جوان آنلاین: سابقه برگزاری رویداد کوچه در سالهای گذشته با حفظ حرمت و شئون مردم محلی نشان میدهد که برخی جریانات خاص با نعل وارونه زدن به دنبال این هستند که اتفاقات فرهنگی کشور را به ابزاری علیه جامعه تبدیل کنند.
فستیوال کوچه به عنوان یک رویداد فرهنگی-موسیقایی برگزاری خود را از سال ۱۳۹۶ در شهر بوشهر آغاز کرده و هر ساله میزبان گروههای موسیقی متفاوت از نقاط مختلف ایران است. این جشنواره با هدف معرفی و ترویج تنوع فرهنگی و موسیقایی، هر شب به یکی از سبکهای خاص موسیقی توجه میکند؛ یک شب به موسیقی لری اختصاص دارد، شب دیگر به ریتمهای عربی و در شبی دیگر نوبت به نغمههای بوشهری و بندری میرسد.
ماجرای کوچه
به کلام دیگر فستیوال کوچه، یک رویداد هنری چندرسانهای است که در کوچههای بافت تاریخی بوشهر برگزار میشود. این فستیوال با هدف احیای بافت تاریخی، ترویج هنر و فرهنگ بومی و ایجاد فضایی برای تعامل هنرمندان و مردم برنامهریزی شده است. اولین دوره فستیوال کوچه در سال ۱۳۹۶ و همزمان با روز بوشهر (۱۸ اسفند) از تاریخ ۱۹ تا ۲۵ اسفندماه در این شهر زیبای جنوبی برگزار شد که مورد استقبال مردم قرار گرفت. در سالهای بعد، گروههای مختلف موسیقی به بوشهر آمدند و برنامهها را اجرا کردند. بروز برخی رفتارها از جمله نداشتن حجاب مناسب از سوی برخی شرکتکنندگان و رقص و پایکوبی موجب ناراحتی و نگرانی در بین مردم بوشهر شده است.
ماجرا و حواشی چهارمین فستیوال کوچه که چندین سال است بدون حاشیه و با استقبال مردم و علاقهمندان به موسیقی فولکلوریک و مقامی برگزار میشود از یکی، دو روز پیش با نقشآفرینی یک خبرنگار پروژهبگیر و حاشیهساز حوزه موسیقی که معمولاً در چنین بزنگاههایی نشان داده کمترین علاقه و دلبستگی به موسیقی و هنر ندارد و همچنین واکنش اینستاگرامی معاون هنری وزارت ارشاد شکل عجیب و غریبی به خودش گرفت.
حسن مصلح، امام جمعه دشتستان در خطبههای نماز جمعه با اشاره به برنامهریزی برای برگزاری فستیوال «کوچه» در بوشهر گفته بود: فستیوال «کوچه» با شعار کاذب خیام خوانی و ترویج فرهنگ سنتی و اصیل بوشهر، بهانهای شده برای ترویج اختلاط، رقص، کشف حجاب و شکستن خطوط قرمز شرع و عرف. متأسفانه در سرزمین غیرت و مقاومت، جایی که شهید رئیسعلی دلواری و شهید نادر مهدوی برای دفاع از شرافت این خاک جان دادند، امروز شاهد اجرای فستیوالی هستیم که نه تنها نشانی از فرهنگ اصیل بوشهر ندارد، بلکه تبدیل به صحنهای از ولنگاری، ابتذال فرهنگی و بیحیایی شده است.
امام جمعه دشتستان اظهار کرد: آیا شهدای ما برای ترویج چنین ولنگاریهایی جان دادند، یا حفظ ارزشهای ایرانی و اسلامی؟ آیا غیرت مردم بوشهر اجازه میدهد به نام فرهنگ و به نام آنان، ابتذال، فساد، فحشاء و عبور از حدود الهی ترویج شود؟ مسئولان فرهنگی، سیاسی و امنیتی استان باید جلوی این برنامهها را بگیرند و اجازه ندهند صحنههای ابتذال سال گذشته تکرار شود.
بر اساس اخبار منتشر شده ظاهراً برخی از مسئولان و دلسوزان محلی نسبت به لزوم مدیریت و جلوگیری از بروز اتفاقات ناخوشایند و رفتارهای زننده و مبتذل برخی از تماشاگران و حاضران در ادوار قبلی تذکراتی را به برگزارکنندگان میدهند. بعد از این موضوع احسان عبدیپور (در کنار محسن شریفیان) که از برگزارکنندگان این فستیوال است با این ادعا که نمیتواند حاضران و تماشاگران را کنترل کند از عدم پذیرش مسئولیت هرگونه اتفاق احتمالی حرف میزند. بعد از اعلام گردن نگرفتن و عدم مدیریت این رویداد از سوی برگزارکنندگان، برخی از مسئولان محلی اعلام میکنند اگر نمیتوانید برنامهای را مدیریت کنید و مسئولیت آن را بر عهده بگیرید برای چه آن را برگزار میکنید؟ چطور میتوانید برای آن رویداد بلیتفروشی و منافع مالی و اقتصادی آن را کسب کنید، اما نمیتوانید مسئولیت آن را بپذیرید یا فضای آن را مدیریت کنید؟!
ورود پروژهبگیران
بعد از مطرح شدن این مباحث، برخی خبرنگاران پروژهبگیر با فضاسازی کذب رسانهای سعی میکنند امام جمعه شهر دشتستان را به عنوان کسی که مخالف برگزاری فستیوال است به افکار عمومی معرفی کنند، در حالی که اساساً هیچ کس مخالف برگزاری فستیوال کوچه نبوده و نیست و آنچه مورد بحث است، مسئله ابتذال و قبحشکنیهایی است که برخی از حاضران و تماشاگران انجام میدهند.
ورود معاون هنری وزارت ارشاد با انتشار این مطلب در فضای مجازی که «بهرغم دو ماه تلاش کوچه بنبست شد» باعث شد ماجرا وجه خبری دیگری بگیرد. در واقع خانم رضایی به جای بروز رفتار هیجانی و احساسی یا انتشار پست در فضای مجازی باید ماجرا را پیگیری میکرد و اجازه نمیداد فستیوالی که طی چند سال اخیر بدون حاشیه و با استقبال مردم و هنرمندان برگزار شده و به نوعی یکی از رویدادهای هنری جمهوری اسلامی محسوب میشود به ابزار و بهانهای در دست دشمنان و کسانی که آرامش و نشاط اجتماعی مردم برایشان اهمیتی ندارد، تبدیل شود.
پس از مطرح شدن این مباحث و بالا گرفتن ماجرا سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شخصاً پیگیر برگزاری «فستیوال کوچه» شد و در این رابطه با وزیر کشور هم مذاکره کرد. بر اساس آخرین اخباری که در رسانهها منتشر شد مسئولان استان بوشهر نیز از برگزاری چهارمین دوره فستیوال «کوچه» خبر دادند.
محمدحسین زندویان، سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر اعلام کرد مجوز برگزاری این فستیوال صادر شده و میتواند طبق قانون در تالار لیان برگزار شود.
او گفت: در حقیقت این فستیوال قبلتر اصلاً مجوزی دریافت نکرده بود که بخواهد لغو شود و اکنون پس از گذراندن مراحل قانونی توانسته مجوز برگزاری را دریافت کند. به هر حال باید یک مجوز صادر شود که بعداً لغو شود، البته که مجوز پس از صدور لغو نمیشود.
در آستانه میزبانی چهارمین دوره فستیوال کوچه و در کنار شور و اشتیاق هنرمندان و اهالی فرهنگ، نگرانیهایی نیز از سوی برخی افراد و نهادها درباره احتمال بروز ناهنجاریها و مسائل ساختارشکنانه در این فستیوال مطرح شده است. واقعیت این است که برخی افراد و جریانات خاصی که در همه عرصهها و رخدادها سرک میکشند و سعی دارند هر ابزار مثبت اجتماعی، فرهنگی و هنری که در دست جمهوری اسلامی قرار دارد و زمینهساز شادی و نشاط در بین مردم میشود را اولاً به نفع خودشان مصادره کنند و ثانیاً آن را به ابزاری علیه نظام و کشور مورد استفاده قرار بدهند؛ خواب آشفتهای که هرگز تعبیر نخواهد شد و اجازه نمیدهیم که مگسهای طالب زخم و عفونت محفلی برای نشستن و نشر آلودگی پیدا کنند.