به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، پیوستن ایلان ماسک -مدیرعامل جنجالی تسلا و اسپیسایکس- به تیم مشاوران دولت ترامپ در آغاز دور دوم ریاستجمهوریاش، در زمان خود بسیاری را شگفتزده کرده بود و اکنون خبر اختلاف و جدایی ماسک از تیم ترامپ بهسرعت در صدر اخبار رسانهها قرار گرفته است.
جدایی او از تیم ترامپ در ظاهر آرام و بدون تنش بود، اما آنچه ابتدا پایان یک همکاری دوستانه به نظر میرسید، خیلی زود به درگیریهای آشکار در فضای مجازی و رسانهها تبدیل شده است تا جایی که تحلیلگران آن را به وجود شکاف سیاسی در بدنه دولت ترامپ نسبت دادهاند.
بیشتر بخوانید:
ترامپ دوست دارد مانند سگها قلمرو خود را علامتگذاری کند
نخستین جرقه اختلاف علنی میان ایلان ماسک و دونالد ترامپ، بهدنبال انتقاد ماسک از لایحه پیشنهادی مالیاتی«بزرگ و زیبای» ترامپ زده شد. این لایحه که شامل کاهش یارانههای خودروهای برقی بود، با واکنش تند ماسک مواجه شد. او در شبکه اجتماعی ایکس این لایحه را «فاجعهبار» خواند و از کنگره خواست آن را رد کند. ترامپ در پاسخ، ماسک را به ناسپاسی متهم کرد و تهدید به قطع یارانههای دولتی برای شرکتهای او نمود.
همچنین در روزهای اخیر، ایلان ماسک در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس ادعا کرد که نام دونالد ترامپ در اسناد مرتبط با پرونده جفری اپستین حضور داشت. این پرونده یکی از بزرگترین پروندههای فساد و قاچاق جنسی بود که دهها دختر نوجوان در آن مورد آزار جنسی قرار گرفته بودند.
ماسک در این پیام نوشت: «زمان آن رسیده که بمب واقعی را بیندازیم: ترامپ در اسناد اپستین است» . همچنین ماسک ادعا کرد بدون او ترامپ در انتخابات 2024 برنده نمیشد. ترامپ نیز در واکنش، ماسک را «دیوانه» خواند و ادعاهای او را بیاساس دانست.
در ادامه اختلافات برخی رسانهها از نشانههای آشتی بین این دو سخن گفتند. این تغییر موضع پس از درخواست بیل آکمن، سرمایهگذار میلیاردر، برای صلح بین این دو چهره برجسته صورت گرفت. ماسک به این درخواست پاسخ مثبت داد و آمادگی خود را برای آشتی اعلام کرده بود.
با این حال ترامپ در مصاحبهای با شبکه ایبیسی اظهار داشت که علاقهای به گفتگو با ماسک ندارد و او را «مردی که عقلش را از دست داده» توصیف کرد. این اظهارات نشان میدهد که علیرغم تلاشهای برخی برای آشتی، اختلافات بین این دو همچنان پابرجاست.
حتی بر اساس گزارش رسانهها، یک مقام ارشد کاخ سفید اعلام کرده است که ترامپ در حال بررسی فروش یا اهدای خودرو تسلای خود است. این خودرو در ماه مارس بهعنوان نشانهای از حمایت ترامپ از ماسک و شرکت تسلا خریداری شده بود. در آن زمان، ترامپ در محوطه کاخ سفید در کنار ماسک در حال بررسی مدلهای تسلا دیده شد.
گفتنی است این درگیریها تأثیرات اقتصادی قابل توجهی نیز داشته است؛ بهطوریکه ارزش سهام تسلا بیش از ۱۴ درصد و دارایی ماسک نیز 34 میلیارد دلار کاهش یافت. با این حال او همچنان ثروتمندترین فرد جهان باقی مانده است. حتی ثروت او بیش از مارک زاکربرگ و دیگر ثروتمندان جهان است.
میدل ایست ای در تحلیل خود به سابقهی درگیریهای عمومی وحشیانه ترامپ اشاره کرده دارد که بعدا اختلافات را حل و فصل شد. مارکو روبیو -وزیر امور خارجه ایالات متحده- و ونس-معاون ترامپ- هر دو در جریان رقابتهای انتخاباتی ترامپ در سال ۲۰۱۶، از او به شدت انتقاد کرده بودند. اما تفاوت اصلی این است که هیچکدام از این مردان، ثروت هنگفت ثروتمندترین مرد جهان را نداشتند تا بتوانند با رئیسجمهور رقابت کنند. همین امر باعث میشود که درگیری میان ماسک و ترامپ، فراتر از یک نزاع شخصی، به یک نبرد قدرت ساختاری شبیه باشد.
میدل ایست آی با اشاره به نقشهای حساس شرکتهای ماسک در حوزههای فناوری، جنگ، و فضا (مانند نقش استارلینک در جنگ اوکراین و همکاری با ناسا)، ماسک را شخصیتی توصیف میکند که «تا حدودی خود یک کشور است». آگاهی او از خانواده ترامپ و روابط کاخ سفید نیز او را به منبعی بالقوه مهم برای بازیگران خارجی، حتی متحدان آمریکا، تبدیل کرده است.
در این میان، خصومت متقابل ترامپ و ماسک – جایی که رئیسجمهور در رسانهها تهدید به استفاده از قدرت اجرایی علیه ماسک کرده و ماسک نیز خواستار استیضاح او شده – موجب شد این احساس در داخل و خارج از آمریکا تقویت شود که نظام سیاسی ایالات متحده دچار ترکهای عمیق ساختاری شده است.
واکنش روسیه:
برخی مقامات روسیه نیز بهطور طنزآمیز و در عین حال جدی، پیشنهاد پناهندگی سیاسی به ماسک را مطرح کردند.
دیمیتری نوویکوف -معاون رئیس کمیته روابط بینالملل دومای روسیه- در مصاحبهای با خبرگزاری دولتی تاس اظهار داشت: «اگر ماسک به پناهندگی نیاز داشته باشد، روسیه میتواند آن را فراهم کند.» هرچند او افزود که بعید است ماسک واقعا به چنین چیزی نیاز داشته باشد.
همچنین، دیمیتری مدودف -رئیسجمهور پیشین روسیه و معاون کنونی شورای امنیت- در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما آمادهایم برای مبلغی معقول، توافق صلح بین دی و ای -اشاره به ترامپ و ماسک- را تسهیل کنیم و در ازای آن سهام استارلینک را بپذیریم. دعوا نکنید، بچهها»
گفتنی است پیشنهاد پناهندگی روسیه به ماسک بیشتر بهعنوان یک حرکت نمادین و طنزآمیز در نظر گرفته میشود تا یک پیشنهاد رسمی و جدی.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/