قدس؛ کشتی مادلین که اوایل ماه جاری میلادی بندر سن جیووانی لی کوتی در سیسیل ایتالیا را به عنوان بخشی از جدیدترین مأموریت سازماندهیشده توسط ائتلاف ناوگان آزادی برای شکستن محاصره غزه و رساندن کمک، به مقصد آبهای سرزمینی فلسطین و غزه ترک کرده بود، در ساعات بامداد روز گذشته توسط نیروهای اسرائیلی ربوده و محموله نجاتبخش آن شامل شیرخشک، غذا و لوازم پزشکی مصادره و به مقصد نامعلومی هدایت شد.
برپایه گزارشهای رسانهای، در مجموع ۱۲ نفر از جمله ۱۱ فعال مدنی و یک روزنامهنگار در مادلین حضور دارند که شامل گرتا تونبرگ فعال آب و هوای سوئدی، ریما حسن نماینده فرانسوی-فلسطینی پارلمان اروپا، یاسمین آکار از آلمان، باپتیست آندره، پاسکال موریراس، یانیس محمد و ریوا ویارد از فرانسه، تیاگو آویلا از برزیل، سویب اردو از ترکیه، سرجیو توریبیو از اسپانیا، مارکو ون رن از هلند و عمر فیاض، روزنامهنگار الجزیره میشوند.
ربودن مادلین چند هفته پس از بمباران وجدان
حمله رژیم صهیونیستی به این کشتی که حامل اقلام ضروری برای مردم غزه ازجمله شیرخشک، آرد، برنج، پوشک، محصولات بهداشتی زنان، کیتهای نمکزدایی آب، لوازم پزشکی، عصا و پروتز کودکان بود در حالی رخ میدهد که ارتش رژیم اشغالگر ۱۲ اردیبهشت در اقدامی تجاوزکارانه کشتی Conscience (وجدان) را که حامل کمکهایی به غزه بود مورد حمله پهپادی قرار داد که منجر به زخمی شدن چهار داوطلب غیرنظامی و از کار افتادن و سوختن کشتی در سواحل مالت شد.حمله اسرائیل به کاروانهای امداد به غزه پیش از این هم بسیار اتفاق افتاده است، چنانکه نیروهای اسرائیلی در سال ۲۰۱۰، در جریان تلاش یک کاروان کمک برای شکستن محاصره غزه، به کشتی ترکیهای ماوی مرمره یورش بردند و ۹ نفر را کشتند که به بحرانی در روابط میان اسرائیل و ترکیه بدل شد.
براساس گزارش ائتلاف ناوگان آزادی، نظامیان رژیم صهیونیستی ساعت ۳:۰۲ بامداد به وقت اروپا، این کشتی را که به افتخار مادلین کولاب -نخستین بانوی ماهیگیر حرفهای غزه که پس از حمله اکتبر ۲۰۲۳ اسرائیل، خانواده و معیشت خود را از دست داد- نامگذاری شده محاصره و مورد حمله قرار دادند و ۱۲ خدمه آن را بازداشت کردند. تصویری که توسط حساب کاربری ائتلاف ناوگان آزادی منتشر شده، خدمه کشتی را در حالی که همگی جلیقه نجات پوشیده و دستهایشان را بالا گرفتهاند، نشان میدهد.
این کشتی که با پرچم بریتانیا و توسط ناوگان آزادی طرفدار فلسطین به مقصد غزه در آبهای بینالمللی در حال حرکت بود، قصد داشت مقدار نمادینی از کمکها را به غزه برساند و آگاهی بینالمللی را در مورد بحران انسانی در آنجا افزایش دهد.
وزارت خارجه رژیم اسرائیل ضمن تأیید حمله به این کشتی اعلام کرد مادلین تحت کنترل ارتش بوده و در حال حرکت به سمت سواحل اسرائیل است و افزود انتظار میرود مسافرانش به کشورهای خود بازگردند و کمکهای موجود در کشتی از طریق کانالهای بشردوستانه به غزه منتقل خواهد شد.
پیشتر سازمان تلویزیونی اسرائیل روز یکشنبه به نقل از یک منبع ارشد امنیتی اعلام کرده بود ارتش قصد دارد کنترل کشتی مادلین را به دست بگیرد، آن را به بندری در اشدود منتقل کرده، فعالان را دستگیر و سپس همان شب، آنها را به خارج از سرزمینهای اشغالی تبعید کند. این رسانه همچنین گزارش داد مقامات اسرائیل در ابتدا عبور کشتی را تأیید کرده بودند، اما بعداً تصمیم خود را تغییر دادند تا از ایجاد سابقه برای مأموریتهای آینده برای شکستن محاصره جلوگیری کنند.
موج واکنشهای بینالمللی به اقدام متجاوزانه تلآویو
حمله نیمه شب ارتش رژیم صهیونیستی به کشتی حامل کمکها به غزه موجی از واکنشهای جهانی را در پی داشته است.هویدا عارف، وکیل حقوق بشر و از سازماندهندگان ناوگان آزادی، گفت: اسرائیل هیچ اختیار قانونی برای بازداشت داوطلبان بینالمللی در مادلین ندارد. این اقدام آشکارا قوانین بینالمللی را نقض میکند و با دستورات الزامآور دیوان بینالمللی دادگستری مبنی بر ضرورت دسترسی بدون مانع به غزه برای کمکهای بشردوستانه، مغایرت دارد. این داوطلبان مشمول صلاحیت قضایی اسرائیل نیستند و نمیتوان آنها را به دلیل ارائه کمک یا به چالش کشیدن محاصره غیرقانونی، مجرم شناخت؛ بازداشت آنها خودسرانه و غیرقانونی است و باید فوراً پایان یابد.
در همین زمینه «زاهر بی راوی» رئیس کمیته بینالمللی شکستن محاصره غزه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی با این حمله نشان داد تا چه حد قوانین بینالمللی را نقض میکند.
شورای روابط آمریکایی-اسلامی (CAIR) بزرگترین سازمان حقوق مدنی و حمایتی مسلمانان در آمریکا، حمله نیروهای اسرائیلی به کشتی مادلین را که به دنبال تحویل کمکهای بشردوستانه بهشدت مورد نیاز به غزه بود، محکوم کرد و این اقدام را «دزدی دریایی بینالمللی» و «تروریسم دولتی» خواند.
«ژان لوک ملانشون» رهبر حزب چپگرای «فرانسه تسلیمناپذیر» هم ضمن محکوم کردن این اقدام، آن را نقض آشکار قوانین بینالمللی خواند و تأکید کرد: اعتراض به توقیف کشتی مادلین و بازداشت داوطلبان باید در اولویت سیاست خارجی اروپا و سازمان ملل قرار گیرد.
احمد داوود اوغلو، نخستوزیر پیشین ترکیه نیز در واکنش به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی گفت: اسرائیل با حمله وحشیانه به کشتی مادلین بار دیگر نشان داد قوانین بینالمللی را به سخره گرفته است.
جرمی کوربین، نماینده پارلمان انگلیس و رهبر پیشین حزب کارگر نیز با اشاره به واقعه حمله به مادلین با بیان اینکه دولت انگلیس همچنان به مسلح کردن رژیم صهیونیستی ادامه میدهد، خواستار توقف هر چه سریعتر آن شد.
فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در سرزمینهای فلسطینی نیز در شبکه ایکس نوشت: سفر مادلین ممکن است به پایان رسیده باشد، اما مأموریت تمام نشده است. هر بندر مدیترانهای باید قایقهایی حاوی کمک و همبستگی به غزه بفرستد. دولتها باید به تعهدات خود طبق حقوق بینالملل عمل کنند و از حمایت از جنایات اسرائیل دست بردارند. ما مصمم هستیم و دوباره حرکت خواهیم کرد. تا زمانی که محاصره پایان نیابد و فلسطین آزاد نشود، متوقف نخواهیم شد.
تلاشهای نهادهای حقوق بشری برای شکستن محاصره غزه در حالی صورت میگیرد که حملات رژیم صهیونیستی به غزه بهشدت افزایش یافته و این رژیم مانع ورود هرگونه کمکی به این باریکه میشود؛ اقدامی که براساس گزارشهای سازمان ملل ۲میلیون ساکن غزه را با خطر قحطی و بحران انسانی مواجه کرده است.