سونیا شیدرنگ در گفتوگ با میراث آریا گفت: از میان مکانهای مهم پارینه سنگی این دره که شامل غارهای یافته، قمری، کَلدَر، کنجی، گیلوران و پناهگاه صخرهای گَر ارجنه هستند، مجموعه دست ساختههای سنگی و آثار نمادین غار یافته درک ما را از توالی فرهنگی برادوستی در زاگرس (حدود ۲۵ تا ۴۰ هزار سال پیش) متحول کرده است.
باستانشناس و متخصص دوران پارینهسنگی و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: کشف آثار نادری چون زیورآلات صدفی، دندانهای سوراخ شده گوزن و آویز ساخته شده از هماتیت، به تبیین ارزش جهانی منحصربهفرد این دره پیش از تاریخ کمک شایانی کرد.
او تصریح کرد: با قرار دادن یافتههای دره خرمآباد در چشم انداز جهانی خاستگاه و پراکنش انسان مدرن، اهمیت علمی- پژوهشی این منطقه و انطباق آن با معیارهای یونسکو برای ارزشهای برجسته جهانی نشان داده شد.
شیدرنگ گفت: این محوطهها شواهد استثنایی از فرهنگ نمادین، پیچیدگی شناختی و نوآوری فناورانه ارائه میدهند و شناخت آنها برای درک مناطق احتمالی رویارویی یا همپوشانی نئاندرتالها و انسانهای مدرن در جنوب غرب آسیا حیاتی هستند.
باستانشناس و متخصص دوران پارینهسنگی و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: این موفقیت بزرگ مدیون دههها پژوهش باستانشناسی و همکاری نهادهای علمی ملی و بینالمللی در مکانهای پیش از تاریخ دره خرم آباد است.
او اظهار کرد: اهمیت دره خرمآباد فراتر از دوران پارینهسنگی است. به عنوان مثال، غار کنجی نه تنها بقایای پارینهسنگی میانه، بلکه گورهای عصر مس-سنگی و مفرغ را نیز در بر دارد و نشاندهندهگذار تدریجی از زندگی مبتنی بر شکارورزی پارینه سنگی به جوامع کوچ نشین و دامدار اواخر پیش از تاریخ و جوامع پس از آن است.
شیدرنگ گفت: این توالی فرهنگی طولانی در یک منطقه زیستی محدود، فرصتی بینظیر برای مطالعه سازگاری انسان، تکامل شناختی و دگرگونی اجتماعی او در طول زمان فراهم میکند.
باستانشناس و متخصص دوران پارینهسنگی و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: ثبت جهانی مکانهای پیش از تاریخ دره خرم آباد، ایران را در کنار کشورهایی مانند فرانسه و محوطههای بسیار شاخص آنها مانند محوطههای پارینهسنگی دره وزِر فرانسه و یا غار آلتامیرا اسپانیا قرار میدهد و میراث پارینهسنگی و پیش از تاریخ دره خرم آباد به طور رسمی به عنوان بخشی از تاریخ مشترک بشریت به جهان معرفی میشود.
او اظهار کرد: به این ترتیب دره خرمآباد اکنون به عنوان یک مرجع جهانی در حفاظت و تفسیر چشم انداز پیش از تاریخ انسان مطرح شده است.
شیدرنگ گفت: این موفقیت نهتنها میراث غنی پیش از تاریخ ایران را برجسته میسازد، بلکه نقش فزاینده کشور در پژوهشهای باستانشناسی و حفاظت از میراث ملی و جهانی را بیش از پیش مطرح میکند.
باستانشناس و متخصص دوران پارینهسنگی و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در پایان ضمن تبریک این موفقیت بزرگ به مردم ایران به ویژه مردم خرم آباد و لرستان، افزود: جهانی شدن این مکانهای مهم حاصل زحمات مسئولان به ویژه مدیرکل میراث فرهنگی لرستان و متخصصان و همکاران نهادهای درگیر در آمادهسازی این پرونده است.
انتهای پیام/