شناسهٔ خبر: 73554538 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

فردا ۴/۴/ ۱۴۰۴ است؛ باز هم زایمان تقویمی و عوارض آن

زایمان به روش سزارین در تاریخ انتخاب شده به دلخواه مادر عوارض بسیار خطرناکی برای مادر و به ویژه نوزاد دارد.

صاحب‌خبر -

یک جراح و متخصص زنان و زایمان به قدس آنلاین می گوید: در زایمان تقویمی به جای اینکه زمان، طبیعی و با توجه به شرایط مادر و جنین صورت گیرد، براساس تاریخ تقویمی انتخاب می شود!

لیلا نظری ادامه می دهد: در حال حاضر زایمان تقویمی به نوعی کلاس تبدیل شده و خانواده ها به این وسیله به همدیگر فخر می فروشند.

یکی از عوارض زایمان های تقویمی این است که اگر نوزاد در زمان معینی که پزشک تعیین کرده دنیا نیاید نارس تلقی می شود.

وزن گیری نوزاد همیشه در هفته های آخر بارداری اتفاق می افتد. از همین رو چنانچه طبق تاریخ دقیقی که متخصص تعیین می کند زایمان انجام نشود این نوزادان وزن خوبی نخواهند داشت و معمولا بستری می شوند و بدیهی است که بیشترین خطرات این نوع زایمان برای نوزاد است.

بسیاری از این نوزادان چندین هفته در بخش NICU و بخش نوزادان بستری می شوند تا به وزن ایده ال برسند.

متأسفانه وزن گیری این نوزدان از همان ابتدا دچار اشکال می شود و سیستم ایمنی و ریه آن ها نیز مشکل پیدا می کند.

وی ادامه می دهد: متأسفانه افزایش آمار سزارین در جامعه بسیار زیاد است چون مادر می خواهد زودتر از موعد مقرر و در تاریخ دلخواه خودش زایمان انجام شود .

۵۰درصد زایمان ها سزارین است

این متخصص زنان و زایمان ادامه می دهد: بیش از ۵۰درصد زایمان ها در ایران به روش سزارین انجام می گیرد. این نوع زایمان در مناسبت ها خیلی بیشتر و نوعی جراحی حساب می شود و اگر در وقت معین خود انجام نشود خطرات بسیاری برای مادر خواهد داشت از جمله خونریزی هایی که اتفاق می افتد چراکه هنوز رحم برای زایمان چه زایمان طبیعی و چه سزارین آماده نیست.

هنگام زایمان طبیعی یا سزارین به موقع، گیرنده های اوکسی توسین بیشتر می شود. وجود اوکسی توسین خونریزی های پس از زایمان را کنترل می کند اما هنگامی که نوزاد را زودتر از موقع دنیا می آید بیشترین و شایع ترین عوارض برای مادر که همان خونریزی های پس از زایمان است اتفاق می افتد.

آمار سزارین در کشور ما بسیار بالا است و متأسفانه برخی مادران و همکاران ما توجهی به این نکته مهم ندارند.

بنابراین در این باره باید فرهنگسازی شود. تا مادران بدانند تاریخ مهم نیست بلکه سلامت نوزاد و مادر بسیار ارزشمندتر است.

وی می گوید: سزارین در تاریخ های رند یا مناسبتی در سال های اخیر بسیار رواج پیدا کرده هرچند معاونت درمان دانشگاه نیز هرسال نامه و ابلاغیه صادر می کند اما پیگیری و اهمیت داده نمی شود و همچنان عمل سزارین براساس تاریخ دلخواه مادران در حال انجام است.

در حقیقت مادران باید توجیه شوند که عوارض زایمان زودهنگام براساس تاریخ انتخابی خودشان می تواند خطرات جبران ناپذیری هم برای مادر و هم برای نوزاد داشته باشد.

این جراح و متخصص زنان و زایمان که در یک روز شاهد ۲۸ زایمان تقویمی در یک بیمارستان بوده می گوید: بیمارستان های خصوصی چون پول بیشتری می گیرند این نوع عمل ها را هرچند با تعداد بالا انجام می دهند.

بیشتر بیمارستان های خصوصی رقمی بالاتر از تعرفه واقعی دریافت می کنند و مردم نیز خیلی راحت حاضرند به دلیل تعیین تاریخ دلخواه خود، هزینه ای گزاف بپردازند.

توصیه ای برای مادران

نظری می گوید: در زایمان های تقویمی بیشترین عارضه و خطر برای نوزادان است.

در حقیقت سیستم ایمنی، ریه نوزاد، قدرت مکیدن شیر در نوزاد نارس ضعیف است و از سوی دیگر چون زایمان زودتر از موعد طبیعی انجام شده بدن مادر هنوز آماده نیست و نمی تواند شیردهی کامل و خوبی داشته باشد.

بنابراین بیشتر نوزادانی که زود به دنیا می آیند از شیر مادر محروم می شوند که این موضوع بسیار تأسف برانگیز است چراکه نوزادی که بتواند از شیر مادر تغذیه کند در آینده در برابر خیلی از بیماری ها مقاوم است و مصون می ماند.

اما مادران به این نکته مهم توجه نمی کنند که به دست خود شیر طبیعی را از فرزند دلبندشان می گیرند و چنین نوزادی در آینده، هم به لحاظ روحی و هم جسمی آسیب بیشتری می بیند.

زایمان بهنگام طبق پروتکل جهانی

وی خاطرنشان می کند: براساس پروتکل جهانی و همچنین پروتکل کشور ما، زایمان زیر ۳۷ هفته زایمان زودرس تلقی می شود. بهترین تاریخ برای زایمان طبیعی در بارداری اول تا ۴۱ هفته کامل است. اما چنانچه مادری قبلا سزارین شده و مجدد باید در بارداری بعدی نیز سزارین شود بین ۳۸ تا ۴۰ هفته می توان برایش تاریخ زایمان تعیین کرد تا ۳۹هفته اش کامل شده باشد.

مهم ترین نکته این است که اگر واقعا مادران به فکر سلامت نوزادشان هستند به هیچ عنوان به تاریخ ها توجه نکنند و اجازه دهند پزشک متخصص تاریخ زایمان را تعیین کند.