پایگاه خبری جماران: عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و کارشناس مسائل بینالمللی، در خصوص «اهمیت سفر وزیر خارجه به چین» یادداشتی برای جماران نوشته که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
قرار است فردا(سه شنبه 2 اردیبهشت) دکتر عراقچی وزیر امور خارجه به چین سفر نماید.البته قرار بود این سفر هفته گذشته بعد از سفر به مسکو صورت پذیرد، ولی از آن جایی که رئیس جمهور چین در بازدید رسمی از ویتنام و کامبوج به سر میبرد، سفر به تأخیر افتاد. بعد از دو دور مذاکرات بین ایران و آمریکا در مسقط و رم که هر دو طرف ابراز رضایت نمودند، سفر به چین از اهمیت برخوردار است. چین عضوی از 1+5 هست و لذا ضروری است از تحولات مهمی که در رابطه با برنامه هستهای جمهوری اسلامی در جریان است مطلع باشد. به نظر میرسد که تصمیم جمهوری اسلامی بر این است که دیگر اعضای 1+5 را در جریان مذکرات قرار دهد و حتی بعد از دور اول مذاکرات وزیر خارجه با همتاهای خود در چند کشور عربی نیز تماسهایی برقرار نمود.
گفتوگوهای ایران و آمریکا به دلایل زیر برای چین اهمیت دارد:
اولا؛ همان طور که اشاره شد، چین از اعضای 1+5 به شمار میرود و در صورتی که گفتوگوهای ایران و آمریکا به خوبی پیش رود در مراحل بعدی ضرورت یک همکاری جمعی با اعضای 1+5 برای رفع کلیه تحریمها وجود دارد. چین از جمله کشورهای عضو مجموعه بوده که در مذاکرات برجامی هم دردسری برای جمهوری اسلامی نداشته و همیشه بر رفع تحریمها تأکید نموده است.
ثانیا؛ چین از تفاهم و عدم درگیری در حوزه خلیج فارس استقبال نموده زیرا کشورهای حوزه خلیج فارس تأمین کننده انرژی برای چین هستند؛ ضمن اینکه کشور ایران به تنهایی روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت به چین صادر میکند. آرامش و تأمین امنیت انرژی و سرمایهگذاری در حوزه خلیج فارس برای چین بسیار مهم است. لذا چینیها علاقمندند که از نتایج مذاکرات و کاهش تنش منطقهای مطلع گردند.
ثالثا؛ بسیاری از اقدامات آمریکا و شخص ترامپ در سیاست خارجی کم و بیش به نحوی به کنترل رشد اقتصادی چین ارتباط پیدا میکند.حتی میتوان به این مسأله اشاره کرد که نزدیکی ترامپ به روسیه و دادن امتیازاتی در جنگ اوکراین نیز بی ارتباط با این تفکر نباشد. حداقل این مسأله میتواند یکی از موارد و دلایل باشد. لذا در حالی که روند مذاکرات ایرانی - آمریکایی بنا بر نظر وزیر خارجه رو به جلو حرکت میکند، لازم است این اطمینان به چین داده شود که گفتوگوهای ایرانی - آمریکایی و احتمال توافق در مذاکرات نه تنها تأثیر منفی بر روابط خوب ایران و چین نخواهد گذاشت، بلکه به همکاری جدی و مؤثر دو کشور میانجامد. علاوه بر آن منافع اقتصادی چین در ایران و منطقه مورد نظر جمهوری اسلامی هست. در واقع توافق 25 ساله ایران و چین به ارزش 400 میلیارد دلار به خاطر تحریمهای آمریکا معطل مانده و در صورت پیشترفت در مذاکرات و برداشتن تحریمها تحول چشمگیری در فروش نفت، سرمایهگذاری و تجارت به وجود خواهد آمد.
انتظار میرود بعد از دور سوم مذاکرات در مسقط در صورتی که همچون دو دور قبلی رضایتبخش باشد تعاملات بیشتر با روسیه، چین و اروپا صورت پذیرد. ضمن اینکه میتوان گفت دور بعدی مذاکرات با اروپا به صورت کارآمدتری دنبال خواهد شد.