محسن پویان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: آنغوزه گیاه علفی چند ساله با ریشه ضخیم است که به خانواده چتریان تعلق دارد و در متون فارسی به انگدان، انجدان، انجدان طیب و در گویش مناطق خراسان جنوبی به «کما» مشهور است.
مدیر مجتمع تحقیقات جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: برگهای تازه و جوانه اولیه آن در بهار به سبک مخصوص ابتدا شیرین شده و سپس پخته و به عنوان یک غذا به مصرف میرسد.
این پژوهشگر گیاهان دارویی تصریح کرد: برگهای آنغوزه دارای بریدگیهای زیاد و غبار آلود بهنظر میآید، ساقه آن مجوف و گوشتی و بلند است، گلها به رنگ زرد و به صورت چتر مانند در انتهای ساقه ظاهر میشود.
مدیر مجتمع تحقیقات جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: در سالهای اولیه رشد، برگها ظاهر شده و ساقه مشخصی ندارد و شیره گیاه پس از استخراج به آنغوزه مشهور است.
وی ادامه داد: در تجزیه گیاه مواد مختلفی از جمله فلوریک اسید، اسانس روغن فرار، پینن، آزولن، موسیلاژ، آزارزینوتانول و باسورین گزارش شده است.
این پژوهشگر گیاهان دارویی در خصوص موارد استفاده آنغوزه با اشاره به اینکه آنغوزه مقوی معده بوده و برای دفع کرمهای انگلی از آن استفاده میشود، افزود: آنغوزه دارویی ضد تشنج و قاعدهآور است.
پویان با اشاره به اینکه آنغوزه برای فلج، رعشه، سستی اعضاء و صرع کودکان نیز بسیار مفید است، گفت: برای رفع کاهش شنوایی و رفع ناخنک چشم از آن بهره میگیرند.
مدیر مجتمع تحقیقات جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: مزه مزه آن همراه با انجیر و زوفا درد دندان فاسد شده را تسکین میدهد و غرغره آن با سرکه برای اخراج زالو از حلق مورد استفاده دارد.
این پژوهشگر گیاهان دارویی گفت: محلول آن برای خشونت صدا و رفع نفخ معده اثر بخش است و همراه با روغن زیتون به صورت موضعی در محل آلت تناسلی نیروی جنسی را تقویت میکند.
پویان خاطرنشان کرد: تحقیقات اخیر در اروپا نشان میدهد که از «کما» یک ماده محرک پرولاکتین استحصال شده است که برای افزایش شیر در انسان و دام مورد استفاده قرار میگیرد.
آنغوزه، آنغوزه هراتی، انگژد، انگژه، انگشت کنده، حلتیت، حلتیت منتن، حلتیت طیب، صمغ النجدان، انگدان، انجدان، کما، کمات، آنغوزه کما.
پویان همچنین به اهمیت آگاهی از خواص دارویی گیاهان اشاره کرد و گفت: با توجه به افزایش تمایل مردم به استفاده از داروهای گیاهی، لازم است که تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود تا از خواص درمانی این گیاهان بهخوبی بهرهبرداری شود.
وی افزود: همچنین، آموزشهای لازم به کشاورزان و تولیدکنندگان گیاهان دارویی میتواند به بهبود کیفیت و افزایش تولید این گیاهان کمک کند و در نهایت به سلامت جامعه کمک نماید.
مدیر مجتمع تحقیقات جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی تأکید کرد: استفاده از گیاهان دارویی باید تحت نظر متخصصان و با توجه به شرایط فردی انجام شود تا از عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود.
انتهای پیام