به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، با وجود توصیه همیشگی ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر پرهیز از اتخاذ رویکرد جانبدارانه در خصوص پرئنده هستهای ایران به نظر میرسد بار دیگر این نهاد بین المللی به ابزاری برای دنبال کردن رهنمودهای رژیم صهیونیستی در قبال ایران تبدیل شده است. شواهد حاکی از آن است در گزارش اخیر رافائل گروسی -مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی- به شورای حکام این نهاد، جمهوری اسلامی ایران به نقض تعهدات پادمانی متهم شده است.
این گزارش موجب شده که سه کشور اروپایی -فرانسه، انگلیس و آلمان- به همراه ایالات متحده آمریکا پیش نویس قطعنامهای ضدایرانی را در هیئت حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر کنند. گفته میشود در صورت تصویب این قطعنامه، زمینه برای فعالسازی مکانیسم ماشه و همچنین بازگشت فوری تمام تحریمهای سازمان ملل متحد فراهم میشود.
بیشتر بخوانید:
مغایرت خواستههای واشنگتن با اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی
وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این اقدام غیرسازنده طرفهای غربی اعلام کرده اگر حقوق هستهای ایران نشانه گرفته شود، «واکنشی قوی» به آن نشان خواهد داد. عباس عراقچی -وزیر خارجه ایران- نیز در این ارتباط گفت: در حالیکه اروپا در آستانهی یک اشتباه راهبردی بزرگ دیگر قرار دارد، سخن من را به یاد داشته باشید: ایران در برابر هرگونه نقض حقوق خود، واکنشی قاطع نشان خواهد داد. مسئولیت کامل و انحصاری بر عهدهی بازیگران بیمسئولیتی است که برای وارد کردن خود، به هر کاری دست میزنند.
به منظور بررسی دقیق این موضوع گفتگویی با علی ماجدی -سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در آلمان- انجام شد. وی با رد این ادعا که موضعگیریهای اروپا ناشی از بیاعتنایی به آنهاست، اظهار کرد: ایران پیام روشنی برای اروپا ارسال کرده مبنی بر اینکه نه تنها مخالفتی با حضور آنها در مذاکرات هستهای ندارد حتی موافق آن است اما آمریکا مخالف این مسئله است.
از نظر ماجدی، در شرایطی که خود ایران زمینه را برای گفتگو با «ایی 3» (سه کشور اروپایی حاضر در برجام) ففراهم کرده بنابراین بعید است که اروپا ایران را مقصر این ماجرا بدانند؛ زیرا آنها حتی در پرونده اوکراین با مشکل مشابه مواجه هستند و به خوبی میدانند که روش دولت ترامپ به این صورت است. هر چند که از نظر سفیر پیشین ایران در آلمان، آمریکا با توجه به خروج از برجام امکان استفاده از مکانیسم ماشه را از دست داده و صرفا اروپا میتواند از آن استفاده کند به همین دلیل آمریکا ترجیح میدهد با تعامل با اروپاییها همچنان از این ابزار استفاده کند.
وی با بیان اینکه ادعای اخیر اروپاییها در خصوص مسائل پادمانی است، تصریح کرد: آنها نمیتوانند پرونده ایران را حداقل در حال حاضر به شورای امنیت سازمان ملل ارسال کنند زیرا در صورت چنین اقدامی با مخالفت روسیه و چین مواجه خواهند شد اما آنچه که به رایگیری ندارد، مسئله فعالسازی مکانیسم ماشه است. وی در خصوص احتمال فعالسازی مکانیسم ماشه توسط طرف اروپایی گفت: احتمال این قضیه وجود دارد و به نظر میرسد که آمریکا از طریق اروپاییها این فشار را به ایران وارد میکنند تا بتوانند ما را مجبور به پذیرش توافق کنند.
سفیر پیشین ایران در آلمان در پاسخ به تاثیرات احتمالی فعالسازی مکانیسم ماشه تصریح کرد: از آنجایی که تحریمهای حداکثری از سوی ایالات متحده آمریکا علیه ایران همچنان ادامه دارد، این مسئله تاثیر چندانی بر تحریمهای ضدایرانی نخواهد داشت اما احتمال قرار گرفتن ایران در ذیل فصل 7 منشور سازمان ملل رفتن است که جنبه بین المللی پیدا میکند و این امر خطرناک است.
ماجدی پیش بینی کرد که این بازی سیاسی در چند ماه آینده به منظور افزایش فشار بر ایران وجود خواهد داشت و بنابراین مقطع بسیاری حساسی را شاهد خواهیم بود که باید مذاکرات با آمریکا استمرار داشته باشد و از طرفی تعامل با اروپا نیز باید افزایش یابد. وی افزود: البته باید توجه کرد که اروپاییها گفتهاند که حتی در صورت صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، برای شورای امنیت ارسال نخواهد شد و اگر هم ارسال شود با توجه به حق وتوی روسیه و چین توسط آنها وتو خواهد شد.
وی در خصوص هماهنگی مواضع اروپا و آمریکا در قبال ایران تصریح کرد: از آنجایی که آمریکا ابزار استفاده از مکانیسم ماشه را از دست داده از اروپاییها میخواهد که آنها از این ابزار استفاده کنند و اگر تا قبل از ماه اکتبر اتفاقی جدی رخ ندهد، حق غنیسازی در داخل ایران در حدی که در برجام مشخص شده، تثبیت خواهد شد.
انتهای پیام/