به گزارش ایرنا، روزنامه «نیویورکتایمز» امروز دوشنبه در مطلبی نوشت: بسته شدن آسمانها به روی سفرهای هوایی، چه در نتیجه جنگی طولانی باشد و چه درگیری کوتاه، تاثیرات زیادی بر هزینه، سهولت و ایمنی گذاشته است.
زمانیکه رژیم اسرائیل به ایران حمله کرد و این اقدام تجاوزکارانه به حملات تلافیجویانه ایران منجر شد، کشورهای حاشیه خلیج فارس آسمان خود را بستند و بیش از ۲۰ شرکت هواپیمایی بزرگ جهان را مجبور به تغییر مسیر یا لغو پروازها کردند.
این روزنامه افزود: در ماه مه (اردیبهشت)، زمانیکه هند و پاکستان وارد درگیریای کوتاه اما شدید شدند، هر دو کشور استفاده از آسمان خود را برای خطوط هوایی یکدیگر ممنوع کردند.
پس از اینکه روسیه در سال ۲۰۲۲ (۱۴۰۰) به اوکراین حمله کرد و حریم هوایی خود را به روی شرکتهای هواپیمایی غربی بست، بسیاری از خطوط هوایی آمریکایی و اروپایی مجبور شدند مسیرهای پروازی خود را تغییر دهند؛ اختلالی که تا امروز ادامه دارد.
بر اساس این گزارش، شرکتهای هواپیمایی در سراسر جهان در سالهای اخیر به طور فزایندهای مجبور به مواجهه با مسائل ژئوپلیتیک بودهاند، چراکه جنگهای طولانی و درگیریهای ناگهانی، آنها را ملزم به بازترسیم فوری مسیرهای اصلی و محاسبه مجدد سودآوری میکند.
نیویورکتایمز ادامه داد: خطر ناشی از این وضعیت در سال ۲۰۱۴ (۱۳۹۳) آشکار شد، زمانیکه یک فروند هواپیمای مسافربری «خطوط هوایی مالزی» بر فراز منطقهای در شرق اوکراین سرنگون شد و تمام ۲۹۸ سرنشین آن جان باختند.
طبق گزارشی از شرکت «وریسک میپلکرافت» (Verisk Maplecroft) در سال گذشته میلادی، بیش از ۴.۵ درصد از خشکیهای جهان تحت تاثیر درگیریها قرار دارد که افزایشی معادل ۶۵ درصد از سال ۲۰۲۱ داشته است.
بهنوشته نیویورکتایمز، درگیریها از جمله بزرگترین عوامل اختلال در بخش هوانوردی غیرنظامی است که روزانه بیش از ۱۰۰ هزار پرواز تجاری برای انتقال ۱۰ میلیون مسافر انجام میدهد. شرکتهای هواپیمایی باید از قبل در هر پرواز بین تقاضای مسافران، وضعیت آبوهوا، هزینههای سوخت، مقررات دولتی و زمانبندی خلبان و خدمه هماهنگی برقرار کنند.
این روزنامه همچنین گزارش داد: حملات اخیر میان ایران و [رژیم] اسرائیل برای شرکتهای هواپیمایی بینالمللی بسیار اختلالبرانگیز بود، چراکه شهرهای خاورمیانه اغلب بهعنوان توقفگاه میان مقاصد آسیایی و اروپایی عمل میکنند. با وجود آتشبس میان ایران و اسرائیل، بسیاری از شرکتهای هواپیمایی مسیرهای عبوری از خاورمیانه را به حالت تعلیق درآوردهاند.
نیویورکتایمز افزود: با این حال، درگیریهای طولانیمدت مانند جنگ روسیه و اوکراین، میتوانند عواقب گستردهای به همراه داشته باشند.
طبق این گزارش، از سال ۲۰۲۲، بسیاری از شرکتهای هواپیمایی مجبور شدهاند مسیر پروازهای خود را برای پرهیز از عبور از آسمان روسیه، بزرگترین کشور جهان از نظر وسعت، تغییر دهند. این در حالی است که حریم هوایی روسیه که اروپا و آمریکای شمالی را به بخشهای وسیعی از آسیا متصل میکند، برای پروازهای طولانی حیاتی است.