد تلفات و خسارات مشخص شد و اینها را البته باید به توان ۱۰ رساند برای آن که به شدت در سانسور تلفات با تجربه عمل کردند.
معاون وزیر امور خارجه افزود: ما از خیلی از تجهیزات پیشرفته خود استفاده نکردیم. آمار موشکهایی که استفاده کردیم بسیار پایین بود. چه کسی تقاضای آتش بس داد و کدام طرف شکست خورد؟ رژیم صهیونیستی. این رژیم فکر میکرد ما را شکست داد اما در حال فروپاشی بود اگر آمریکاییها ورود نمیکردند.
غریب آبادی درباره مذاکرات تصریح کرد: ما مواضع اصولی خود در مذاکرات را به هیچ وجه تغییر نمیدهیم. این که حقوق ایران باید تامین شود بسیار مشخص است. در حوزه هستهای و تحریمها حرف ما تغییر نمیکند. ایران زیاده خواهی را نمیپذیرد. این که به آنها اعتماد نداریم یکی از اصول ما است. همیشه باید برای هر شرایطی آماده باشیم. یعنی اگر در میز مذاکره هستیم نیروهای مسلح ما نیز آماده هستند. ما بعد از دفاع مقدس ۱۲ روزه بر اصول خود بیشتر هستیم و هیچگاه از موضع ضعف گفتوگو نمیکنیم. این که میگویند فرماندهان ایران را زدیم و تاسیسات هستهای را نابود کردیم و پیروز شدیم. اصلا دلیلی برای پیروزی نیست.
برنامه هستهای ما هیچگاه انحرافی به سمت مقاصد نظامی نداشته است
غریب آبادی گفت: پیروزی یعنی این که انسجام و وحدت ملی به شدت افزایش پیدا کرده است. نکته دوم این است که جایگاه جمهوری اسلامی ایران نه تنها در میان افکار عمومی بلکه در میان حاکمان دنیای اسلام به شدت بهتر شده است و باورشان نمیشود که کشوری هست که به صهیونیستها چنین جواب قاطع و کوبندهای داده است. اکنون کشورهای منطقه از تهدیدی به عنوان رژیم صهیونیستی در منطقه صحبت میکنند و این دستاوردی برای ما است. گروهها و سازمانهای مختلف این تجاوز صهیونیستها را با سلایق مختلف و متفاوت محکوم کردند این بسیار مهم است.
به گفته معاون وزیر امور خارجه، اما اندک کشورهایی بودند که سکوت کردند و بودند هم کشورهای که از صهیونیستها حمایت کردند. انگلیس و آلمان و آمریکا حمایت کردند، اما به غیر از اینها کشور دیگری را ندیدیم که آبروی خود را با حمایت از صهیونیستها نابود کند. توجیهشان این بود که ما برنامه هستهای ایران را به عنوان تهدیدی قریب الوقوع تلقی میکنیم که به سمت نظامی شدن میرود و پس ما حق دفاع داشتیم که این اقدام را انجام دهیم؛ و عنوان میکردند که شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل نشان میدهد که اینها میخواهند با ما جنگ کنند. ما همیشه استدلالهای مضحک آنها را رد کردیم و این سه کشور هم همیشه همین صحبتها را میکنند.
غریب آبادی تاکید کرد: برنامه هستهای ما هیچ گاه انحرافی به سمت مقاصد نظامی نداشته و هیچ گزارشی در این باره وجود ندارد. دو رژیمی که دارنده سلاح هستهای هستند و یکی از این رژیمها عضو معاهده عدم اشعه هم نیست مظحک است که علیه برنامه هستهای ما صحبت میکند و برنامه ما را تهدیدی میبیند.
همکاریها با آژانس به حالت تعلیق درآمده است
معاون وزیر امور خارجه درباره ادامه همکاریها با آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: مصوبه مجلس مشخص است. همکاریها با آژانس به حالت تعلیق درآمده و تصمیم گیرنده نهایی شورای عالی امنیت ملی است و این قانون در حال اجرا شدن است. یعنی مرجع تصمیمگیری شورای عالی امنیت ملی است و اکنون هم هیچ بازرسی از آژانس در ایران وجود ندارد. البته اینها که میگویند تاسیسات ما را زدند پس برای چه باید بازرسان اینجا باشند و خودشان هم گفتند هر وقت شرایط بهتر شد بازسان باز میگردند که آن هم باید دربارهاش تصمیمگیری شود.
معاون وزیر امور خارجه درباره پیامهایی برای مذاکره از طرف غربیها گفت: در زمان جنگ ۱۲ روزه مفهومی نداشت که درباره دیپلماسی و مذاکره صحبتی کرد. اما راهبرد ما این بود که مادامی که تجاوز ادامه داشته باشد نشستن بر سر میز مذاکره معنایی ندارد. اما بعد از توقف جنگ پیامها ادامه داشته و ادامه دارد و اینها بررسی میشود تا تصمیم درست و مناسبی گرفته شود. ما یک سری اصول برای گفتوگوها داریم و هر وقت تصمیمی اتخاذ شود بر اساس چارچوبها اتخاذ میشود. دیپلماسی را نباید به منزله این دانست که شکست خوردیم و یا پیروز شدیم، اما نباید دچار خوشخیالی هم شویم.
غریب آبادی ادامه داد: حداقل فایده دیپلماسی این است که نگذاریم با فریب کاریهای دشمن اجماعی علیه کشور شود. باید عنوان کنیم که اگر آن گفتوگوهای دو ماهه نبود جنگ زودتر عملی میشد و حتی باعث میشد که مردم ما چنین انسجامی را نداشته باشند و مردم خود هم سوال کنند که چرا در مسیر دیپلماسی قرار نگرفتیم. همزمان که برای گفتوگوها جلسات داشتیم با نیروهای مسلح ما هم جلساتی داشتیم برای کسب آمادگی بیشتر.
اسنپ بک شرایط را برای اروپاییها بهتر نمیکند، بلکه شرایط را کامل پیچیده میکند
معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: خداراشاکریم که در کشوری هستیم که سایه مقام معظم رهبری بر آن است. اکنون من شهادت میدهم که در زمان جنگ بهترین تصمیمها گرفته شد هم برای دفاع جانانه و هم برای عدم توقف در دفاع از کشور و برای مذاکره نکردن در روزهای جنگ. سیاستهای کشور اکنون یکپارچه و منسجم است و باید از این دفاع کنیم.
غریب آبادی دربار مکانیسم ماشه گفت: هنوز اطلاق رسمی برای این اقدام کشورهای اروپایی به ما اعلام نشده، اما انتظار داریم که اینها هر موقع این کار را انجام دهند. ما برای این موضوع آمادهایم. نکته دوم این است که این سه کشور تنها ابزاری که دارند موضع اسنپ بک است. البته نباید از این موضوع استقبال کرد و ما باید اقداماتی کنیم که جلوگیری کنیم.
معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: اما اگر اینها این کار را عملی کنند خود را از صحنه تعامل و همکاری با ایران کامل حذف میکنند. خود را از عرصه هر گونه توافقی حذف میکنند. به آنها گفتیم که این مسیر، مسیر تقابل است و ما هم واکنشهای متقابل را انجام میدهیم و فکر نکنید اسنپ بک شرایط شما را بهتر میکند نه. بلکه شرایط را کاملا پیچیده میکند.