حامد یزدیان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به بهرهبرداری از فاز نخست پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان و سایر طرحهای انتقال آب به استان اظهار کرد: با اجرای کامل همه طرحهای انتقال آب به استان در آینده، میتوانیم شاهد احیای زایندهرود باشیم. البته لازم است توسعه صنایع در استان متوقف شود، برداشتهای آب در بالادست کنترل شود و بارگذاریهای جدیدی بر رودخانه تحمیل نشود.
وی افزود: با بهرهبرداری از فاز نخست پروژه انتقال آب دریای عمان به استان و انتقال ۷۰ میلیون مترمکعب آب از سیرجان به اصفهان، صنایع بزرگ استان از جمله فولاد، ذوبآهن و پالایشگاه، بهطور کامل از منابع آب زایندهرود و آبهای زیرسطحی استان بینیاز شدند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نگرانی فعلی ما این است که با حل مشکل تأمین آب صنایع، ممکن است باقیمانده هزینههای مربوط به تکمیل پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان توسط صنایع پرداخت نشود.
وی ادامه داد: در حال حاضر ما مجبور هستیم سالانه ۲۰ همت اعتبار به استان یزد پرداخت کنیم و از آنجا آب خریداری کنیم؛ در حالی که اگر پروژه خودمان تکمیل شود، سالانه به جای ۷۰ میلیون مترمکعب، ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب از دریای عمان به استان خواهد رسید.
یزدیان اضافه کرد: با این اقدام آب با قیمت ارزانتر به دست مصرفکننده خواهد رسید و بهعلاوه کل صنایع استان که نزدیک به ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب سطحی و زیرزمینی مصرف میکنند، از این منابع برداشت نخواهند کرد که این موضوع عدد قابل توجهی است. اگر صنایع هزینه تکمیل پروژه را بهموقع پرداخت کنند، تکمیل پروژه طی دو سال امکانپذیر خواهد بود.
وی تاکید کرد: بهرهبرداری از فاز نخست این پروژه، قدم بسیار مهمی است. سالها بود که حتی یک قطره آب به زایندهرود اضافه نشده بود و اکنون افزایش ۷۰ میلیون مترمکعب آب، اهمیت زیادی دارد، همچنین زیرساخت این پروژه، شامل ۸۰۰ کیلومتر لولهگذاری در عرض دو سال، از نظر بینالمللی قابل توجه است؛ یعنی بهطور متوسط روزانه یک کیلومتر لوله فولادی به قطر دو متر نصب شده که این دستاورد بسیار بزرگی محسوب میشود. هرچند نباید به این موفقیت اکتفا کرد و لازم است گامهای بعدی را نیز آغاز کنیم.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس ابراز کرد: از دریای عمان تا سیرجان، کل مسیر آزادسازی شده و حفاریهای متعددی انجام شده که بسیاری از آنها در دل کوهها بوده است. بخش مهم دیگر شامل لولهگذاری، ایستگاههای پمپاژ، آبگیر کنار دریا و آبشیرینکن است که بسیاری از مراحل آن پیش رفته و مناقصه آبشیرینکن نیز برگزار شده است.
وی اضافه کرد: موضوع تملک زمین در حال انجام است و سایر مسائل مرتبط نیز در دست پیگیری است، البته در این مسیر، حمایت و کمک دولت و همراهی استاندار نقش بسیار کلیدی دارد تا پروژه با موفقیت به پیش رود.
یزدیان در ادامه با اشاره به پروژه انتقال آب از سد ماندگان گفت: پروژه ماندگان مجوز شورای اقتصاد برای تأمین منابع مالی را دارد، بنابراین مولدسازی این پروژه انجام شده است. هزینهکرد آن در قالب زمین برای پروژه صورت گرفته و بحث مجوزهای محیطزیستی نیز در حال پیگیری و انجام است. در صورت تأمین منابع مالی ماندگان، این پروژه میتواند ظرف کمتر از یک سال آینده به مدار بهرهبرداری برسد.
وی درباره وضعیت کوهرنگ ۳ ابراز کرد: در حال حاضر، عملیات بتنریزی پروژه کوهرنگ ۳ از دو هفته پیش آغاز شده و وعده دادهاند که این پروژه طی ۱۸ ماه به پایان برسد. درباره کوهرنگ ۳، همه مجوزهای لازم دریافت شده و تنها اقدامات اجرایی باقی مانده است، با این حال پیشرفت پروژه با مشکلات مالی روبهرو است که نیازمند حمایت دولت است.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: البته دولت تاکنون حسن نیت خود را بهطور کامل، چه در زمینه تأمین مالی و چه در صدور مجوزهای پروژههای مختلف انتقال آب به استان اصفهان نشان نداده است، هرچند هزینه پروژه انتقال آب از دریای عمان بر عهده صنایع قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه دولت شهید رئیسی در پیشبرد پروژههای آبی استان اصفهان نقش بسیار مؤثری داشت و مدیریت استان نیز در آن دوره همکاری قابل توجهی داشت. در آن زمان، همه استان پای کار بودند و در این دوره نیز همین روحیه همکاری و همگرایی ادامه دارد. باید تلاش کنیم این همگرایی برای حل مسائل آب اصفهان حفظ و با قدرت بیشتری پیگیری شود.
یزدیان خاطرنشان کرد: شهید رئیسی در مراسم عملیات فاز دوم انتقال آب دریای عمان به اصفهان، از سرعت پیشرفت کار تقدیر کرد و همانجا دستور آغاز عملیات اجرایی قطعه دوم را صادر کرد که از آن زمان این پروژه در حال انجام است.