همشهری آنلاین - یکتا فراهانی: آیا هوش مصنوعی میتواند رسانههای ایرانی را به مرحلهای نوین از دقت، سرعت و تحلیلهای دادهمحور برساند و تحولی در آن ایجاد کند؟ به نظر میرسد این تحولات نهتنها به بهبود کیفیت اخبار و اطلاعات کمک خواهند کرد، بلکه مسیر جدیدی را برای تحلیل دادهها و پیشبینی رفتار مخاطبان فراهم میآورند.
در نشست ویژهای که در مؤسسه همشهری برگزار شد، مجید فرزانه، منتور و داور رویدادهای استارتاپی، و پویا بهیاد، بنیانگذار «خودنویس» و فعال حوزه هوش مصنوعی از تاثیرات هوش مصنوعی بر تحول رسانههای ایران و چالشها و فرصتهای پیش رو سخن گفتند. اما آیا این تکنولوژی میتواند آیندهای نوین برای صنعت خبری ایران فراهم آورد؟
AI در نقش خبرنگار مستقل!
مجید فرزانه، منتور و داور رویداهای استارتاپی در مورد نقش هوش مصنوعی در رسانه میگوید : دامنه استفاده از چت جی بی تی در رسانه بسیار متنوع است؛ از استخراج سوالات جذاب گرفته تا دسترسی به منابع و موضوعات مختلف و حتی شاید بتوان گفت یک AI میتواند در بعضی موارد در جایگاه خبرنگار قرار بگیرد؛ ولی اینکه چقدر میتواند برای مخاطب جذاب باشد یا نه موضوع و بحث دیگری است. ضمن آنکه نمیتوان منکر آن شد که هوش مصنوعی قادر است در لحظه سؤال ایجاد کند و در لحظه هم پاسخ دهد. سپس بر اساس سؤالات مخاطبان چالشهایی برای پرسشوپاسخهای بعدی ایجاد کند.
بیشتر بخوانید :
ساختارهای کشور برای پذیرش هوش مصنوعی
مجید فرزانه در پاسخ به اینکه باتوجهبه ساختارهای موجود در کشور پذیرش هوش مصنوعی در رسانه تا چه حد امکانپذیر است میگوید: امکان پذیرش هوش مصنوعی در کشور وجود دارد؛ چون درحال حاضر ابزارهای مهم برای این کار مثلا توانایی تبدیل ویس به متن را دارد . همچنین می تواند متن را برای خوانندگان قابل فهم کند و حتی متون را هم تبدیل به ویس کند و به این ترتیب مصاحبه ، مقاله یا گزارش ها را به خوبی پیش ببرد .
در واقع از لحاظ تکنیکالی همه این موارد در هوش مصنوعی موجود است . البته در زبان فارسی به طور ویژه ما هنوز امکانات لازم را به گونه ای که خبرگاران گفت و گو می کنند نداریم . ولی هوش مصنوعی در ایران هم در موضوع فهم محتوا و ایجاد پرسش و پاسخ بسیارغنی و پیشرفته است .
به عقیده این داور رویداهای استارتاپی استفاده از هوش مصنوعی شاید در حال حاضر به طور کامل در ایران امکان پذیر نباشد ولی به نظر می رسد در چند سال آینده می توان در این زمینه پیشرفت و بهره برداری بیشتری از آن داشت .
تغییر لحن و قابلیت های هوش مصنوعی در حوزه خبرنگاری
پویا بهیاد، بنیانگذار «خودنویس» و فعال حوزه هوش مصنوعی در مورد قابلیت های هوش مصنوعی در حوزه خبرنگاری می گوید در حال حاضر هوش مصنوعی قابلیت های زیادی در حوزه خبرنگاری دارد .مثلا می تواند با توجه به درخواست شما هنگام گفت و گو یا اعلام خبر ؛ حتی لحن خود را هم تغییر دهد. بنابراین به نظر می رسد که کم کم با توجه به پتانسیلی که در کشور وجود دارد طی یکی دو سال آینده منابع این گونه پیشرفت ها در ایران هم فراهم شود .
البته به نظر می رسد که ورودکامل هوش مصنوعی به حوزه رسانه بعید به نظر می رسد. چون باید جنبه های مختلفی را تحت الشعاع قرار دهد . در واقع مارکت سرویس دادن هوش مصنوعی به خبرنگار مارکت کوچکی است؛ یعنی هنوز هم در ابعاد جهانی ابزاری مختص خبرنگاران ساخته نشده است . بنابراین می توان حدس زد در آینده هم ابزاری مختص خبرنگاران وجود نخواهد داشت.
کار خبرنگاری تا ابد باقی است !
این فعال حوزه هوش مصنوعی در مورد سپردن کار خبرنگاری به هوش مصنوعی عقیده دارد: در حال حاضر ابزار موجود در حوزه خبرنگاری می تواند سرعت بسیار زیادی به کارها ببخشد .مثلا می توان بر اساس ai تشخیص داد که چه خبرهایی پتانسیل این را دارند که جذاب باشند . اما شاید نتیجه کار برای مخاطبان چندان جذاب نباشد و نتواند نظرشان را جلب کند. چون نمی تواند مانند یک انسان در تعامل با آنها باشد . بنابراین می توان گفت آن قسمت کار خبرنگاری که نیاز به ارتباط و تعامل با دیگران دارد احتمالاً همچنان تا ابد باقی خواهد بود.
البته با توجه به ابعاد و دید گسترده هوش مصنوعی در زمینههای مختلف برای تحلیل موضوع؛ این ابزار میتواند مکمل خوبی برای انسان باشد؛ چون بر خلاف او بر یک حوزه خاص متمرکز نمیشود و میتواند درآنواحد جنبههای مختلف را تحتالشعاع قرار دهد.