شناسهٔ خبر: 73839796 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

پای سنجابک به کویر باز شد | دلیل حضور گونه غیرکویری در نائین چیست؟

در روزهایی که گرمای تابستان سکوت کویر نائین را سنگین‌تر کرده است، قاب دوربین همیاران محیط زیست، تصاویر جالبی را از زیست گونه‌ای کمتر شناخته شده در این منطقه ثبت کرد که پس از بررسی‌های دقیق، مشخص شد این گونه، سنجابک درختی است که تا به حال در این حوالی دیده نشده بود.

صاحب‌خبر -

همشهری‌آنلاین – مجیدجباری: ثبت نخستین مشاهده سنجابک درختی در شهرستان نائین، نقطه عطفی در شناخت تنوع زیستی مناطق خشک کشور به شمار می‌آید. این گونه کوچک، چابک و کم‌ پیدا که پیش‌تر تنها در جنگل های مرطوب و نیمه‌ کوهستانی شناخته می‌شد، حالا در پناهگاه حیات‌وحش عباس‌آباد نیز دیده و تصاویر آن ثبت شده است. رویداد قابل‌توجهی که می‌تواند سرآغازی برای مطالعات بیشتر و بازنگری در ارزش‌های محیط زیستی این منطقه حفاظت شده باشد.

علیرضا رضایی، رئیس اداره محیط زیست شهرستان نائین در این‌باره گفت: «این نخستین بار است که حضور گونه سنجابک درختی در شهرستان نائین تایید می‌شود. این مشاهده در یکی از زیستگاه‌های طبیعی پناهگاه حیات‌وحش عباس‌آباد صورت گرفته و تصاویر آن نیز موجود است.»

به گفته او، این ثبت مستند حاصل تلاش ۳ نفر از همیاران محیط زیست نائین به نام‌های محمد عارف، مجتبی رفیع و مرتضی مستقیمی است که در جریان گشت و پایش منطقه به ‌صورت اتفاقی متوجه حضور این پستاندار شده و موفق به فیلم‌برداری از آن شدند.

رضایی افزود: «سنجابک درختی جثه کوچک ‌تر از سنجابک جنگلی دارد؛ بسیار چابک است و می‌تواند تا ۲ متر از درختی به درخت دیگر بپرد. معمولا به ‌صورت انفرادی زندگی می‌کند و در برخی مناطق کوهستانی حتی در فصل زمستان نیز مشاهده می‌شود.»

او گفت: «این گونه از میوه‌هایی مانند گردو و بادام، انواع گیاهان، حشرات، و گاه تخم و جوجه پرندگان تغذیه می‌کند. زیستگاه طبیعی آن جنگل‌های پهن‌برگ و سوزنی‌برگ، درختزارها و باغ‌هاست و در بیشتر نقاط کشور (به ‌جز بیابان‌ها، مناطق شرقی و سواحل جنوبی) قابل مشاهده است.»

به گزارش همشهری‌آنلاین، سنجابک درختی، پستانداری کوچک، چابک و کمیاب است که معمولا در جنگل‌های پهن‌برگ و سوزنی‌برگ شمال، غرب و برخی مناطق مرکزی ایران زیست می‌کند. این گونه اغلب در باغ‌ها، درختزارها و ارتفاعات معتدل تا سردسیر دیده می‌شود. مشاهده این گونه در نائین، منطقه‌ای که بیشتر با اقلیم خشک و بیابانی شناخته می‌شود، می‌تواند نشانه‌ای از گسترش پراکنش زیستگاه سنجابک درختی یا حتی دگرگونی‌ در الگوی زیستگاهی آن باشد.