به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، ۱۰ روز از مصوبه جدید مجلس سنای هلند مبنی بر کاهش ۵۰۰ میلیون یورویی (۵۶۷.۲ میلیون دلار) بودجه آموزش و علم توسط دولت میگذرد. این تصمیم دولت با اعتراض دانشگاهها مواجه شد. تا جایی که چندین دانشگاه از جمله تیلبورگ (Tilburg University) و رادبود (Radboud University) قصد دارند رسما از دولت شکایت کنند.
برخی از این کاهش بودجه با عنوان حمله به آینده جوانان هلند یاد میکنند. کاسپار ون دن برگ رئیس دانشگاههای هلند (UNL) در بیانیهای مطبوعاتی اظهار کرد که این ضربه بزرگی برای دانشجویان، کارمندان و جامعه هلند است. غیرقابل توضیح است که یک کشور دانشبنیان، چنین کاهش شدیدی را در آموزش، تحقیق و نوآوری انتخاب کند.
برخی اقدامات هلند در پی کاهش بودجه شامل کاهش تعداد کارکنان آکادمی روزولت در میدلبوگ، زیلند، بخشی از دانشگاه اوترخت و تعطیلی بخش علوم زمین دانشگاه آزاد آمستردام است.
کارشناسان معتقدند که کاهش بودجه در برخی موارد، مشروعیت ندارد. چرا که اکثریت مجلس سنا همسو با دولت فعلی نیست و کاهش بودجه از سوی برخی احراب کوچک تصویب شد. از آنجایی که دانشگاههای هلند برای پیشرفت به بودجه ثابت و کافی نیاز دارند، در ۱۰ ماه گذشته شاهد اعتراضات بسیاری علیه تصمیم برای کاهش بودجه بودهایم.
نکته قابل توجه این است که مخالفت با کاهش بودجه فقط محدود به دانشجویان و کارکنان دانشگاه نبود. جامعه تجاری، شهرداران، وکلا و سازمانهای بهداشتی هم معترض بوده و عواقب این کاهش بودجه را برای جامعه و اقتصاد هلند زیانبار میدانستند. همگی معتقدند که کاهش بودجه، بسیاری از تحقیقات علمی را متوقف خواهد کرد و عواقب آن به همینجا ختم نمیشود.
دولت توافقنامه خود را نقض کرده است
کاهش بودجه آموزشی در حالی اتفاق افتاده است که دانشگاهها سال ۲۰۲۲ با وزیر آموزش و علوم موافقتنامه حکمرانی آموزش عالی و علم منعقد کردند. بر اساس این توافق دولت مرکزی متعهد شد ۳۰۰ میلیون یورو در سال به کمکهای اولیه و تشویقی اختصاص دهد. پس از این توافق، دانشگاههای شروع به اعطای این کمکها کردند. با وجود این که وزیر به دانشگاهها اطمینان داده بود بودجه آنها تامین خواهد شد؛ اما این توافقنامه هماکنون نقض شده است. به همین دلیل، برخی دانشگاهها از جمله دانشگاه تیلبورگ و دانشگاه رادبود از دولت شکایت کردهاند.
کاهش بودجه آموزش و علم در هلند، دانشگاههای این کشور را مجبور به تغییرات جدی کرده است و همچنین جایگاه هلند در دانشگاههای جهانی را تهدید میکند. مهمترن این تغییرات شامل کاهش تلاشهای بینالمللیسازی در دانشگاههای هلند و محدود کردن استفاده از زبان انگلیسی در آموزش است. پیشتر هم هلند با اعمال تغییراتی از این نوع، تعداد دانشجویان خارجی متقاضی تحصیل در این کشور را کاهش داده است.
بر اساس گزارشها، دانشگاههای هلند در حال حاضر فشار مالی را احساس میکنند. به همین دلیل، برخی موسسات اخراج کارکنان را آغاز کرده و برخی دیگر بودجه خود را ۱۰ درصد کاهش دادهاند.
انتهای پیام/