«جواد زنگنه» روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: برقراری تعادل بین ظرفیت مراتع و تعداد دامها بهمنظور جلوگیری از فرسایش خاک و حفظ کیفیت پوشش گیاهی ضروری است.
وی افزود: شهرستان ملایر با مساحت ۱۳۸ هزار و ۲۱۴ هکتار مرتع، دارای تنوع زیادی در خصوصیات مراتع است که توسط بیش از هشت هزار و ۸۰۰ بهرهبردار و هشت هزار و ۲۱۳ دامدار مجاز مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ملایر با اشاره به درجهبندی مراتع این شهرستان به سه دسته، ادامه داد: مراتع درجه یک معادل پنج درصد از کل مراتع این شهرستان و دارای بالاترین کیفیت پوشش گیاهی و تولید علوفه به میزان سه هزار و ۲۶۵.۵ تُن در سال است.
زنگنه بیان کرد: مراتع درجه ۲ معادل ۳۵ درصد از مراتع این شهرستان است و سالانه هفت هزار و ۷۱۸.۵ تُن علوفه تولید میکند و مراتع درجه سه با ۶۰ درصد بیشترین مساحت مراتع شهرستان را شامل میشود و سالانه قادر به تولید هفت هزار و ۵۸۷.۴ تُن علوفه هستند.
تولید سالانه بیش از ۷۷۱ تُن علوفه در مراتع ملایر
وی ادامه داد: بخش بهرهبرداری و مدیریت مراتع بهعنوان یکی از ارکان اصلی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری، مسوولیت بهرهبرداری اصولی و پایدار از منابع مرتعی منطقه را بر عهده دارد و بهمنظور حفظ تعادل اکولوژیکی، بهبود بهرهوری مراتع و مقابله با چالشهای ناشی از فشارهای انسانی و تغییرات اقلیمی، طرحها و برنامههای مختلفی را اجرا میکند.
زنگنه صدور پروانه چرای دام به منظور نظارت بر ظرفیت چرای مراتع و صدور مجوز برای دامداران برای جلوگیری از چرای غیرمجاز و حفظ توان تولید علوفه، نظارت بر ظرفیت چرای مراتع برای مدیریت و کنترل چرای دام بر اساس ظرفیت اکولوژیکی مراتع و جلوگیری از تخریب و کاهش بازده مراتع و اجرای طرحهای اصلاح و احیای مراتع برای برنامهریزی و اجرای پروژههای مختلف به منظور افزایش تولید علوفه، بهبود کیفیت پوشش گیاهی و اصلاح مراتع آسیبدیده را از جمله وظایف این بخش برشمرد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ملایر یادآور شد: تاکنون ۱۲۶ طرح مرتعداری تهیه و تصویب شده که در صورت اجرای برنامههای احیا و اصلاح مراتع، تولید علوفه در این منطقه به بیش از ۴۱ میلیون و ۴۶۴ هزار و ۲۰۰ کیلوگرم خواهد رسید که میتواند نیاز ۱۷۲ هزار و ۷۶۷ واحد دامی را برای چرای ۱۲۰ روزه تامین کند.
زنگنه خاطرنشان کرد: این امر نهتنها به بهبود شرایط تغذیه دامها کمک میکند، بلکه اشتغالزایی برای ۱۱ هزار و ۸۱۷ نفر را نیز بهدنبال خواهد داشت.
صدور ۹ پروانه چرای دام در ملایر
وی از فعالیتهای اجرا شده طی سال گذشته به صدور و تمدید پروانههای چرای دام و احیای مراتع تخریب شده بر اثر آتشسوزی اشاره کرد و گفت: امسال تعداد ۹ پروانه چرای دام صادر و تمدید شده که این اقدام به کنترل بهتر ظرفیت چرای مراتع و جلوگیری از فشار بیش از حد بر مراتع کمک کرده است.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ملایر ادامه داد: با احیای مراتع تخریبشده بر اثر آتشسوزی و اجرای عملیات اصلاحی، در راستای ارتقای کیفیت مراتع ۶۷۰ هکتار از مراتع تخریبشده این شهرستان احیا شد.
زنگنه همچنین از پروژههای اجرا شده در بخش مرتع به مدیریت چرا (عشایری و روستایی) در سطح ۱۳۷ هزار و ۲۱۴ هکتار، قُرق ۱۰ سامانه شامل ملیان- الفاوت، درهچنار- نهنجه، پیرخداوردی- قجرآب- گنجاب- بیاتان، علیا- عباسآباد و آورزمان- شوشاب به میزان هزار و ۵۰۰ هکتار و تبدیل ۵۰ هکتار به دیمزار اشاره کرد.
وی احداث و نصب آبشخوار در یک پلاک نهنجه به صورت مشارکتی، مرمت ۲ دهنه چشمه، ذخیره نزولات عبدالحمد، قجرآب، سفلی- ملیان، گرجایی، عباس آباد و آورزمان در سطح ۳۰۰ هکتار، کپهکاری مراتع نهنجه، ملیان، الفاوت، دره چنار و مانیزان به صورت مشارکتی در سطح ۳۰۰ هکتار، کشت گیاهان دارویی موسیر و کما در روستاهای مانیزان، حمزه لوعلیا و سفلی، دره راست، حسن کوسج و سنگده به صورت مشارکتی در سطح ۷۰ هکتار از دیگر اقدامات برشمرد.
۶۷۰ هکتار از مراتع ملایر احیا شد
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ملایر درآمد پنج میلیارد و ۳۵۰ میلیون ریالی حاصل از خسارات ناشی از طرحهای عمومی و عمرانی و ۶۸۵ میلیون ریال بابت صدور و تمدید پروانه را از دیگر اقدامات عنوان و یادآور شد: ۱۰ هکتار از دشت شوشاب روستای حسن آباد قشبلاق بیابانزدایی شد.
زنگنه با بیان اینکه بخش بهرهبرداری و مدیریت مراتع این شهرستان با اجرای طرحها و برنامههای مختلف، نقش بسزایی در حفظ و بهرهبرداری پایدار از مراتع دارد، تاکید کرد: این اقدامات علاوه بر افزایش تولید علوفه و بهبود شرایط زیستمحیطی، میتوانند به اشتغالزایی و بهبود معیشت دامداران منطقه کمک کنند.
وی گفت: با توجه به اهمیت این بخش در مدیریت منابع طبیعی، پیشنهاد میشود اقدامات آموزشی، فنی و حمایتی برای بهرهبرداران و دامداران گسترش یابد تا بهرهبرداری بهصورت پایدارتر و مؤثرتری انجام شود.
به گزارش ایرنا؛ ۱۷۲ هزار هکتار از ۳۲۰ هزار هکتار وسعت این شهرستان، اراضی ملی است که از این میزان بیش از ۱۳۸ هزار هکتار آن مرتع است.