حضرت علی (ع) در خطبه ای که بعد از جنگ جمل بیان کرده اند، اوصافی از دشمنان خود هنگام نبرد را بیان کرده اند و همچنین صفت هایی را برای خود و یارانش هنگام این نبرد گفته اند که بار معنایی مشترک معناداری میان این خطبه و پیام اخیر مقام معظم رهبری وجود دارد. این معانی مشترک به گونه ای است که به نظر می رسد مقام معظم رهبری با نگاهی به این خطبه، به بیان «خطابه پیروزی» پرداخته اند.
امام علی (ع) در این خطبه، در وصف دشمنان خود گفته اند «وَ قَدْ أَرْعَدُوا وَ أَبْرَقُوا وَ مَعَ هَذَیْنِ الْأَمْرَیْنِ الْفَشَلُ؛ همانند رعد خروشیدند و چون برقی شعله افکندند ولی در اجرای آنچه می خواستند، ناتوان شدند.» حضرت علی (ع) در این سخنان، هیاهوی دشمنان را به رعد و برق های پرسروصدا تشبیه کرده اند که هیچ تاثیر و بارشی در ادامه آن نیست. مقام معظم رهبری نیز در سخنان خود به دو نکته اشاره کردند؛ نکته اول این که ایشان درباره «هیاهو و ادعا»ی رژیم موقت اسرائیل گفتند «رژیم صهیونی با آن همه هیاهو، با آن همه ادّعا، در زیر ضربات جمهوری اسلامی تقریباً از پا درآمد و له شد.... این یکی از بزرگترین نعمت های الهی است»
همچنین ایشان درباره دخالت آمریکا در این جنگ با بیانی دیگر، این رعد و برق های بی حاصل و هیاهوی رسانه ای را اینگونه بیان کردند «رژیم آمریکا وارد جنگ مستقیم شد.... لکن هیچ دستاوردی از این جنگ نداشت.... نتوانستند کار مهمّی انجام بدهند. رئیسجمهور آمریکا در شرح آنچه واقع شده بود، بزرگنمایی غیر متعارفی کرد؛ معلوم شد که به این بزرگنمایی احتیاج دارد.... اینجا هم جمهوری اسلامی پیروز شد و متقابلاً جمهوری اسلامی سیلی سختی به گونه آمریکا نواخت.»
نکته دیگری که در این خطبه و آن خطابه می تواند مورد توجه قرار بگیرد، این است که مهمترین هدف دشمنان امیرمومنان (ع)، جلوگیری از تحقق حاکمیت علوی بود؛ همانگونه که مهمترین هدف دشمن صهیونیستی و آمریکایی، تغییرات حاکمیتی و تغییر در نظام سیاسی و به قول خودشان «رژیم چنج» بود؛ موضوعی که ناتوانی آنان در انجام آن، بر همگان روشن شد.
دولت جعلی صهیونیستی نه تنها در این موضوع ناکام ماند، بلکه تقریبا در تمامی خواسته های خود در غزه از جمله آزادسازی اسیران و نابودی حماس نیز ناکام ماند. دولت ترامپ نیز در پنج ماه گذشته، در هیچکدام از برنامه های خود در مورد جنگ اوکراین، جنگ اقتصادی با دیگر کشورها، پایان نبرد در غزه و آزادسازی اسیران اسرائیلی نیز به نتیجه نرسید؛ اگر چه بارها پر سر و صدا و «رعد و برق گونه»، سر و صداها و تهدیدات مکرری انجام داد؛ همچنان که امام علی (ع) نیز در خطبه خود فرمودند «وَ مَعَ هَذَیْنِ الْأَمْرَیْنِ الْفَشَلُ؛ در اجرای آنچه می خواستند، ناتوان شدند».
امیر مومنان علی (ع) در بخش دوم این خطبه، اوصاف رزم خود و همه یاران خود در طول تاریخ را این گونه بیان می کند «وَ لَسْنَا نُرْعِدُ حَتَّی نُوقِعَ وَ لَا نُسِیلُ حَتَّی نُمْطِرَ؛ ما چون رعد، میخروشیم و آن چنان می باریم که دشمن را همچون سیل، بنیان کن کنیم.» هر کسی که خود را پیرو امیر مومنان (ع) می داند، باید هنگام نبرد با دشمنان آنگونه باشد که امام او در هنگام نبرد بوده است. این گونه آمادگی، نیازمند مدت ها آمادهسازی و تقویت توان نظامی برای «بارشی سیل گونه» بر سر دشمنان است؛ آنچنان که خداوند در آیه ۶۰ سوره انفال می فرماید «و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه» که حاصل این آماده سازی مستمر و دائمی، «ترهبون به عدو الله و عدوکم» باید باشد.
بدون شک این بارش های سیل گونه پیروان امیرمومنان (ع) که در قالب موشک های سجیل و خرمشهر یا دیگر ابزارهای جنگی بر سر دشمنان بارید، بسیار فراتر از تصور آنان در محاسبه توانمندی های نظام اسلامی بود و آسیب های فراوان آن در تخریب سرزمین کوچک اسرائیل، بسیار فراتر از آن چیزی است که در رسانه ها آمده و در سخن تحلیلگران سیاسی بیان شده است.
مقام معظم رهبری نیز با اشاره به این آمادگی در نظام اسلامی گفتند «فکر اینکه چنین ضرباتی از سوی جمهوری اسلامی، ممکن است بر رژیم وارد بشود، در ذهن و مخیّله آنها خطور نمی کرد و اتّفاق افتاد. خدا را سپاس می گزاریم که به نیروهای مسلّح ما کمک کرد.» ایشان درباره حملات در پاسخ به حملات آمریکا نیز فرمودند «متقابلاً جمهوری اسلامی سیلی سختی به گونه آمریکا نواخت.... اینکه جمهوری اسلامی دسترسی داشته باشد به مراکز مهمّ آمریکا در منطقه و هر وقت مقتضی دانست علیه آنها اقدام بکند، این حادثه کوچکی نیست؛ حادثه بزرگی است. در آینده هم این حادثه قابل تکرار است؛ در صورتی که تعرّضی صورت بگیرد، هزینه دشمن و هزینه متعرّض قطعاً هزینه بالایی خواهد بود.»
موضوع توانمندی های نظامی و ضربات باورنکردنی ایران به دشمنان خود در این نبرد ۱۲ روزه، بارها مورد تحسین و تعجب کارشناسان ارشد بوده و طبیعی است که بیان این حقایق میدان و اعترافات تلخ پیرامون آن، در طول ماه ها و سال های آینده بسیار بیشتر از امروز خواهد بود اما به نظر می رسد سیل دیگری که در حادثه بر سر دشمنان این سرزمین بارید و بسیاری از آرزوهای آنان را «ریشه کن» کرد، تصورات آنان از اختلافات داخلی و برنامه هایی برای استفاده از این موضوعات به منظور ایجاد اغتشاشات بود که با حضور سیلگونه مردم در تجمعات مرتبط با امام آنان یعنی امیر مومنین (ع) در عید غدیر و همچنین در نمازهای جمعه، بسیاری از باورهای آنان را بر باد داد؛ به گونه ای که بارها در رسانه ها، بر تنظیم این حمله بر اساس این تصور و نابود شدن این تخیلات با این حضور مردمی تاکید شد.
مقام معظم رهبری با اشاره به همین حضور فرمودند «بحمدالله یک ملّت در حدود ۹۰ میلیون جمعیّت، یکپارچه، یکصدا، شانهبهشانه، در کنار هم، بدون هیچ گونه تفاوتی در خواستهها و در مقاصدی که ابراز می کنند، ایستادند، شعار دادند، حرف زدند، از رفتار نیروهای مسلّح حمایت کردند، بعد از این هم همین خواهد بود».
* کارشناس مذهبی