به گزارش خبرگزاری ایمنا از خوزستان، سید محمدرضا موالیزاده امروز _ شنبه بیستویکم تیر _ در جریان بازدید از مرز هویزه و تالاب هورالعظیم، اظهار کرد: مسئله محیط زیست برای ما اهمیت بسیاری دارد. چند ماه پیش بازدید هوایی از منطقه انجام شد و مشخص شد که بخش عمده آتشسوزیها و خودسوزیهای هورالعظیم، از خاک عراق آغاز میشود.
وی افزود: پس از آن مکاتباتی با استاندار میسان، سازمان مدیریت بحران، وزارت کشور و وزارت امور خارجه انجام شد و این موضوع در حال پیگیری است. این بار نیز بررسیها نشان داده که عامل اصلی این آتشسوزیها و خشکی گسترده تالاب، سدسازیهای انجامشده روی رودخانههای دجله و فرات توسط ترکیه و کاهش شدید آورد آب به منطقه است.
استاندار خوزستان تصریح کرد: روز دوشنبه جلسهای با حضور وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران، وزیر کشور عراق و وزرای کشورهای همسایه برگزار خواهد شد و بنده نیز این موضوع را بهطور جدی در همان جلسه پیگیری خواهم کرد تا راهحلی عملی برای تأمین حقآبه تالاب مشخص شود.
موالیزاده با اشاره به پیامدهای خشکی هورالعظیم گفت: یکی از مسائل اصلی، آتشسوزیهای مکرر است؛ مسئله دیگر ریزگردهایی است که متأسفانه هماکنون بخشهای وسیعی از هویزه، سوسنگرد، بستان، حمیدیه و حتی شهر اهواز را درگیر کرده است. هرچند پس از سیلاب ۱۳۹۸ میزان برخاستن گردوغبار داخلی کاهش یافت، اما هماکنون بیش از ۷۰ درصد منشأ گردوغبار استان خوزستان خارج از مرزهای کشور و از عراق، عربستان، اردن و سوریه است.
وی ادامه داد: نقطه ثقل این کانونهای گردوغبار در عربستان، کویت و عراق است و باید همکاری منطقهای جدی برای مهار این بحران شکل بگیرد. بخشی از وظیفه ما پیگیری در عرصه بینالمللی است و بخشی دیگر مربوط به داخل کشور است که باید تأمین حقآبه تالابها و افزایش آورد رودخانهها بهطور جدی دنبال شود.
استاندار خوزستان تأکید کرد: در حوزه مدیریت آب، امسال با خشکسالی بیسابقهای مواجه شدیم. شوری آب در آبادان و اروندکنار به بیش از ۴۰ هزار میکروموس رسیده که این یعنی آب دریا وارد منابع آب شیرین شده است. به همین دلیل از فردا تانکرهای آب به روستاهای آبادان اعزام خواهند شد. دیروز نیز بازدیدی کامل از مسیر اهواز تا خرمشهر و آبادان انجام دادم.
موالیزاده در خصوص الگوی کشت اظهار کرد: امسال تأکید شد به دلیل شرایط بحرانی منابع آبی، کشت بزرگمقیاس شلتوک محدود شود. البته کشتهای معیشتی و ضروری مردم که برای ارتزاق انجام میشود، مشمول این محدودیت نیست. اما اگر کسی بهخاطر منافع شخصی بخواهد وضعیت را برای هماستانیهایش بحرانی کند، ناچاریم با استفاده از قوه قهریه اقدام کنیم.
وی توضیح داد: این مسئله را هم در شورای تأمین و هم جلسات تخصصی مطرح کردهایم و مقرر شده کشتهای بزرگمقیاس شلتوک محدود و اولویت با تأمین آب شرب مردم، نخیلات، دامهای سنگین و کشتهای معیشتی باشد.
استاندار خوزستان با اشاره به وضعیت گاومیشداران خوزستان افزود: در مسیر بازدید امروز، مشاهده شد دامهای سنگین در شرایط مناسبی قرار ندارند و اگر تأمین آب به تأخیر بیفتد، احتمال تلفات سنگین وجود دارد که خسارتی غیرقابل جبران است.
موالیزاده در بخش دیگری از سخنان خود اشتغال را اولویت مهم استان دانست و گفت: اولویت ما استفاده از نیروهای بومی در پروژههای نفتی و توسعهای است. نمیشود زمینهای منطقه برای استحصال نفت خشک شود و همزمان جوانان بیکار بمانند. این مسئله در سفر رئیس جمهور محترم به خوزستان نیز مطرح شد و بنده با رئیسجمهور و مدیران وزارت نفت مفصل گفتوگو کردهام.
استاندار خوزستان تاکید کرد: در شرایط مساوی، جذب نیرو باید از بین فرزندان بومی باشد. امروز در سوسنگرد و هویزه مردم با مشکلات معیشتی بسیاری روبهرو بودند. بخشی از این عزیزان را به دورههای فنی و حرفهای معرفی میکنیم تا مهارت لازم برای اشتغال در صنایع نفت و کشاورزی را فرا بگیرند.
وی ادامه داد: در این منطقه ظرفیتهای بزرگی وجود دارد. زمانی همه اقتصاد منطقه بر کشاورزی و تالاب استوار بود، اما اکنون بهدلیل جنگ، سدسازیها و تغییر شرایط اقلیمی، مشکلات بسیاری شکل گرفته و باید با برنامهریزی جامع این منطقه را احیا کنیم.
موالیزاده خاطرنشان کرد: نگاه مقام معظم رهبری به خوزستان و مردم این منطقه نگاه ویژه و محبتآمیز است. ما هم باید تلاش کنیم تا شایسته این اعتماد و محبت باشیم.
وی در پایان تأکید کرد: اگر همه ما دستبهدست هم بدهیم، تعهداتمان را انجام دهیم و همکاری کنیم، به فضل خداوند آینده روشنی پیش روی این منطقه خواهد بود.