شناسهٔ خبر: 73800029 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

شاعر و نویسنده خوزستانی:

ادبیات کودک و نوجوان در خوزستان نوپاست/ لزوم تقویت کتابخانه مدارس

خوزستان- مهدی مرادی شاعر و نویسنده خوزستانی گفت: خوزستان در زمینه ادبیات کودک و نوجوان نوپا است و قدمتی ندارد و شاعران و نویسندگان این استان باید ادبیات کودک‌و نوجوان را چابُک کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اهواز، مرادی شامگاه چهارشنبه در گرامیداشت ویژه برنامه روز ملی ادبیات کودک و نوجوان در کتابفروشی محام اهواز با اشاره به روز ملی ادبیات کودک و نوجوان به‌نام مهدی آذر یزدی اظهار کرد: علت انتخاب این روز به‌عنوان یک رویداد، درگذشتِ مهدی آذریزدی است. نویسنده‌ای که در طول عمر خود به بازنویسی ادبیات کهن برای کودکان و نوجوانان پرداخت و مجموعه کتاب «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» را آفرید و اگرچه آذریزدی اولین نویسنده کودک و نوجوان ایران نیست، اما به پاس تلاش‌های همیشگی و خدمات ویژه‌ای که برای کودکان انجام داد، این عنوان نصیب او شد.

مرادی با مرور بر تاریخ شعر کودک در ایران، گفت: در آثار قدما اولین شعر برای کودکان از محمود خان صبا در دوره قاجار سروده شد که در آن عصر چنین شعری مناسب روحیه کودکان آن زمان نبود. زیرا یکی از اولویت‌های شعرسُرایی متناسب بودن آن با روحیه کودک است.

حذف پست کتابدار آسیب به کتابخانه‌های مدارس

نویسنده کتاب «آوازهای سیب زمینی» افزود: یکی از نقاط ضعف ما این است که متأسفانه در مدارس استان کتابخانه وجود ندارد که کودکان و نوجوانان به آن مراجعه کنند و این برای کشوری که شاعران و نویسندگان معروفی دارد، نقطه ضعف بزرگی به شمار می‌آید و نمونه بارز آن حذف پست کتابدار از بین تمام پست‌های شغلی است.

وی با بیان اینکه به صورت عمومی آمار خواندن کتاب برای کودکان بسیار کم است، تصریح کرد: اگر بخواهیم شعری را برای نوجوانی بخوانیم صرفاً به خاطراین است که این نوجوان می‌خواهد شاعر آینده این جامعه شود.

وی ادامه داد: با افزایش شبکه‌های اجتماعی و حضور کودکان و نوجوانان در این رسانه‌ها، مراجعه به کتابخانه به حداقل رسیده است و می‌طلبد که شاعران و نویسندگان با خلاقیت‌شان کودکان را به کتاب ترغیب کنند.

شاعر خوزستانی‌گفت: به باور من کتابفروش که در قفسه‌های کتاب‌ها می‌چرخد یک کارشناس به تمام معنا است چون علاوه بر ارتباط با کودکان و نوجوانان به طریقه نیازهای آنان نیز آشنایی دارد.

وی اضافه کرد: متاسفانه در حوزه ادبیات کودک و نوجوان استان خوزستان هنوز نوپا است و قدمت چندانی ندارد.

ادبیات کودک و نوجوان در خوزستان بُنیه ضیفی دارد

وحید کیانی دیگر شاعر خوزستانی این نشست با اشاره به ضعف ادبیات کودک در خورستان، بیان کرد: ادبیات کودک و نوجوان در استان خوزستان متأسفانه ضعیف است، زیرا آثار شاعران نوظهور از اصول بدیهی شعر و داستان نیز برخوردار نیست و این موضوع برای استان خوزستان جای ابهام دارد. اما حضور شاعری چون مهدی مرادی در استان مایه افتخار است.

وی با تأکید بر اینکه ادبیات کودک و نوجوان در ایران عمق چندانی ندارد، تصریح کرد: ارتباط با آثار کهن ادبیات ایران سخت است و این حوزه در خوزستان بسیار لاغر و یکی از آسیب‌های جدی است که نیاز به آسیب‌شناسی دارد.

کیانی در پایان سخنانش بخشی از کتاب شعر نوجوان خود با عنوان «قاب عکس آفتاب» را خوانش کرد.

یک درمانگر کودک و نوجوان نیز در این نشست گفت: مهم‌ترین دلایل کتاب نخواندن کودکان و نوجوانان به دوران کودکی آنان برمی‌گردد که در کودکی با توجه به علاقه‌مندی‌شان کتاب مناسب کار نشده است.

مریو موسوی افزود: هر زمان براساس سلیقه و علاقه کودکان کتاب خریداری کنیم و بخوانیم بچه‌ها به کتاب عشق می‌ورزند.

وی رسالت والدین در زمینه کتابخوانی را انتخاب و گزینش کتاب مناسب برای کودکان دانست و بیان کرد: والدین و همه مسئولان باید در گزینش کتاب‌های با کیفیت و هدفمند برای کودکان و نوجوانان نبوغ و خلاقیت به خرج بدهند زیرا خواندن کتاب‌های زرد تأثیر منفی بر روحیه کودکان بر جای روحیه می‌گذارد.

دور کردن کودکان از کتاب‌های زرد و دکه‌ای

موسوی گفت: در این میان، کتاب‌های زرد و دکه‌ای هرچند قیمت‌شان کم است، اما خانواده‌ها نباید این کتاب‌ها را برای فرزندان خود بخرند چون از کیفیت پایینی برخوردار هستند.

این درمانگر کودک خوزستانی گفت: افراد در هر رشته و زمینه‌ای که فعالیت دارند باید خلاق و مبتکر باشند تا بتوانند به طور کاربردی و مفید فعالیت کنند.

موسوی با بیان اینکه در دوران جنگ و پساجنگ برای تقویت روحیه کودکان باید تلاش کنیم کتاب شعر و داستان استفاده کنیم، اظهار کرد: در موضوع اضطراب و استرس درمانگر کودکان علاوه بر حوصله و خلاق بودن، باید از همه هنرها چون ادبیات، شعر، قصه، داستان بهرهمند باشد.

موسوی گفت: برای تشویق و ترغیب کودکان به خواندن کتاب، نویسنده باید متناسب با سن کودکان در انتخاب موضوع، متن، تصویرگری، ظاهر و قطع کتاب خلاقیت خرج دهد تا از این طریق بتواند علاقه مخاطب را به خواندن زیاد کند.