به گزارش ایرنا خراسان جنوبی با ۱۵۱ هزار کیلومتر مربع مساحت به عنوان سومین استان پهناور کشور در کمربند خشک و نیمه خشک جنب حارهای و در قلب کمربند خشک جهان واقع بوده و اقلیم آن به صورت خشک و سرد در نواحی شمالی تا خشک و معتدل در جنوب است.
بنابر مستندات موجود وقوع خشکسالی در خراسان جنوبی از سال آبی ۱۳۷۹ - ۱۳۷۸ آغاز شد و همچنان تازیانههای آن بر پیکر این استان کویری ادامه دارد.
کاهش بارندگی در سال آبی جاری نسبت به بلندمدت و پیشبینیهای فصلی، نشان از روند ادامهدار خشکسالیهای بیسابقه در این استان است.
همچنین با گذشت سه ماه از فصل بهار امسال کاهش ۴۴ درصدی بارندگیها در سال زراعی جاری نشان از تشدید خشکسالیها در استان داشته و آمارهای هواشناسی نشان میدهد که کاهش بارندگی در تمام شهرستان های استان مشهود است.
خوسف رکوردار کاهش بارندگی
طبق آماری که مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی آمار میدهد بیشترین کاهش بارندگی مربوط به شهرستان خوسف است که از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون ۵۴.۵ میلیمتر بارش داشته اما مدت مشابه سال قبل حجم بارندگی این شهرستان ۱۴۰.۶ میلیمتر بوده است لذا ۶۱ درصد کاهش بارندگی دارد.
جواد نخعی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: میانگین بارشهای ایستگاههای هواشناسی مراکز شهرستانهای استان از ابتدای سال زراعی ۱۴۰۳ تاکنون ۷۰.۹ میلیمتر بوده که نسبت به سال گذشته ۴۴ درصد و در مقایسه با بلند مدت ۴۲ درصد کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه در این مدت کمترین بارش از طبس با ۲۹.۴ میلیمتر گزارش شده که نسبت به سال گذشته ۴۹ درصد و نسبت به بلند مدت ۶۲ درصد کاهش دارد گفت: همچنین بیشترین بارش در مراکز شهرستانها از حاجی آباد زیرکوه با ۱۱۶.۳ میلیمتر گزارش شده که در مقایسه با سال گذشته ۵۸ درصد و در مقایسه با بلند مدت ۲۸ درصد کاهش یافته است.
کاهش ۴۹ درصدی بارندگی ها در بیرجند
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی افزود: در این مدت میزان بارندگی مرکز استان نیز ۷۳.۶ میلیمتر باران بوده که نسبت به سال گذشته و بلند مدت ۴۹ درصد کاهش را نشان میدهد.
وی با اشاره به اطلاعات پهنه ای میانگین دما، دمای کمینه و بیشینه استان از ابتدای بهار تاکنون نیز اظهار کرد: میانگین دمای استان در بهار امسال ۲۵.۷ درجه سلسیوس بود که از شرایط نرمال این فصل ۲.۶ درجه بالاتر بوده است.
نخعی با بیان اینکه میانگین بیشینه دما در فصل بهار نیز در گرمترین ساعات روز ۳۳.۴ درجه ثبت شده که نسبت به شرایط نرمال ۳.۱ درجه افزایش دارد افزود: میانگین کمینه دما در فصل بهار ۱۸.۱ درجه که ۲.۱ درجه بالاتر از نرمال بود.
وی در خصوص پیش بینی فصلی بارندگیها در خراسان جنوبی هم گفت: بارشها تا مهرماه گرایش به کمتر از نرمال دارد؛ میانگین بارشهای استان در تابستان ۰.۵ میلیمتر است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی با بیان اینکه ۳۸.۲ درصد استان در گیر خشکسالی و ۵۸.۳۵ درصد درگیر خشکسالی شدید است افزود: در مجموع ۹۶.۶ درصد از مساحت استان تحت تاثیر این خشکسالیها است.