شناسهٔ خبر: 73093698 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

یک متخصص داخلی:

کم‌کاری تیروئید در بدو تولد می‌تواند باعث عقب‌ماندگی ذهنی دائمی شود

یک متخصص داخلی در زاهدان، نسبت به پیامدهای جدی کم‌کاری بدو تولد، تیروئید در نوزادان هشدار داد و بر ضرورت غربالگری به‌موقع این بیماری تأکید کرد.

صاحب‌خبر -

دکتر فرهاد صابر شهرکی، در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به خطرات جدی ناشی از کم‌کاری بدو تولد تیروئید در نوزادان گفت: این بیماری در صورت عدم تشخیص به‌موقع، می‌تواند موجب کاهش ضریب هوشی (IQ)، عقب‌ماندگی ذهنی و مشکلات عصبی شدید شود.

وی با تاکید بر ضرورت انجام غربالگری در روزهای سوم تا پنجم تولد، افزود: نوزادان نارس و نوزادان مادرانی که خود دچار بیماری‌های تیروئیدی هستند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

وی با اشاره به آمار جهانی عنوان کرد: کم‌کاری بدو تولد تیروئید در یک نوزاد از هر چهار هزار تولد دیده می‌شود، اما مطالعات دهه هفتاد در ایران نشان داده که میزان شیوع این بیماری در کشور دو تا سه برابر بیشتر از میانگین جهانی است.

شهرکی درباره دلایل اصلی بروز این بیماری توضیح داد: حدود ۸۵ درصد موارد به دلیل عدم تشکیل غده تیروئید در جنین رخ می‌دهد، حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد موارد نیز به علت اختلال در تولید هورمون‌های تیروئیدی است و در حدود ۳ تا ۵ درصد دیگر، آنتی‌بادی‌های ضد تیروئید مادر باعث بروز بیماری در نوزاد می‌شوند.

وی افزود: نکته مهم این است که بسیاری از نوزادان مبتلا، ظاهری کاملاً طبیعی دارند و علائم واضحی بروز نمی‌دهند، در نتیجه، تشخیص بیماری تنها از طریق آزمایش خون امکان‌پذیر است و نمی‌توان به علائم ظاهری اکتفا کرد.

متخصص داخلی عنوان کرد: برخی از نشانه‌های نادر کم‌کاری بدو تولدتیروئید می‌تواند شامل زردی طولانی‌مدت پس از تولد، بی‌حالی، ضعف در مکیدن شیر، بزرگ بودن زبان، فتق ناف، و تأخیر در رشد و بلوغ استخوانی باشد. اما این علائم در اکثر موارد قابل‌تشخیص نیستند و تاکید اصلی بر آزمایش غربالگری است.

وی خاطرنشان کرد: در کشور ما سال‌هاست که برنامه غربالگری کم‌کاری تیروئید بدو تولد اجرا می‌شود و نمونه‌گیری از پاشنه پای نوزادان در روز سوم تا پنجم تولد، نقش مهمی در تشخیص زودهنگام ایفا می‌کند.

شهرکی در پایان تاکید کرد: در صورت تشخیص زودهنگام و آغاز سریع درمان، کودک می‌تواند رشد طبیعی ذهنی و جسمی داشته باشد و از بروز هرگونه عارضه دائمی جلوگیری شود.

انتهای پیام