شناسهٔ خبر: 73857650 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

غریب‌آبادی: آمریکا تقاضای آتش‌بس کرد/ اگر قرار باشد مذاکره‌ای انجام شود مواضع اصولی ایران در مذاکرات هیچ تغییری با قبل از جنگ نخواهد کرد/ هیچ بازرسی از آژانس در ایران حضور ندارد

معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه، گفت: اگر قرار باشد مذاکره‌ای انجام شود مواضع اصولی ما در مذاکرات هیچ تغییری با قبل از جنگ نخواهد کرد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزیر امور خارجه با حضور در گفت‌وگوی ویژه خبری، درباره اینکه آیا در زمان انجام مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، پیش‌بینی از اقدام‌های خصمانه آن‌ها داشتیم و اگر داشتیم تمهیداتی برای آن نیز اندیشیده شده بود یا خیر، اظهار کرد: در نامه ارسالی رئیس‌جمهور آمریکا به مقام معظم رهبری، دو موضوع با احترام برجسته شده بود که یکی موضوع رسیدن به یک‌سری راهکار‌های دیپلماتیک برای حل‌وفصل موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌ها و دیگری هم برجسته کردن اقدام‌های نظامی بود؛ بنابراین منطق و عقل اقتضاء می‌کرد که کل ساختار ما اعم از ساختار سیاسی و دیپلماتیک و هم ساختار دفاعی و نظامی ما خود را آماده کند.

وی ادامه داد: از این رو در دو جبهه دیپلماتیک و نظامی برنامه‌ریزی لازم صورت گرفت، البته اینگونه نبود که آماده‌سازی دفاعی و نظامی با وصول نامه رئیس‌جمهور آمریکا صورت شروع شده باشد، چراکه ما کشوری هستیم که بعد از انقلاب اسلامی آماج تهدیدهای مختلف و حتی برخی اقدام‌های نظامی قرار گرفته‌ایم؛ لذا عقل اقتضاء می‌کند که همواره باید برای مقابله با تهدیدها و پاسخگویی و دفاع از کشور و مردم خود آماده باشیم.

غریب‌آبادی درباره اینکه آیا ما در حین مذاکرات انتظار داشتیم که شاید اقدام خصمانه‌ای شکل بگیرد نیز بیان کرد: رئیس‌جمهور آمریکا در آن نامه بحث ۶۰ روز را مطرح کرده بود، اما دستگاه‌های تصمیم‌گیر خود را برای اقدام‌ها در حین گفت‌و‌گو‌ها نیز آماده کرده بودند، چراکه ما با یک طرف صادق وارد گفت‌و‌گو نشده بودیم؛ بنابراین عقل، تدبیر و منطق اقتضاء می‌کند که شما به چنین طرفی اعتماد نداشته باشید و خود را برای وضعیت‌های مختلف آماده کنید.

دستگاه‌های کشور در بخش‌های سیاسی، دیپلماتیک و نظامی و دفاعی آماده بودند

معاون حقوقی و بین‌الملل وزرات امور خارجه درباره بیان برخی مطالب در مورد اینکه چرا ما مذاکره می‌کنیم و چرا ما برای دیپلماسی اهمیت قائل شدیم و این‌ها طرح فریب بوده است، نیز اظهار کرد: شاید آن‌ها طرح فریب آماده کرده باشند، اما اینکه ما بگوییم نیرو‌های خودمان و عوامل جمهوری اسلامی ایران که سر میز مذاکره هستند فریب خوردند، گفته نادرستی است، چراکه ما در جلسه‌های مختلف آماده‌سازی، قبل از مشارکت در یک دور از گفت‌و‌گو و یا حتی اینکه بخواهیم پیغامی را ارسال کنیم و یا به یک پیغام مکاتبه‌ای پاسخ دهیم همواره شرکت می‌کنیم؛ لذا جمهوری اسلامی ایران و دستگاه‌های ذیربط برای هر وضعیتی چه در بخش سیاسی و دیپلماتیک و چه در بخش نظامی و دفاعی آماده بودند.

آمریکا را به‌عنوان یک متجاوز شناسایی می‌کنیم

غریب‌آبادی با بیان اینکه ما آمریکا را به‌عنوان یک متجاوز شناسایی می‌کنیم نه به‌عنوان کشوری که صرفا به رژیم صهیونیستی در تجاوز کمک کرده است، گفت: آمریکا خود مستقل و مجزا به‌عنوان یک کشور و رژیم متجاوز هم شناخته می‌شود، چون مستقیما و مستقل مبادرت به اقدام نظامی کرده است.

شکست رژیم صهیونیستی در رسیدن به اهداف

معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه با بیان اینکه رژیم صهیونیستی با اقدام نظامی علیه ایران یک مقدار فراتر از برهم زدن فرآیند‌های دیپلماتیک فکر کرده است، گفت: این رژیم به زعم خود گمان می‌کرد با این حمله غافلگیرانه و مسلحانه شاید بتواند یک شبه کار نظام جمهوری اسلامی ایران را تمام کند؛ رژیم صهیونیستی در تجاوزی که علیه ما انجام داد هدفش تنها تاسیسات و برنامه هسته‌ای نبود، بلکه قطعا دنبال اهداف وسیع‌تر راهبردی و بحث تغییر نظام و فروپاشی سیستم و ساختار بوده است. 

وی با بیان اینکه در جریان این جنگ ۱۲ روزه از خیلی از تجهیزات نظامی پیشرفته استفاده نکرده بودیم و میزان موشک‌هایی که در جنگ استفاده کردیم آمارش حداقلی بوده است و این را با حجم بمباران‌ها و موشک‌هایی که رژیم صهیونیستی استفاده کرد مقایسه کنید، گفت: در آخر چه کسی تقاضای آتش‌بس داد؟ چه کسی شکست خورد؟ رژیم صهیونیستی که تخیل داشت و گمان می‌کرد در کمتر از چند ساعت می‌تواند نظام ما را دچار مشکل و فروپاشی کند خود در حال فروپاشی بود؛ در کجا به اهداف راهبری خود دست پیدا کرد؟

حقوق ایران در حوزه هسته‌ای و رفع تحریم‌ها باید پذیرفته شود

معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه خارجه با تاکید بر اینکه مواضع اصولی ایران در مذاکرات احتمالی آینده هیچ تغییری با قبل از این دفاع ۱۲ روزه نکرده است گفت: ما یک‌سری مواضع اصولی در مورد مذاکرات داریم که این مواضع همچنان هم ادامه دارد؛ حقوق ایران در حوزه هسته‌ای و رفع تحریم‌ها باید پذیرفته شود.

وی با بیان اینکه ایران زیاده‌خواهی‌ها را نخواهد پذیرفت، ادامه داد: مذاکرات باید در چارچوب راهبرد تعیینی کشور باشد؛ اینکه شما به طرف مقابل اعتماد ندارید و بر مبنای بی‌اعتمادی مذاکره می‌کنید یکی از اصول اساسی ما است؛ ما هیچ وقت از روی خوش خیالی و اعتماد به طرف مقابل سر میز مذاکره حاضر نشدیم و نکته دیگر اینکه همیشه باید برای هر شرایطی آماده باشیم یعنی اگر سر میز مذاکره نشستیم مفهومش این نیست که خیال نیرو‌های مسلح راحت باشد که اتفاقی نخواهد افتاد بلکه آن‌ها هم آماده هستند.

غریب‌آبادی درباره اینکه آیا بعد از این ۱۲ روز ما شرایط بهتری برای تحمیل خواسته‌ها و شرایط خودمان به طرف مقابل داریم نیز بیان کرد: ما در پیگیری حقوق خود مصمم‌تر هستیم؛ اگر قرار باشد گفت‌وگویی شکل بگیرد اصولی که به آن اشاره کردم باید محقق شود؛ اینگونه نیست که ما الان احساس ضعف کنیم؛ جمهوری اسلامی از موضع ضعف وارد گفت‌و‌گو نخواهد شد؛ ضعف مربوط به آن‌ها است.

وی افزود: اعلام می‌کنند ما پیروز شدیم، ۳ تا از تاسیسات هسته‌ای را زدیم و تعدادی از فرماندهان نظامی ایران را ترور کردیم؛ این کجا شاخصه یک پیروزی است؟ شاخص پیروزی این است که ما بعد از این جنگ ۱۲ روزه شاهد انسجام و وحدت ملی هستیم؛ راهبردی که رژیم صهیونیستی و آمریکا دنبال می‌کردند که مردم را بیشتر از نظام دور کنند برعکس شد؛ ما هیچ وقت شاهد این انسجام و وحدت به این میزان نبودیم؛ این پیروزی بسیار بزرگی است؛ ضمن آنکه جایگاه جمهوری اسلامی ایران نه تنها در افکار عمومی کشور‌های مسلمان بلکه حتی در میان حاکمان کشور‌های اسلامی بیشتر و بهتر از قبل شده است.

فعالیت هسته‌ای ایران هیچ‌گاه ماهیت نظامی نداشته است

معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه فعالیت هسته‌ای ایران هیچ‌گاه ماهیت نظامی نداشته است گفت: شما نمی‌توانید گزارشی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیدا کنید که تایید کند ایران در برنامه هسته‌ای خود به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته است؛ این عوام‌فریبی است که شما بگویید ایران برنامه غنی‌سازی دارد، غنی‌سازی یکی از الزامات ساخت بمب هسته‌ای است پس یک تهدید محسوب می‌شود.

غریب‌آبادی در مورد همکاری ایران با آژانس نیز اظهار کرد: همکاری ما با آژانس تعلیق شده است و با تحقق برخی شروط تصمیم‌گیرنده نهایی برای ادامه همکاری‌ها شورای عالی امنیت ملی تشخیص داده شده است و همین هم در حال اجرا است؛ در واقع اگر آژانس هر تقاضا و درخواستی داشته باشد، مرجع تصمیم‌گیری برای آن شورای عالی امنیت ملی است و ما این موضوع را به آژانس اعلام کردیم؛ الان هم هیچ بازرسی از آژانس  وجود ندارد.

وی درباره احتمال از سرگیری مذاکرات نیز گفت: از آغاز تجاوز دشمن، پیام‌هایی در مورد از سرگیری مذاکرات و دیپلماسی وجود داشته است؛ در زمان جنگ، مذاکره معنا و مفهومی نداشت و راهبرد جمهوری اسلامی ایران این بود که تا مادامی که این تجاوز ادامه دارد و ما در حال دفاع از خود هستیم نشستن سر میز مذاکره مفهومی ندارد و برای همین به آن پیام‌ها پاسخ مثبتی داده نشد؛ پیام‌ها برای از سرگیری مذاکرات بعد از توقف تجاوز و جنگ هم ادامه داشته و ادامه دارد که در حال بررسی آن هستیم تا یک تصمیم درست و مناسبی اتخاذ شود؛ این پیام‌ها، پیشنهاد گفت‌و‌گو و مذاکره است و پیشنهادهای مشخص بر سر میز مذاکره مطرح خواهد شد.

نباید از اسنپ بک استقبال کرد

غریب‌آبادی در بخش دیگری از اظهارات خود درباره مکانیسم اسنپ بک نیز اظهار کرد: هنوز اطلاع رسمی به ما واصل نشده است که کشور‌های اروپایی چنین قصدی را دارند، اما ما این انتظار را داریم که این کشورها، هر روز این کار را انجام دهیم؛ ما هر روز در حال آماده‌سازی خود برای این موضوع هستیم؛ البته صحت خبری که از آلمان منتشر شده تا صبح فردا مشخص خواهد شد.

معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه ادامه داد: نباید از اسنپ بک استقبال کرد؛ اگر اروپایی‌ها مکانیسم ماشه را فعال کنند خود را از صحنه تعامل و عرصه دیپلماتیک با ایران کاملا حذف خواهند کرد، البته ما به این اقدام پاسخ خواهیم داد.

انتهای پیام/