شناسهٔ خبر: 73480438 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دکترای حقوق بین‌الملل تاکید کرد:

ادعای رژیم صهیونیستی درباره حمله پیش‌دستانه، واهی و مغایر حقوق بین‌الملل است

شیراز - ایرنا- دکترای حقوق بین‌الملل، ادعای رژیم صهیونیستی مبنی‌بر توجیه حمله به ایران با استناد به «حمله پیش‌دستانه» را بی‌پایه و مغایر اصول اولیه حقوق بین‌الملل و حقوق بشردوستانه خواند.

صاحب‌خبر -

امیررضا حجتی چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: سران رژیم صهیونیستی ادعا می‌کنند حمله آن‌ها با توجیه «دفاع پیش‌دستانه» در برابر حمله احتمالی ایران صورت گرفته است؛ این ادعا واهی است و هیچ‌یک از الزامات قانونی «حمله پیش‌دستانه» که در نظام حقوق بین‌الملل به‌ رسمیت شناخته شده‌ است، در این تجاوز وجود ندارد.

وی تصریح کرد: رژیم صهیونیستی مدعی است جمهوری اسلامی ایران برای نابودی این رژیم، برنامه‌ای نظامی و هسته‌ای دارد؛ این تصور نابجا صرفا یک بهانه است؛ زیرا ساختار و سیستم جمهوری اسلامی را برنمی‌تابد؛ بنابراین، اقدام رژیم صهیونیستی هیچ‌گونه انطباقی با مفهوم «حمله پیش‌دستانه» یا «دفاع پیشگیرانه» ندارد.

این وکیل دادگستری ادامه داد: آیا حمله اسرائیل ذیل این مفهوم قرار می‌گیرد؟ پاسخ قطعاً منفی است؛ اگر بخواهیم رفتار اسرائیل را مطابق قوانین بین‌المللی تعریف کنیم، باید آن را «تجاوز» مطابق قطعنامه‌های مجمع عمومی سازمان ملل متحد دانست؛ عملی که در واقعیت نیز تجاوز محسوب می‌شود.

حجتی بیان کرد: اما مبنای حقوقی پاسخ ایران چیست؟ پاسخ، «دفاع مشروع» است؛ دفاع مشروع فردی در کنار دفاع مشروع دسته‌جمعی.

پاسخ ایران، دفاع مشروع مبتنی بر ماده ۵۱ منشور ملل

وی ادامه داد: می‌دانیم که نظام ملل متحد بر مفهوم امنیت دسته‌جمعی استوار است؛ به‌دلیل شناخت کاستی‌های نظام امنیت دسته‌جمعی، ماده ۵۱ منشور ملل متحد، دفاع مشروع فردی را در کنار دفاع مشروع دسته‌جمعی به‌رسمیت شناخته است.

این دکترای حقوق بین‌الملل تاکید کرد: این ماده صراحت دارد که اگر کشوری عضو مورد تجاوز مسلحانه قرار گیرد و در وضعیت دفاعی باشد، موظف است ابتدا موضوع را به شورای امنیت گزارش دهد؛ تا زمانی که شورای امنیت که طبق ماده ۲۴ منشور، مسئولیت اصلی حفظ صلح و امنیت بین‌المللی را دارد، اقدامات مقتضی را انجام دهد، حق دفاع فردی برای کشور مورد تجاوز محفوظ است.

حجتی گفت: بنابراین، ایران بر اساس حق دفاع مشروع فردی و مطابق ماده ۵۱ منشور ملل متحد، حق دفاع دارد و مبنای حقوقی اقدام ما، دفاع مشروع فردی ذیل این ماده است.

وی افزود: از طرفی، مسئولیت نهادهایی مانند سازمان ملل و شورای امنیت به‌عنوان حافظ اصلی صلح و امنیت بین‌المللی (ماده ۲۴ فصل هفتم) را شاهدیم؛ متاسفانه، تجاوز اخیر اسرائیل به خاک ایران نشان داد اصول سیاسی همچنان مانند روزهای آغازین تشکیل نظام بین‌الملل، بر اصول حقوقی حکمرانی می‌کند.

سکوت شورای امنیت؛ حاکمیت سیاست بر حقوق

این وکیل دادگستری بیان کرد: دیدیم که جمهوری اسلامی مطابق منشور، مورد تجاوز را به شورای امنیت گزارش داد؛ شورا اگرچه جلسه فوری تشکیل داد، اما رژیم صهیونیستی را به‌عنوان کشور متجاوز محکوم نکرد و هیچ تعریفی از تجاوز ارائه نداد؛ جلسه بدون اقدام موثر پایان یافت.

حجتی تاکید کرد: ادعای حمله پیش‌دستانه توجیهی غیرموجه، غیرمنطقی و ناسازگار با قواعد بین‌المللی، از جمله حقوق بین‌الملل و حقوق بشردوستانه است؛ اقدام رژیم صهیونیستی قطعا نقض صریح منشور ملل متحد و اصول آن است.

وی عنوان کرد: این اقدام تمامی مختصات یک «اقدام متجاوزانه» را آن‌گونه که در ضمیمه قطعنامه شماره ۳۳۱۴ مجمع عمومی ملل متحد در سال ۱۹۷۴ آمده، دارا است.

این حقوقدان بیان کرد: اسرائیل حتی از هدف قرار دادن مناطق مسکونی نیز ابایی ندارد و به‌بهانه هدف قرار دادن تجهیزات و اماکن نظامی عمل می‌کند؛ این توجیه نیز پذیرفتنی نیست چرا که اساس رفتار اسرائیل بر یک تصور باطل و واهی استوار است.

حجتی افزود: هدف قرار دادن مناطق مسکونی و مراکزی مانند صدا و سیما نشان می‌دهد رژیم صهیونیستی هیچ واهمه‌ای از نقض قواعد بین‌المللی، شامل منشور ملل متحد، حقوق بین‌الملل بشردوستانه و حقوق حاکم بر مخاصمات مسلحانه ندارد؛ اقدامات آن در تضاد کامل با حقوق اولیه انسانی و حقوق بشر است.

وی ادامه داد: دفاع مشروع اقدامی برای حفظ موجودیت است و در حقوق بین‌الملل، هدف اولیه آن دفع تجاوز و در مرحله بعدی مجازات متجاوز است؛ مفهوم دفاع مشروع حتی در نظام‌های حقوق داخلی نیز وجود دارد و طبق منشور ملل متحد، شامل دفاع مشروع دسته‌جمعی نیز می‌شود.

این وکیل دادگستری گفت: وقتی نهادهای مسئول حفظ صلح و امنیت بین‌المللی، مانند شورای امنیت، کارایی لازم را ندارند و منافع سیاسی بر اصول حقوقی غلبه می‌کند، جمهوری اسلامی راهی جز توسل به دفاع فردی ندارد؛ ما بارها تاکید کرده‌ایم که اقداماتمان در چارچوب دفاع مشروع فردی است.

تکرار تاریخ؛ حق دفاع مشروع در سایه بی‌عملی جامعه جهانی

حجتی با اشاره به جنگ هشت‌ساله تحمیلی تاکید کرد: در دوران دفاع مقدس نیز شورای امنیت نه اقدام تجاوزکارانه رژیم بعث عراق را به‌رسمیت شناخت و نه حق دفاع مشروع ایران را؛ گویی تاریخ برای ما تکرار شده است.

وی عنوان کرد: دفاع مشروع ضرورتا باید در پاسخ به یک تهاجم نظامی صورت گیرد؛ رفتار جمهوری اسلامی ایران دقیقا در پاسخ به این تجاوز و حمله نظامی اسرائیل است و ما موضوع را به شورای امنیت گزارش دادیم، اما هیچ اقدامی صورت نگرفت؛ نظامیان ما متناسب با تجاوز رژیم صهیونیستی پاسخ خواهند داد.

این حقوقدان گفت: رفتار اسرائیل هیچ انطباقی با مفهوم حمله پیش‌دستانه ندارد و ادعایی غیرمنطقی است؛ در مقابل، رفتار جمهوری اسلامی ایران کاملا منطبق بر حق دفاع مشروع فردی است و این نظام حق دارد از خود و کیان ملت ایران دفاع کند.

به گزارش ایرنا، بامداد روز جمعه ۲۳ خردادماه، در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهرهای کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند.

به دنبال این جنایت رژیم صهیونیستی، رهبر انقلاب - جمعه شب - در یک پیام تلویزیونی تاکید کردند: نیروهای مسلح، رژیم رذل صهیونی را بیچاره خواهند کرد و ان‌شاءالله با قدرت عمل و زندگی برای آنها تلخ خواهد شد و با آنها مماشات نخواهد شد.

جمهوری اسلامی ایران جمعه شب و در پاسخ به حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی، عملیات وعده صادق ۳ را با شلیک دهها فروند موشک‌ به سمت سرزمین‎‌های اشغالی آغاز کرد.

مراحل بعدی این عملیات به صورت مستمر در روزها و شب‌های گذشته اجرا شد که گزارش‌های میدانی، تصاویر ماهواره‌ای و شنود اطلاعاتی حاکی از اصابت موثر ده‌ها موشک به اهداف راهبردی است.