شناسهٔ خبر: 72416002 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: انتخاب | لینک خبر

حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس اسبق کمیسیون سیاست خارجی مجلس، در گفت‌و‌گو با «انتخاب»:

سفر وزیر دفاع عربستان به ایران، نشان دهنده‌ی فعال شدن عاملی تحت عنوان متعهد شدن تمام کشور‌ها به یک «ساز و کار منطقه‌ای» است/ ساز و کار مذکور هرچه عملی‌تر بشود و نظر اعراب را جلب کند، به همان میزان می‌تواند به یار دوم ایران در مذاکرات تبدیل شود

فلاحت‌پیشه در رابطه با شکل‌گیری یک تفاهم امنیتی میان ایران و عربستان بیان کرد: ما دو جریان در کشور می‌بینیم، اول مخالفان مذاکره که همواره فرصت‌های سیاست خارجی را از بین برده‌اند. اینها حتی در رسانه‌ی ملی هم به شکلی عمل می‌کنند که کشور‌های عرب را تهدید کنند. جریان ملی دنبال ایجاد ساز و کار امنیت منطقه‌ای است که بهانه را از دست اسراییل بگیرد.

صاحب‌خبر -

سفر‌های دیپلماتیک به ایران در حال رشد است، وزیر دفاع عربستان نیز در مسیر تهران است و نتایج این سفر می‌تواند اثرات قابل توجهی بر مذاکرات ایران و آمریکا بر سر مسائل منطقه‌ای بگذارد.

حشمت الله فلاحت پیشه، نماینده‌ی سابق مجلس، درباره‌ی اهمیت سفر وزیر دفاع عربستان به «انتخاب» گفت: سفر وزیر دفاع عربستان و تماس‌های تلفنی یک هفته‌ی‌اخیر مقامات ایران با کشور‌های عربی، نشان دهنده‌ی فعال شدن عاملی است که مختص مذاکرات این دور ایران و آمریکاست. این عامل عبارت است از متعهد شدن تمام کشور‌ها به یک ساز و کار منطقه‌ای؛ یکی از واقعیاتی که وجود دارد این است که کشور‌های عرب منطقه دنبال ساز و کار امنیت منطقه‌ای هستند و آمریکا نیز با آنها همسو است. آمریکا دنبال سرمایه‌گذاری عظیم در کشور‌های عربی است و حتی چین هم چنین هدفی را دنبال می‌کند. ساز و کار امنیت منطقه‌ای به عنوان فاکتوری بازی می‌کند که تقویت کننده‌ی روابط ایران و آمریکاست. 

وی در رابطه با شکل‌گیری یک تفاهم امنیتی میان ایران و عربستان بیان کرد: ما دو جریان در کشور می‌بینیم، اول مخالفان مذاکره که همواره فرصت‌های سیاست خارجی را از بین برده‌اند. اینها حتی در رسانه‌ی ملی هم به شکلی عمل می‌کنند که کشور‌های عرب را تهدید کنند. جریان ملی دنبال ایجاد ساز و کار امنیت منطقه‌ای است که بهانه را از دست اسراییل بگیرد. سفر وزیر دفاع عربستان در این قالب قابل ارزیابی است. اگر ایران بتواند یک ساز و کار قوی برای امنیت منطقه‌ای را پیش ببرد، آمریکا و چین جز حامیان دیپلماسی می‌شوند.

او افرود: وقتی در سال ۲۰۱۵ مذاکرات برجام شکل گرفت کشور‌های عربی نزدیک به اسراییل بودند، اما الان عامل مثبتی وجود دارد و کشور‌های عربی به ایران نزدیک هستند. هرچه ایران بتواند در قالب ساز و کار امنیت منطقه‌ای به یک ساز وکار برسد، اسراییل منزوی می‌شود. اگر ایران به دنبال اهداف کاسبان تحریم برود، ایران منزوی خواهد شد. 

فلاحت پیشه درباره‌ی استفاده ایران از ارتباط موثر با اعراب در مذاکرات با آمریکا گفت: باید بپذیریم که اگر کشور‌های منطقه به صورت جدی مخالف جنگ باشند، ترامپ نمی‌تواند فقط به خاطر راضی نگه داشتن نتانیاهو ایران را به جنگ بکشاند. ایران باید در قالب یک ابتکار عملی با قابلیت ضمانت اجرایی، به گونه‌ای عمل کند که اختلاف با کشور‌های عربی را کنار بگذارد. ساز و کار امنیت منطقه‌ای هرچه عملی‌تر بشود و نظر اعراب را جلب کند، به همان میزان به عنوان یار دوم ایران در میز مذاکرات هسته‌ای تبدیل شود.