شناسهٔ خبر: 73840929 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

تلفن‌های قدیمی، قلب تپنده شهرهای هوشمند

پژوهشگران دانشگاه تارتو روشی نوآورانه برای مقابله با بحران زباله‌های الکترونیکی ارائه داده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از شورای تحقیقات استونی، پژوهشگران «مؤسسه علوم کامپیوتر دانشگاه تارتو» با همکاری متخصصان بین‌المللی، موفق به توسعه راه‌حلی نوین برای استفاده مجدد از تلفن‌های هوشمند قدیمی شدند. آن‌ها این گوشی‌ها را به مراکز داده‌ای کوچک و کم‌هزینه تبدیل کرده‌اند که می‌توانند در برنامه‌های متنوعی از مدیریت حمل‌ونقل شهری تا پایش حیات دریایی به کار گرفته شوند.

هوبر فلورس، استاد یار محاسبات فراگیر در این دانشگاه گفت: «نوآوری همیشه از اختراع چیزهای جدید نمی‌آید؛ گاهی فقط کافی‌ست به چیزهای قدیمی با دیدی تازه نگاه کنیم و نقش آن‌ها را در آینده بازتعریف کنیم.»

با تولید بیش از ۱.۲ میلیارد گوشی هوشمند در هر سال و تمایل کاربران به تعویض گوشی‌ها ظرف دو تا سه سال، سیل عظیمی از دستگاه‌های نیمه‌عمر یا بلااستفاده وارد زباله‌دان‌ها می‌شود. هرچند برخی بازیافت می‌شوند، اما بخش بزرگی از آن‌ها مستقیماً دفن می‌شوند یا باعث آلودگی محیط‌زیست می‌گردند.

پژوهشگران در گام اول باتری‌های گوشی‌ها را برای کاهش خطر نشت شیمیایی خارج کرده و از منبع برق خارجی استفاده کردند، سپس با طراحی قاب‌های سه‌بعدی و اتصال چهار گوشی به هم، نمونه اولیه‌ای ساختند که با هزینه‌ای تنها ۸ یورو برای هر گوشی به‌عنوان یک «مینی دیتا سنتر» کار می‌کند.

اولریش نوربیس‌رات، استاد مهندسی نرم‌افزار دانشگاه تارتو گفت: «پایداری محیطی فقط به آینده مربوط نمی‌شود؛ بلکه به نحوه بازتعریف امکانات امروز با فناوری‌های دیروز وابسته است.»

این مراکز داده کوچک می‌توانند در ایستگاه‌های اتوبوس شهری نصب شوند و با دریافت داده‌های لحظه‌ای از تعداد مسافران، به بهینه‌سازی مسیرها و زمان‌بندی‌ها کمک کنند، نمونه دیگر استفاده، پایش دریایی است؛ جایی که نمونه اولیه این گوشی‌ها زیر آب مستقر شد و به‌جای غواصان انسانی، به‌طور خودکار گونه‌های دریایی را شناسایی و ثبت کرد.

ژیگانگ یین، پژوهشگر این پروژه افزود: «این فناوری نه تنها هزینه‌ها را کاهش می‌دهد، بلکه خطرات انسانی عملیات در عمق آب را نیز از میان برمی‌دارد».

تلاش تیم دانشگاه تارتو نشان داد که دستگاه‌های قدیمی لزوماً باید به زباله تبدیل نشوند. با اندکی خلاقیت و هزینه ناچیز، می‌توان آن‌ها را به ابزارهایی کلیدی در توسعه شهرهای هوشمند و زیست‌بوم دیجیتال پایدار بدل کرد. در جهانی که فناوری با سرعت سرسام‌آوری پیش می‌رود، شاید پاسخ برخی از چالش‌های زیست‌محیطی، نه در آینده، بلکه در کشوی فراموش‌شده گوشی‌های قدیمی‌مان پنهان باشد.