شناسهٔ خبر: 72401571 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

جشنواره عود نوازی قشم در راستای سند ملی موسیقی ایران است

قشم - ایرنا - مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با بیان اینکه جشنواره عود نوازی قشم در راستای سند ملی موسیقی ایران است از تدوین این سند ملی با کمک استادان خانه موسیقی و سایر هنرمندان خبر داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا از اعلام روز جمعه روابط عمومی سازمان منطقه آزاد قشم، عادل پیغامی در مراسم اختتامیه دومین جشنواره ملی عودنوازی قشم افزود: حالا زمان آن رسیده که این سند اجرایی شود و جشنواره‌هایی مانند عودنوازی قشم در راستای اجرای همان سندملی و ساماندهی موسیقی کشور برگزار شد.

وی با بیان اینکه در شورای هنر در سطح ملی وظیفه داریم که به رونق بخشی عرصه هنر، به ویژه موسیقی نواحی، کمک کنیم، اظهار کرد: این افتخار را دارم که به عنوان تنها اقتصاددان عضو شورای هنر و شورای انقلاب فرهنگی خدمتگزاری کنم و رونق اقتصاد فرهنگ و هنر از دغدغه‌های اصلی کشور است بنابراین در این مسیر گامی برداشته ام.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور توضیح داد: در ۲ سال گذشته، از طریق برگزاری جشنواره عود نوازی در جزیره قشم، تلاش کردیم تا به اقتصاد موسیقی، رونق کارگاه‌های عود سازی و حمایت از استعدادهای موسیقی بپردازیم.

پیغامی با اشاره به اینکه قشم همواره کانون ارتباطات فرهنگی میان ایران و کشورهای آفریقا، هند و حوزه خلیج فارس بوده است، اضافه کرد: این جزیره نه تنها در تاریخ، بلکه در آینده نیز مرکز تمرکز دریانوردی ایران خواهد بود.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم ادامه داد: در تلاش هستیم تا ساز عود را که جایگاه ویژه‌ای در تاریخ فرهنگی ما دارد، با ثبت آن در یونسکو از حوزه مدیترانه تا خلیج فارس و دریای عمان به رسمیت بشناسیم.

دومین جشنواره ملی عودنوازی قشم به ایستگاه پایانی رسید

دومین جشنواره ملی عودنوازی قشم با معرفی برگزیدگان خود به کار خود پایان داد و در این مراسم، تقدیر ویژه‌ای از محمد منصور وزیری، استاد پیشکسوت ساز عود، به‌عنوان یکی از ارکان برجسته موسیقی ایرانی صورت گرفت.

جشنواره عود نوازی قشم در راستای سند ملی موسیقی ایران است

آیین اختتامیه این جشنواره ملی پنجشنبه شب (۲۸ فروردین‌ماه) در هتل سورینت قشم با حضور عادل پیغامی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، علی جعفرآبادی قائم مقام موسسه شهر کتاب، بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی و ادریس راموز، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد قشم و جمعی از هنرمندان و اساتید موسیقی کشور برگزار شد.

در بخش رده سنی الف (زیر ۱۴ سال)، شهراد شیخی موفق به دریافت تندیس جشنواره شد و از اجرای میثم البوعلی عباسی نیز تقدیر به عمل آمد.

در رده سنی ب (۱۵ تا ۱۸ سال) آوا پریشانی به عنوان برگزیده این بخش تندیس جشنواره را دریافت کرد.

در رده سنی ج (۱۸ تا ۲۴ سال)، با تقدیر از اجرای درخشان امیررضا محمدی، تندیس جشنواره به محمدعلی سبزواری تعلق گرفت.

در بخش دیگری از این مراسم، سید عباس سجادی بیانیه هیات داوران را قرائت کرد و در پایان، اجرای استاد محمد منصور وزیری با نوازندگی بی‌نظیر خود به اوج رسید و فضای سالن را سرشار از تحسین و احترام به هنر ایرانی کرد.

عود یک ساز زهی زخمه‌ای با قدمت دیرین در ایران و خاورمیانه و یکی از مهم‌ترین سازهای بم مضرابی ایرانی است که هم در گروه‌نوازی‌های موسیقی کلاسیک ایرانی و هم در تک‌نوازی‌ بسیار کارآمد است. این ساز مانند بسیاری از دیگر سازهای زخمه‌ای، روی پای نوازنده قرار می‌گیرد و نوازنده با یک دست به انگشت‌گذاری روی وترها و با دست دیگر با مضراب به ساز نواختن می‌پردازد. بیشتر انواع این ساز دارای ده زه است که به‌صورت جفت بسته می‌شوند.

حضور ساز عود از روزگاران باستان تا دوران معاصر در نقش‌برجسته‌ها، دیوان شاعران و نگاره‌ها برای یادآوری همگرایی و وفاق میان اقوام و ملیت‌هایی است که بیش از ۲ هزار سال در کنار یکدیگر می‌زیستند.

کاسه صدای این ساز، گلابی‌شکل، تا حدودی بزرگ و دسته آن کوتاه است (در مناطق مختلف با ابعادی متفاوت) به‌طوری‌که وترها بیشتر روی کاسه طنینی امتداد دارند.

توانایی‌های ساز عود شامل حجم صوتی قابل‌ توجه به‌ویژه در محدوده صدای بم، اجرای نت‌های همزمان، استفاده از امکان رنگ‌آمیزی صوتی گوناگون و اجرای تکنیک‌های مختلف است. همچنین در ایران، قابلیت اجرای ردیف موسیقی دستگاهی را نیز دارد.

این ساز به ویژه در مناطق جنوب ایران در طیف گستردهای از رویدادها و آیین‌ها از جمله عروسی‌ها، رویدادهای فرهنگی، جشن‌ها، جشنواره‌ها، گردهمایی‌های خانوادگی و نظایر ان مورد استفاده قرار می‌گیرد و در استان‌های هرمزگان، بوشهر و خوزستان یکی از عناصر هویتی محسوب می‌شود که در ایجاد همدلی بین ساحل نشینان خلیج فارس، بختیاری‌ها و عرب‌های ایرانی نقش مهمی ایفا می‌کند.

این عنصر توسط همه جوامع با هر پیشینه و طبقه اجتماعی صرف نظر از سن، جنسیت، اعتقاد مذهبی یا منشا قومی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دومین جشنواره ملی عودنوازی قشم ۲۵ تا ۲۸ فروردین ماه به همت سازمان منطقه آزاد قشم و با همکاری موسسه شهر کتاب در جزیره قشم در حال برگزاری است.

فراخوان این جشنواره در بخش‌های رقابتی و غیررقابتی ۱۷ بهمن ماه سال گذشته با هدف ترویج و ارتقای سطح هنر عودنوازی، ارتقای سطح فرهنگی و هنری جزیره‌ قشم، معرفی و آشنایی هر چه بیشتر عموم مردم با ظرفیت‌های این جزیره جهانی و ایجاد فضایی برای تبادل تجربه‌ها و اندیشه‌ها میان هنرمندان منتشر شد.

امسال ۱۴۳ اثر از نوازندگان سراسر کشور در بخش‌های رقابتی و غیررقابتی به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و آثار توسط هیات داوران، ۹ داور ایرانی؛ محمدرضا ابراهیمی، نگار بوبان، حسین بهروزی‌نیا، احمد بیت‌سیاح، حمید حاصلی، محمدرضا درویشی، شهرام غلامی، محمدرضا فیاض و مرتضی کریمی و سه داور بین‌المللی؛ محمت بیتماز از ترکیه، طارق جندی از اردن و نصیر شَمه از عراق مورد بررسی قرار گرفت که برگزیدگان در آیین اختتامیه معرفی و تجلیل می‌شوند.

۱۰۶ اثر به بخش رقابتی ارسال شد که در رده‌های سنی «الف» (زیر ۱۴ سال)؛ میثم البوعلی عباسی از بندر امام خمینی، رونیکا توکلی‌فرد، شهراد شیخی، رادمان مسافری از تهران، ایرانا کاکاوند از قزوین، «ب» ( ۱۵ تا ۱۸ سال)؛ آوا پریشانی، مهدی حسین‌زاده، ثمین محمدی، امیرکوهیار میرزایی از تهران، بردیا فریادرس از زنجان، محمدسام کیانی از همدان، رحمان مومنی از اصفهان، «ج» (۱۹ تا ۲۵ سال)؛ رضا احمدی، محمدعلی سبزواری، دلارام فراهانی از تهران، سوگل ذرخش از اصفهان، مجاهد عبداللهی از بندرعباس و امیررضا محمدی از جویبار به بخش اجرای صحنه‌ای راه یافتند.

همچنین ۳۷ گروه آثاری را به بخش غیررقابتی دومین جشنواره عودنوازی قشم ارسال کردند که از این تعداد، با نظر هیات داوران هشت گروه؛ «نارنج» به سرپرستی مهدی قاسمی از شیراز، «کارما» به سرپرستی شهاب عامری از بندرعباس، «نهیب» به سرپرستی ارسلان جعفری از اصفهان، هستی صادقیان، فاطمه عبدی‌پور رودسری، «دوران» به سرپرستی فرهاد صفار، سیاوش ولی‌پور از تهران و اقبال منصور از گنبدکاووس برای اجرای صحنه‌ای انتخاب شدند.

محمد فیروزی، مجید ناظم‌پور، سحر فروزان، نجمه صغیر، علی ابوالقاسمی کشکویی، محسن فتاحی، کیوان فرزین و محمد پیری اعضای شورای سیاست‌گذاری، محمد فیروزی دبیر و محسن فتاحی دبیری اجرایی دومین جشنواره ملی عودنوازی هستند.

جزیره قشم با وسعت یک‌ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.

شهرستان قشم شامل جزیره‌ های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب‌ های خلیج فارس گسترده شده است.