غلامحسین مظفری شامگاه ۲۱ تیرماه در نشست مشترک بانوان فعال استان با حضور معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده اظهار کرد: در خراسان رضوی ظرفیتهای بسیار زیادی در حوزه بانوان وجود دارد. در همین جلسه نمونههایی از بانوانی را دیدیم که دارای تجربه در حوزههای مختلف هستند و واقعاً سرمایههای ارزشمندی برای استان به شمار میروند.
وی عنوان کرد: با این وجود، واقعیت این است که هنوز در زمینه بهرهگیری از ظرفیت بانوان در پستهای مدیریتی، با چالشهایی مواجه هستیم. به عنوان مثال، در جلسات گذشته، تعداد بانوان در پستهای مدیریتی استان بسیار محدود بود؛ این در حالی است که بانوان نه تنها هیچ کمبودی نسبت به آقایان ندارند، بلکه در بسیاری از موارد، پرظرفیتتر، توانمندتر و منظمتر هستند.
مظفری بیان کرد: استان خراسان رضوی با جمعیتی حدود ۸درصد کل کشور و شهری مانند مشهد که به تنهایی جمعیتی بیشتر از ۲۲ استان کشور دارد، مسائل و چالشهای بسیار زیادی در حوزه بانوان دارد؛ بخشی از این مسائل پیچیده و در هم تنیده هستند. ما در ابتدای راه هستیم و هنوز نتوانستهایم گامهای بلندی در این مسیر برداریم.
استاندار خراسان رضوی اضافه کرد: با این حال، شورای مشورتی بانوان تشکیل شده و تلاش کردهایم جلسات و کنفرانسهایی برگزار کنیم. اما واقعیت این است که هنوز نیاز به تلاش بیشتری داریم. بانوان در حوزههای مختلف ظرفیتهای زیادی دارند که باید از آنها بهرهبرداری کنیم. نمونههایی مانند کارآفرینان بانو که با تعداد کمی نیرو، کارهای بزرگی انجام دادهاند، نشاندهنده این ظرفیتهاست.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه نرخ بیکاری در استان ما بالاتر از میانگین کشوری است، که برای استان خراسان رضوی، به عنوان پایتخت معنوی ایران زیبنده نیست، تصریح کرد: وظیفه ما این است که مسائل را بشنویم، گرهها را برطرف کنیم و از این ظرفیتها برای توسعه استان بهره ببریم. من معتقدم که بانوان حداقل ۵۰ درصد ظرفیت نیروی انسانی استان را تشکیل میدهند و باید از آنها در توسعه استان استفاده کنیم. ما نیاز به برنامههای میانمدت و طراحیهای دقیق داریم تا بتوانیم از این ظرفیتها بهرهبرداری کنیم.
مظفری گفت: یکی از مهمترین موضوعاتی که باید به آن توجه کنیم، باز کردن فضا برای تفکرات مختلف و پذیرش اندیشههای متفاوت است؛ جنگ دوازدهروزه اخیر نشان داد که مردم ایران، فارغ از تفاوتها، در کنار هم برای دفاع از کشورشان ایستادگی میکنند. امروز باید این همدلی و همراهی را قدر بدانیم و از آن برای توسعه کشور بهره ببریم و امیدوارم بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم و با همکاری یکدیگر، روزهای روشن و امیدوارکنندهای را برای کشور اسلامی ایران و استان پهناور خراسان رضوی رقم بزنیم.
تلاش برای راهاندازی خانه مادر در مشهد
فاطمه حامد ابریشم تاب، مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی در این نشست گفت: حضور دکتر مظفری، استاندار خوشفکر استان، برای زنان استان ما واقعاً مایه دلگرمی بوده است؛ چراکه از ابتدای حضور ایشان تا کنون، شاهد انتصاب بانوان در ردههای مختلف مدیریتی، از جمله مدیرکل و روسای برخی دستگاههای اجرایی استان هستیم؛ این موضوع آیندهای امیدوارکننده برای زنان خراسان رضوی ترسیم میکند، زیرا ظرفیت و توان بانوان استان ما بسیار بیشتر از اینهاست. مطمئنم با حمایتهای استاندار محترم این تعداد افزایش خواهد یافت.
وی ادامه داد: تلاش کردهایم تا دفتر امور زنان و خانواده به صورت منسجم و دور از پراکندگی کار کند، سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده را با همکاری دانشگاهها تدوین و به تأیید استاندار رساندیم. این سند اکنون در دستور کار دفتر امور زنان و خانواده قرار دارد و مراسم رونمایی از آن را در شهریورماه برگزار خواهیم کرد.
حامد افزود: همچنین شورای هماندیشی بانوان استان را تشکیل دادیم، زیرا استاندار از روز نخست بر استفاده از ظرفیتهای فکری بانوان تأکید داشتند؛ شوراهای هماندیشی بانوان در بیش از نیمی از شهرستانها تشکیل شده است. مسائل و مشکلات بانوان در این شوراها مطرح و بررسی میشود، سپس به استان ارجاع و در کارگروه زنان و خانواده ذیل اتاق اندیشهورزی بررسی و برای اقدامات بعدی به دفتر استاندار ارسال میشود.
وی با اشاره به ظرفیت اشتغال بانوان استان گفت: اگرچه خراسان رضوی ظرفیت خوبی در این حوزه دارد، اما سهم زنان از بازارهای فروش و اقتصادی هنوز کم است؛ اعتبارات اختصاصیافته نیز کافی نیست، با این حال، اشتغال بانوان در استان ما محدود به مشاغل خانگی نیست. حتی در مشاغل خانگی هم تفاوتهایی با سایر استانها داریم. علاوه بر این، بانوان در شرکتهای دانشبنیان و صنعت نیز فعال هستند، که یکی از افتخارات حوزه زنان و خانواده است.
مدیر کل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی افزود: برای توانمندسازی زنان آسیبدیده، تفاهمنامهای امضا کردهایم. هدف از این تفاهمنامه، اتصال بانوان تحت پوشش دستگاههایی مانند کمیته امداد، بهزیستی و آموزش و پرورش به بازار کار است. جامعه هدف ما در این طرح ۱۰۰۰ نفر است و امیدواریم با حمایتهای لازم، این طرح به سرانجام برسد.
شبکهسازی یکی از اولویتها در حوزه اشتغال
وی با بیان اینکه در حوزه اشتغال، شبکهسازی یکی از اولویتهای ماست، تصریح کرد: معتقدم اگر بتوانیم این شبکهسازی را در سطح کشور گسترش دهیم، بسیاری از مشکلات بانوان کارآفرین حل خواهد شد. همچنین، ایجاد بازارچههای محلی در شهرستانها در دستور کار ما است؛ تاکنون مذاکرات خوبی با برخی شهرستانها انجام شده، اما تلاش میکنیم این طرح را در سراسر استان گسترش دهیم.
مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی اظهار کرد: بازارچههای مرزی نیز ظرفیت بزرگی برای فروش محصولات بانوان کارآفرین هستند. از دولت تقاضا دارم که با حمایتهای کلان، امکان استفاده از این بازارچهها را برای بانوانی که محصولات دارند اما بازار فروش ندارند، فراهم کند.
وی تصریح کرد: در حوزه آسیبهای اجتماعی، از ابتدای کار بر پیشگیری تأکید داشتهایم. برنامهریزیهای لازم انجام و به فرمانداریها و دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است. یکی از دغدغههای ما، بانوان باردار آسیبدیده است که در مراکز نگهداری زنان معتاد متجاهر حضور دارند، شرایط نگهداری این بانوان مناسب نیست. در کشور تنها یک خانه مادر در تهران وجود دارد. ما نیز در تلاشیم تا خانه مادر را در مشهد راهاندازی کنیم؛ برای این منظور، نیاز به حمایتهای ملی و مشارکت خیرین داریم.
تدوین طرح توانمندسازی زنان و دختران در معرض آسیب
وی با اشاره به تدوین طرح توانمندسازی زنان و دختران در معرض آسیب، ابراز امیدواری کرد که این طرح به مرحله اجرا برسد و در سراسر استان اجرایی شود.
حامد افزود: در حوزه سلامت، استان خراسان رضوی با جمعیت ۷ میلیونی و به عنوان قطب سلامت شمال شرق کشور، تنها یک بیمارستان عمومی زنان به صورت دولتی دارد که شرایط مناسبی ندارد. از دولت تقاضا داریم در ساخت و تجهیز یک بیمارستان تخصصی زنان در مشهد حمایت کند؛ این بیمارستان نه تنها به بانوان استان، بلکه به مراجعان از استانهای دیگر نیز خدمترسانی خواهد کرد.
وی همچنین با تاکید بر اولویت داشتن افزایش سرانه فضاهای ورزشی و پارکهای بانوان، گفت: تاکنون ۱۵ پارک بانوان در شهرستان مشهد احداث شده، اما تلاش میکنیم این تعداد را در سراسر استان افزایش دهیم.
مطالبات بنیادین زنان همچنان پابرجاست
در ادامه جمعی از بانوان فعال به بخشی از دغدغههای حوزه بانوان اشاره کردند. شهناز رمارم، عضو شورای اسلامی شهر مشهد در ادوار گذشته گفت: در طول دهههای گذشته، زنان ایرانی در همه عرصهها خوب درخشیدهاند؛ اما با این حال، مطالبات بنیادینی همچنان پابرجاست؛ از جمله برابری حقوق قانونی، حقوق مربوط به حضانت، طلاق، تابعیت و پوشش بدن که با محدودیتهایی مواجهاند و نیازمند بازنگری هستند؛ زنان همچنان از حق انتخاب در حوزه عدالت اقتصادی و شغلی محروماند، بسیاری از زنان تحصیلکرده در یافتن فرصتهای برابر شغلی و مدیریتی با موانع جدی روبهرو هستند.
وی افزود: در استانداری خراسان رضوی، فقط دو مدیرکل زن حضور دارد ، از ۲۲۰ کارمند وزارت کشور در استان، سهم زنان از پستهای مدیریتی زیر 5درصد است. در آموزش و پرورش که بیش از ۸۵ هزار دانشآموز دختر دارد، از ۲۰۰ شغل مدیریتی تنها یک مدیر زن است و حتی معاونت کل آموزش و پرورش استان به دو انگشت هم نمیرسد.
وی تصریح کرد: در حوزه علوم پزشکی نیز، زنان در بالاترین سطح مدیریت بیشتر در مدیریت پرستاری فعالاند و حتی در دانشگاههای علوم پزشکی دولتی استان، تنها یک مدیر زن با هزار اما و اگر وجود دارد.
رمارم گفت: از سال ۷۷، حدود ۷۰ درصد ورودیهای دانشگاه فردوسی مشهد را زنان تشکیل میدهند، اما زنان تحصیلکرده همچنان زمین تمرین و فرصتهای واقعی را کم دارند. ما آموزش دیدیم، مهارت کسب کردیم، توانمند شدیم اما زمین بازی برای ما نیست.
این فعال سیاسی عنوان کرد: از مسائل مهم دیگر مقابله با خشونت جنسیتی است؛ حقوق زنان نادیده گرفته شده، قانون مشخص و کارآمدی برای مقابله با خشونت خانگی و خیابانی وجود ندارد، دسترسی برابر به مسائل فرهنگی و آموزشی وجود ندارد و حق انتخاب سبک زندگی و سرنوشت زنان همچنان محدود است. ما خواهان محیطی هستیم که زنان شنیده، دیده، محترم شمرده شوند و حقوقشان تضمین گردد.
لزوم توجه ویژه به زنان سرپرست خانوار، زنان بدسرپرست و زنان بیسرپرست
عفت شریعتی نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی ادوار گذشته نیز در این نشست اظهار کرد: شهر مشهد شهری معمولی نیست؛ شهری است که در طول سال میزبان زائران فراوانی است و دارای فرهنگی غنی و عظمت ولایت است. مشهد مقدس، شهری است که نور دانش و معنویت آن به سراسر جهان میتابد. بنابراین، شایسته است که دستگاههای اجرایی، تقنینی و قضایی کشور و همه مسئولان ارجمند، نگاهی متفاوت به این شهر مقدس و استان خراسان رضوی داشته باشند.
وی ادامه داد: در مورد بانوان، مطالب مهم و سرنوشتسازی مطرح شد. نکتهای که باید اضافه کنم این است که زنان سرپرست خانوار، زنان بدسرپرست و زنان بیسرپرست نباید از منظر اجرایی و حمایتی دور نگه داشته شوند، این موضوع بسیار مهم است و باید به این قشر از بانوان در کشور، استان و شهرمان توجه ویژهای شود.
شریعتی افزود: امروز ایران اسلامی به عنوان ابرقدرت جهان اسلام در جامعه بشری، دشمنان فراوانی دارد. در جنگ ۱۲ روزه اخیر، دیدیم که دشمنان با چه وحشیگری و جنایتکاری به کشورمان حمله کردند. این حملات به دلیل اهمیت و نقش سرنوشتساز ایران در منطقه و جهان است.
وی تصریح کرد: در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) آمده است: «تمام علوم در ثریا است و زمانی مردمان فارس به آن دست خواهند یافت.» بنابراین لازم است که به مسائل فرهنگی به ویژه در مورد بانوان، نگاهی قویتر و جدیتر داشته باشیم. امروز ما فرهنگ عظمت جهان اسلام را در اختیار داریم و شهیدان و بزرگانی مانند امام خمینی (ره) و شهدای والامقام، سرمایههای گرانقدر ما هستند.
این فعال سیاسی تصریح کرد: متأسفانه مشاغل و برنامههای فرهنگی در حاشیه قرار گرفتهاند. لازم است که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، آموزش و پرورش و دانشگاهها، برنامههای فرهنگی غنی و اثربخشی برای بانوان تدارک ببینند؛ آموزش و پرورش و دانشگاهها تنها به خواندن و نوشتن یا آموزشهای آکادمیک محدود نباشند، بلکه باید پرچمدار تمدن نوین اسلامی باشند، امید است در مسائل فرهنگی، تاثیرگذاری جدی داشته باشیم و با کمک شما، شهر مقدس مشهد را در سطحی اسلامی و معنوی ارتقا دهیم.
انتهای پیام