شناسهٔ خبر: 73647313 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی | لینک خبر

از شَروه تا نقاشی قهوه‌خانه‌ای در سومین روز «خیمه هنر»/ در روز سوم چه گذشت؟

سومین روز از ویژه‌برنامه عاشورایی «خیمه هنر» شامگاه یکشنبه ۸ تیرماه ۱۴۰۴، هم‌زمان با سومین روز ماه محرم، در پهنه رودکی برگزار شد.

صاحب‌خبر -
به گزارش روابط عمومی معاونت هنری به نقل از انجمن موسیقی ایران، در ابتدای برنامه، مجلس تعزیه «عبدالله عفیف» به سرپرستی جمال‌الدین قاسمی اجرا شد. قاسمی پیش از اجرا اظهار داشت: «این واقعه کمتر در تعزیه پرداخته شده و آخرین اجرای آن به ۱۰ سال پیش بازمی‌گردد. به دلیل محدودیت زمان، گروه تنها بخش شهادت عبدالله را اجرا کرد.»

عبدالله بن عفیف اَزدی (شهادت ۶۱ق)، از یاران امام علی (ع)، پس از واقعه کربلا به دستور عبیدالله بن زیاد به شهادت رسید. او در جنگ جمل چشم چپ و در جنگ صفین چشم راست خود را در رکاب حضرت علی (ع) از دست داده بود. عبدالله پس از اعتراض به سخنرانی ابن‌زیاد در نکوهش اهل بیت (ع) در مسجد کوفه، به دستور او گردن زده شد.

پس از تعزیه، شروه‌خوانی توسط نوید ورامینی (دمام) و امیر میرشکاری (آواز) اجرا شد. شروه، گونه‌ای از موسیقی غم‌انگیز در مایه دشتی است که در مناطق جنوبی ایران، از جمله بوشهر، هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد و جنوب فارس رواج دارد و معمولاً با اشعار دوبیتی از شاعران جنوبی همراه است.

برنامه به احترام اذان مغرب و عشا برای دقایقی متوقف شد. پس از اقامه نماز، گروه سازهای بادی متشکل از علی ضرابی (ترومپت)، محمدرضا پناهی‌نژاد (درام)، امیرحسین زبردست (ساکسفون)، شایان هاتف (ترومپت) و رامتین وقاری (کلارینت) قطعاتی ماندگار در رثای امام حسین (ع) اجرا کرد.

در ادامه، میلاد عرفان‌پور، رئیس مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری، پیش از خوانش شعر آیینی خود گفت: «حضور در خیمه هنر توفیقی بزرگ است. چنین برنامه‌هایی، در هر مکان و فضایی، یادآور مسیر امام حسین (ع) و برکت‌آفرین است. ای کاش بتوانیم خود را با روش و منش حضرت و یارانش هماهنگ کنیم.» شعر او مرثیه‌ای برای اباعبدالله الحسین (ع) و اشاره‌ای به مبارزه‌ای بود که همچنان ادامه دارد. وی افزود: «ما در برابر جبهه ظلم، کفر و استکبار ایستاده‌ایم و امیدوارم این نبرد به پیروزی نهایی منجر شود.»

آخرین بخش برنامه، اجرای حامد طاها، خواننده پاپ، بود. او پیش از اجرا گفت: «امیدوارم نصیب همه شود که برای ائمه و امام حسین (ع) بخوانیم. در واقعه کربلا، شبی که امام حسین (ع) به یارانشان فرمودند هرکس نمی‌تواند، برود، بسیار قابل تأمل است. فکر می‌کنم امام در آن لحظه بسیار دوست داشتند یارانشان کنارشان بمانند. اگر ایرانیان در آن واقعه حضور داشتند، ایشان را تنها نمی‌گذاشتند.» او از حاضران خواست برای سلامتی ایرانیانی که در ۱۲ روز تجاوز رژیم صهیونیستی به کشور کنار هم بودند، صلوات بفرستند. قطعات «زمین کربلا»، «علی‌اکبر» و «خورشید بی‌سر» در ژانر پاپ و در رثای سیدالشهدا (ع) اجرا شد.

در حاشیه برنامه، سعید مسیبی و سهیل مسیبی به نقاشی قهوه‌خانه‌ای پرداختند. سهیل مسیبی درباره پروژه مشترک خود و پدرش توضیح داد: «با آغاز جنگ، بخشی از وسایل کارمان را به منزل منتقل کردیم و در این ۱۲ روز، ۸ تابلو با موضوع عاشورا طراحی کردیم. دو تابلوی منتخب را در این رویداد و در مقابل دیدگان مردم ترسیم کردیم.» این آثار با محوریت شهادت حضرت ابوالفضل (ع)، شامل صحنه‌هایی چون نبرد حضرت عباس با مارد بن صدیف، شماتت ایشان توسط حکیم بن طفیل و حضور سیدالشهدا بر بالین حضرت ابوالفضل بود. او افزود: «نقاشی قهوه‌خانه‌ای، هنری مردمی است و رویداد «خیمه هنر» فرصتی برای ارائه آن در برابر مردم فراهم کرد.»

از جمله حاضران در این برنامه می‌توان به علی‌اکبر علیزاده حسن‌آباد (مشاور وزیر در امور ایثارگران)، نادره رضایی(معاون امور هنری) حسن جودکی (سرپرست تئاتر شهر)، نیکنام حسین‌پور (مدیر مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)، گیتی معینی (بازیگر)، سیاوش ستاری (دبیر جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی)، محمد دشت‌گلی، جعفر واحدی (مدیرعامل مؤسسه توسعه هنرهای تجسمی)، نصیر حیدریان (رهبر ارکستر سمفونیک تهران)، بابک رضایی (مدیرکل دفتر موسیقی) و محمدعلی مرآتی (مدیرعامل انجمن موسیقی ایران) اشاره کرد.

‏‌‎پروژه «خیمه هنر» توسط معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در قالب محفل عاشوراییِ هنرمندان از ۶ تا ۱۵ تیرماه از ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۲ هم‌زمان با دهه اول ماه محرم در پهنهٔ فرهنگی هنری رودکی برگزار می‌شود.