محمد امین نژاد، سفیر ایران در فرانسه در مصاحبه با شبکه اول تلویزیون فرانسه درباره انتشار خبر تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا درباره این که ظرف دو هفته آینده درباره ایران تصمیم خواهد گرفت، گفت: هر ابتکاری در مسیر صلح و راهحلهای مسالمتآمیز مورد استقبال ایران است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا راهحل دیپلماتیک همچنان باز است، بیان کرد: چرا که نه؟ ما قرار بود روز یکشنبه مذاکرات در حال جریان را دنبال کنیم، اما دو روز قبل آن روز جمعه هدف حملهای غیرقانونی و نامشروع قرار گرفتیم. کشتن یک انسان، یعنی کشتن کل بشریت، از همین رو ما معتقدیم که اگر برای جلوگیری از کشتار بیگناهان بتوان قدمی برداشت ارزشمند و شایسته است.
سفیر ایران در فرانسه درباره نشست بعد از ظهر روز جمعه در ژنو با حضور وزرای امور خارجه فرانسه، انگلیس، آلمان و ایران و این که ایران دقیقاً چه انتظاری از این نشست دارد، اظهار داشت: وقتی با آمریکاییها مذاکره میکردیم آنها از ما خواستند تضمین دهیم که برنامه هستهای ایران صرفاً ماهیت صلحآمیز دارد و ما این را پذیرفته بودیم.
وی درباره برخی ابهامات طرح شده در گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد غنیسازی اورانیوم از سوی ایران، گفت: این اولینبار نیست که آژانس گزارشی ارائه میدهد. پیش از سال ۲۰۱۵ نیز زمانی که ما با کشورهای ۱+۵ به توافق هستهای رسیدیم، سؤالاتی مطرح شده بود که ما پاسخ دادیم و مدارک لازم را ارائه کردیم.
امین نژاد افزود: در نهایت، همه چیز شفافسازی شد و شرایط برای امضای توافق نهایی فراهم شد و توافق در سال ۲۰۱۵ امضا شد، و تا سال ۲۰۱۸ که آمریکا از آن خارج شد، ۱۵ گزارش ارائه شد که همگی بر این نکته تصریح داشتند که در فعالیتهای ایران هیچگونه انحراف یا تخلفی صورت نگرفته است.
وی در واکنش به مجری برنامه که اظهار کرد در ژوئن ۲۰۲۵، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که مانعتراشیهایی برای انجام وظایف نظارتیاش صورت گرفته است، گفت: خیر، چنین مطلبی درست نیست. ما با آژانس همکاری کامل داشتیم. سؤالاتی از سوی آژانس مطرح شد و ما پاسخ دادیم. به همین دلیل هم که گفتوگوها و بازدیدهای مدیرکل آژانس ادامه داشت و از نوامبر تا ژوئن وی دو بار از ایران بازدید کرد. معاونان و کارشناسانش وی نیز در محل حضور داشتند؛ بنابراین تمام تأسیسات تحت نظارت آژانس بودند.
سفیر ایران در فرانسه در ادامه یادآور شد: تنها در سال ۲۰۲۴، در حالی که ایران تنها ۳ درصد تاسیسات هستهای جهان را داشته، ۲۱ درصد از کل بازرسیهای آژانس جهانی انرژی اتمی از ایران صورت گرفت.
وی در بخش دیگری از این مصاحبه زنده در پاسخ به سوالی درباره احتمال مداخله آمریکا و این که اگر آمریکا مستقیماً وارد این درگیری شود، چه تغییری حاصل خواهد شد، اظهار کرد: از دیدگاه ما، هیچ دلیلی برای مشارکت آمریکا در این تجاوز اسرائیل علیه ایران وجود ندارد. اگر معیارهایی دال بر مشروعیت و استنادهای قانونی و بینالمللی برای این اقدام وجود دارد، باید از طرق قانونی اعلام و پیگیری شود؛ در غیر این صورت، ورود به منطقهای که مدت هاست آسیبپذیر شده و هرجومرج کردن آن و دامن زدن به تنشهای ویرانگر، هیچ توجیهی بر اساس حقوق بینالملل ندارد، و نه فقط برای ملت ایران، بلکه برای همه نیروهایی که وارد خاک ایران شوند و بخواهند سعی کنند نظم موجود را تغییر دهند اشتباه خواهد بود.
وی افزود: ملت ایران وقتی با تهدید خارجی روبهرو میشود، بیشتر متحد میشود. حتی اگر درون خانواده اختلافاتی وجود داشته باشد، ایرانیها آنقدر بالغ و خردمند هستند که مسائل داخلیشان را خودشان حل کنند. بر خلاف برخی مطالب منتشره، امروز همبستگی در میان مردم ایران بیشتر شده و حتی اگر نفوذهایی هم صورت گرفته باشد، اساسا ایران کشوری نیست که با خیانت تسلیم شود.
این دیپلمات ایرانی در واکنش به پرسشی درباره سسیل کولر و ژاک پاریس، دو فرانسوی که به اتهام جاسوسی در ایران زندانی هستند و این که شرایط بازداشت آنها به ادعای ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه شبیه شکنجه عنوان شده، بیان کرد: اطمینان میدهم که با آنها، همانند دیگران، بدون تبعیض رفتار شده است و حتی امتیازات و تسهیلاتی فراتر از بقیه زندانیان هم دریافت کردهاند. این منش و رفتار مردم ایران است.
امین نژاد گفت: اکنون یک پرونده قضایی علیه آنها در جریان است و یک مسیر دیپلماتیک بین ما فعال است تا بتوانیم واقعاً به کوتاهتر شدن زمان این پرونده کمک کنیم. این خواست مقامات ایرانی است و امیدواریم خیلی زود شاهد بازگشت آنها به خانه و نزد خانوادهشان باشیم.
انتهای پیام/