صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/06/02
اسوشیتدپرس در گزارشی از واشنگتن به قلم جس جی هالند JESSE J. HOLLAND نوشت:
با توجه به اینکه هری رید Harry Reid سناتور دموکرات به جمع طرفداران توافق هسته ای ایران پیوسته است به نظر می رسد این توافق که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا برای تصویب آن مبارزه می کند از توان مناسبی برای گذر از میدان مخالفان جمهوری خواه در کنگره و مقامات اسرائیلی دست یافته است.
رید روز یکشنبه به عنوان بیست و هفتمین و قدرتمندترین نماینده دموکرات مجلس سنا حمایت خود را از اوباما و توافق هسته ای با ایران اعلام کرد و این می تواند مقدمات ورود تعدادی از هم حزبی های وی را به جمع حامیان این توافقنامه فراهم کند.
رید که نماینده ایالت نوادا در غرب آمریکاست در بیانیه ای اعلام کرد: «من حمایت قاطع خود را از این توافقنامه تاریخی اعلام می کنم و هر چه در توان دارم برای اطمینان از پابرجا ماندن آن انجام خواهم داد».
اوباما برای جلوگیری از اقدام کنگره به رد این توافقنامه به 34 رای مثبت در مجلس سنا نیاز دارد و اکنون با توجه به اضافه شدن هری رید به صف موافقان توافقنامه، کار مخالفان برای به دست آوردن تعداد رای مورد نیاز از دموکرات های سنا دشوار شده است. در مجلس سنا تنها دو نماینده دموکرات شامل چاک شومر Chuck Schumer از نیویورک و رابرت منندز Robert Menendez از نیوجرزی مخالفت خود را با توافق هسته ای اعلام کرده اند.
در حقیقت جریانی آرام اما مداوم از دموکرات ها اخیرا از توافق هسته ای پشتیبانی کرده اند و ورود هری رید به این جمع فرصت را برای پیوستن بقیه فراهم کرده است. اعلام پشتیبانی هری رید از توافق هسته ای اندکی پیش از سفر اوباما با ایالت نوادا انجام شد.
این سناتور با تجربه و 76 ساله گفت: «من هر آنچه در توان داشته باشم برای پشتیبانی از این توافق انجام خواهم داد تا آمریکا بتواند نقش خود را در تعهدی که در قبال متحدان خود و کل جهان برای جلوگیری از مسلح شدن ایران به سلاح هسته ای دارد، ایفا کند».
نمایندگان جمهوری خواه کنگره و همچنین کابینه اسرائیل با این توافق که میان ایران، آمریکا و پنج کشور قدرتمند جهان امضا شده است به شدت مخالف هستند. هدف این توافق جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای و در مقابل لغو تحریم های این کشور است. مخالفان توافق می گویند اوباما در این توافقنامه امتیازات بسیار زیادی به ایران واگذار کرده است و این امتیازات ممکن است به ایران این توان را بدهد که یک کشور هسته ای تبدیل شود.
کنگره آمریکا قرار است ماه آینده در مورد قطعنامه ای در مخالفت با توافق هسته ای رای گیری کند. اوباما تهدید کرده است رای کنگره را در مخالفت با این توافقنامه وتو خواهد کرد. در این صورت مخالفان توافقنامه برای بی اثر ساختن وتوی اوباما به دو سوم آرای مجلس سنا و مجلس نمایندگان نیاز خواهند داشت.
نانسی پلوسی Nancy Pelosi رهبر اقلیت دموکرات در مجلس نمایندگان گفته است اگرچه اکثریت جمهوری خواه این مجلس با توافقنامه هسته ای مخالف هستند اما موافقان دموکرات این توافقنامه از تعداد رای لازم برای حفظ قدرت وتوی اوباما و جلوگیری از رسیدن رای های مخالف به دو سوم میزان کلی برخوردار هستند.
کاخ سفید تاکنون در این مورد اظهار نظر نکرده است.
هری رید گفته است به عقیده او این توافقنامه بهترین نتیجه ایست که امکان داشت از مذاکرات هسته ای به دست آید.
وی گفت: «نخست اینکه این توافقنامه شدیدترین نظام بازرسی و راستی آزمایی تاریخ را اجرا می کند و یک راه حل دیپلماتیک مطمئنا کم هزینه تر از هر گزینه نظامی احتمالی خواهد بود. دوم اینکه اگر مجلس سنا این توافقنامه را رد کند، جامعه بین المللی از حمایت از تلاش دوباره برای دستیابی به یک توافق جدید خودداری خواهد کرد و از برقراری تحریم علیه ایران نیز خودداری خواهد کرد. اینها حقایق غیر قابل انکاری هستند».
ایران تهدید کرده است اسرائیل را نابود خواهد کرد و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به شدت با توافق هسته ای مخالفت کرده است.
رید گفت امنیت اسرائیل برای آمریکا «در نهایت اهمیت قرار دارد و من از این توافق حمایت می کنم زیرا معتقدم این توافق بهترین راه برای متوقف کردن هرگونه برنامه ساخت سلاح هسته ای ایران و در نتیجه محافظت از اسرائیل است».
180/145
∎