«جورجیو کافیرو» تحلیلگر آمریکایی که مدیر اجرایی موسسه تحلیل وضعیت خلیج فارس و محقق مسائل حوزه غرب آسیا (خاورمیانه) است، در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در نیویورک افزود: من جنگ اسرائیل علیه ایران و حملات نظامی آمریکا به تأسیسات هستهای این کشور را منجر به صلح پایدار نمیبینم. برعکس، انتظار دارم که این حملات منطقه را بیثباتتر کند و چشمانداز دیپلماسی آینده آمریکا و ایران را تیره و تار شده است.
وی تصریح کرد: دولتمردان در سراسر جهان هنگام انجام مذاکرات حساس با واشنگتن در مورد پروندههای حساس، به طور فزایندهای با بدبینی بیشتری وارد مذاکره می شوند. به طور منطقی، مقامات نماینده سایر کشورها همیشه گمان خواهند کرد که دیپلماتهای آمریکایی با سوء نیت و با اهداف پنهان در حال مذاکره هستند.
مدیر اجرایی موسسه تحلیل وضعیت خلیج فارس تاکید کرد: علاوه بر این، من معتقدم که کشورهای بیشتری در جنوب جهانی، هزینهها و مزایای باقی ماندن در پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) را دوباره ارزیابی خواهند کرد و در نظر میگیرند که چگونه الزامات امنیتی آنها میتواند دلیلی برای دستیابی به سلاحهای هستهای به منظور جلوگیری از حملات کشورهای متخاصم به سرزمینشان باشد.
کافیرو تاکید کرد: زبان ترامپ متناقض و فریبکارانه بوده است. من معتقدم که او فکر میکند تجاوز آمریکا و اسرائیل به ایران منجر به این خواهد شد که رهبری تهران پای میز مذاکره بیاید و از موضع ضعف، امتیازات بیشتری به غرب بدهد. به نظر من این نشان دهنده سوءتفاهم و برداشت نادرست در مورد نحوه عملکرد ایران در صحنه بینالمللی است.
مشروح مصاحبه ایرنا با جورجیو کافیرو مدیر اجرایی موسسه تحلیل وضعیت خلیج فارس و محقق مسائل خاورمیانه به شرح زیر است:
ایرنا: تحلیل شما از کارزار نظامی و تجاوز مشترک رژیم اسرائیل و آمریکا علیه ایران در میانه مذاکرات و حمله به زیرساختهای نظامی، هستهای و غیرنظامی، بمباران مناطق مسکونی و به شهادت رساندن مردم بیگناه و نقض حاکمیت ملی ایران، قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل متحد چیست؟ پیامدهای منطقهای و بینالمللی و حتی اقتصادی آن برای طرفین، منطقه و جهان چه خواهد بود؟
جورجیو کافیرو: درک کامل پیامدهای تجاوز آمریکا و اسرائیل علیه ملت ایران به زمان بیشتری نیاز دارد. با این حال، میتوان با اطمینان نتیجه گرفت که دولتمردان در سراسر جهان هنگام انجام مذاکرات حساس با واشنگتن در مورد پروندههای حساس، به طور فزایندهای با بدبینی بیشتری وارد مذاکره می شوند. به طور منطقی، مقامات نماینده سایر کشورها همیشه گمان خواهند کرد که دیپلماتهای آمریکایی با سوء نیت و با اهداف پنهان در حال مذاکره هستند.
علاوه بر این، من معتقدم که کشورهای بیشتری در جنوب جهانی، هزینهها و مزایای باقی ماندن در پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) را دوباره ارزیابی خواهند کرد و در نظر میگیرند که چگونه الزامات امنیتی آنها میتواند دلیلی برای دستیابی به سلاحهای هستهای به منظور جلوگیری از حملات کشورهای متخاصم به سرزمینشان باشد.
ایرنا: آیا اصولاً میتوان به بهانه جلوگیری از دستیابی به سلاح هستهای — آن هم در شرایطی که هیچ گزارش مستند و معتبر بینالمللی دال بر انحراف برنامه هستهای ایران به سمت مقاصد غیرصلحآمیز وجود ندارد — در میانه مذاکرات، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشوری را نقض و مدعی "حمله پیشگیرانه" شد؟
جورجیو کافیرو: بسیاری از مقامات غربی هنگام بحث در مورد چنین رفتاری از سوی کشورها یا متحدان خود مانند اسرائیل، از اصطلاحات "حمله پیشگیرانه" یا "جنگ پیشگیرانه" استفاده میکنند. این مقامات غربی البته دائماً روسیه را به حمله "بیدلیل" به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ متهم میکردند. این تفاوت در گفتار، نشاندهنده استانداردهای دوگانه است.
ایرنا: در حالی که آمریکا در آغاز حمله رژیم اسرائیل مدعی بیطرفی بود، با پیوستن به این تجاوز، ادعاهای مقامات آمریکایی بیاعتبار شد و روشن گردید که این اقدام با هماهنگی و حمایت کامل واشنگتن انجام شده است. آیا اساساً رژیم اسرائیل بدون حمایت آمریکا توان انجام چنین تجاوزی را داشت و اینکه طراحی چنین حملاتی چگونه صورت گرفته است؟
جورجیو کافیرو: من شکی ندارم که کاخ سفید به اسرائیل چراغ سبز یا دستکم چراغ زرد نشان داد تا در ۱۳ ژوئن جنگ خود را علیه ایران آغاز کند. من نمیتوانم احتمال راهاندازی «عملیات شیر در حال بیداری» توسط تلآویو را بدون هماهنگی با واشنگتن تصور کنم.
ایرنا: رئیسجمهوری آمریکا از یکسو از دیپلماسی سخن میگوید و از سوی دیگر به همراه اسرائیل به ایران حمله میکند و حتی از تسلیم شدن بیقید و شرط و تغییر رژیم سخن به میان میآورد. با این حال، پس از مواجهه با اتحاد و مقاومت ملت ایران و نیروهای دفاعی آن، موضوع آتشبس و بازگشت به میز مذاکره را مطرح میکند. این ادبیات متناقض را چگونه تحلیل میکنید ؟
جورجیو کافیرو: زبان ترامپ متناقض و فریبکارانه بوده است. من معتقدم که او فکر میکند تجاوز آمریکا و اسرائیل به ایران منجر به این خواهد شد که رهبری تهران پای میز مذاکره بیاید و از موضع ضعف، امتیازات بیشتری به غرب بدهد. به نظر من این نشان دهنده سوءتفاهم و برداشت نادرست در مورد نحوه عملکرد ایران در صحنه بینالمللی است.
ایرنا: شعار «صلح از طریق قدرت» رئیسجمهور آمریکا چگونه قابل تفسیر است؟ ارزیابی شما در این خصوص، با توجه به جنگ ۱۲ روزه علیه ایران، چیست؟
جورجیو کافیرو: من جنگ اسرائیل علیه ایران یا حملات نظامی آمریکا به تأسیسات هستهای این کشور را منجر به صلح پایدار نمیبینم. برعکس، انتظار دارم که این حملات منطقه را بیثباتتر کند و چشمانداز دیپلماسی آینده آمریکا و ایران را تیره و تار کرده است.
ایرنا: با توجه به رفتار متناقض دولت آمریکا، بهویژه رئیسجمهوری این کشور، در قبال ایران — از جمله حمله در میانه مذاکرات — آیا می توان مذاکرات آمریکا را عملیات فریب و پوششی برای حمله دانست؟ و آیا اساسا میتوان به ادعاهای ترامپ در زمینه دیپلماسی و بازگشت به میز مذاکره اعتماد کرد؟
جورجیو کافیرو: منطقی به نظر میرسد که نتیجهگیری کنیم آمریکا و اسرائیل با هدف غافلگیر کردن ایران با هم هماهنگ شدهاند. اگر کشوری در موقعیت ایران بود، تصور اینکه، دولت آن کشور به مذاکره با قدرتی که به آن حمله کرده است، بازگردد، دشوار خواهد بود.
در این مرحله، من انتظار دارم ایران انرژی خود را به جای سرمایهگذاری در گفتو گو با آمریکاییها، صرف یافتن راههایی برای ایجاد شکل جدیدی از بازدارندگی کند که به طور مؤثر به واقعیتهای جدید بپردازد.
ایرنا: با توجه به سابقه جنگطلبی رژیم اسرائیل و درگیریهای مستمر این رژیم در منطقه، آیا میتوان به آتشبس با چنین رژیمی اعتماد کرد؟ و آیا این آتشبس به معنای پایان تهدید است؟
جورجیو کافیرو: من فکر نمی کنم آتش بس قابل اعتماد باشد. اگر کسی به آتشبس نوامبر ۲۰۲۴ حزبالله و اسرائیل با میانجیگری آمریکا و فرانسه نگاه کند، واضح است که تلآویو به آتشبسها احترام نمیگذارد.
در نظر بگیرید که اسرائیل از زمان امضای آن توافق در سال گذشته چند بار لبنان، از جمله ضاحیه را بمباران کرده است. در این چارچوب، من شکی ندارم که ایران هوشیار خواهد ماند و با توجه به میزان بیتوجهی اسرائیل به حاکمیت سایر کشورها و اقدامات تهاجمیاش، از این آتشبس احساس خوشایند چندانی نخواهد داشت.
به گزارش ایرنا رژیم صهیونیستی روز ۲۳ خردادماه با نقض آشکار حقوق بینالملل و حاکمیت ملی جمهوری اسلامی ایران، مناطقی در تهران و برخی دیگر از شهرها از جمله تأسیسات هستهای کشور را هدف حمله نظامی قرار داد. در این اقدام تروریستی، شماری از دانشمندان، نظامیان و شهروندان غیرنظامی به شهادت رسیدند.
در ادامه این تجاوز، ایالات متحده آمریکا نیز بامداد یکشنبه (اول تیرماه) با حمله مستقیم به سایتهای هستهای فردو، نطنز و اصفهان، عملاً به جنگ رژیم صهیونیستی علیه ایران پیوست.
در واکنش به این اقدامات، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان با استناد به ماده ۵۱ منشور ملل متحد تأکید کرد که جمهوری اسلامی ایران کلیه گزینهها را برای دفاع از منافع ملی و امنیت مردم خود محفوظ میداند.
روز گذشته رئیسجمهوری آمریکا مدعی توافق آتشبس میان ایران و رژیم صهیونیستی شد. جمهوری اسلامی ایران هم با بیان اینکه آغازگر جنگ نبوده است تصریح کرد که اگر رژیم اسرائیل تهاجم غیرقانونی خود را متوقف کند، ایران نیز قصدی برای ادامه پاسخ ندارد.
در همین پیوند شورای عالی امنیت ملی در بیانیهای تاکید کرد: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بدون کمترین اعتماد به سخنان دشمنان و دست به ماشه، آماده پاسخ قاطع و پشیمانکننده به هر عمل تجاوزکارانه دشمن خواهند بود.