شناسهٔ خبر: 72387998 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

جشنواره‌ای در قشم که برای قشم نبود!

جشنواره عودنوازی قشم در حالی در این جزیره برگزار شد که خبری از نوازندگان جوان و یا پیشکسوت این منطقه نبود و گویا همین امر موجب دلخوری شد؛ در نتیجه خبری هم از حضور مخاطبان قشمی و حمایت آنها از جشنواره نبود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، سالانه در ایران جشنواره‌های موسیقی متعددی برگزار می‌شود، درحالی که به نظر می‌رسد این رویدادها چندان به مفهوم جشنواره قائل نیستند. درحقیقت جشنواره‌ها و یا فستیوال‌های موسیقی، رویدادهای مردمی هستند که با حضور مردم جان می‌گیرند و اصلا برای جمع شدن مردم در آن رویداد خاص برگزار می‌شوند؛ چراکه درآمدزایی آنها از طریق فروش بلیت برای اجراهای موسیقی است. 

حال به نظر می‌رسد که جشنواره‌های موسیقی در ایران چه رقابتی باشند و چه نباشند، تلاش چندانی برای جذب مخاطب و مردم نمی‌کنند و در فضایی محدود و بسته گویی که جشنی خودمانی باشد، برگزار می‌شوند. 

این امر اما درباره جشنواره عودنوازی قشم هم صدق می‌کند؛ زیرا خبری از مردم بومی قشم برای حضور در جشنواره و تماشای اجراها نبود؛ البته که بطور کلی مخاطبان حاضر در سالن جمعیت کمی داشتند.

با این حال در بخش‌های خیابانی و فضای باز جشنواره، شاهد تجمع مردم برای تماشای اجراها بودیم، اما به جرئت می‌توان گفت که بیشتر آنها از گردشگران بودند.

البته که با تردد در سطح جزیره، کمتر المانی از تبلیغات برای جشنواره به چشم می‌خورد که همین امر موجب شده بود جشنواره به رویدادی خودمانی و خصوصی حداقل در بخش اصلی بدل شود. 

درحقیقت جشنواره‌ای که قرار بود فرهنگ و هنر عودنوازی مردم قشم را به نمایش بگذارد و فضا را با حضور آنها پر کند، نشانی از حضورشان نداشت. این در حالی بود که اساتید کمتری از خود قشم و منطقه هرمزگان چه به عنوان داور و چه به عنوان مهمان در جشنواره حضور داشتند که همین امر موجب انتقاد چندین سایر داوران هرمزگانی شد. 

در همین راستا گفت‌وگویی داشتیم با مرتضی کریمی (نوازنده عود) که درباره این امر به ایسنا گفت: من به عنوان یک هنرمند بومی و جنوبی این انتقاد را به جشنواره دارم که چرا وقتی این جشنواره در جزیره‌ای مانند قشم برگزار می‌شود که تمام مردم آن با  عود بزرگ شده‌اند، عود جزو وجود جدانشدنی زندگی آنها است و تمام غم، خوشحالی، عزا و عروسی خود را با عود می‌گذارنند، یک نفر از آنها هم چه به صورت انفرادی و چه گروهی در این جشنواره نیست!

او ادامه داد: وقتی شهری میزبان یک رویداد می‌شود، سهمیه‌ای در آن جشنواره دارد؛ به گونه‌ای که حداقل چهار نفر از نوازندگان خوب آنها در جشنواره شرکت کنند که مردم بخاطر حمایت آن نوازندگان که همشهریان آنها هستند در جشنواره حضور پیدا کنند، ولی وقتی کسی از قشم نیامده پس مردم هم از قشم نمی‌آیند.

کریمی تصریح کرد: درحقیقت مردم از جشنواره ناراحت هستند و بارها با من تماس گرفته و سوال می‌کنند که چرا هیچ نوازنده‌ای از قشم به جشنواره نیامده است؟ از طرفی دیگر پیشکسوتان عودنوازی در هرمزگان داریم که برای مردم حکم اسطوره را دارند و حتی پدربزرگ‌های ما صدای ساز آنها بزرگ شده‌اند ولی حتی دعوت نشده‌اند که صرفا به عنوان مهمان به جشنواره بیایند. 

او گفت: آقای اشعری جزو نخستین نوازندگان عود ایران و در همین جزیره قشم است که روز دوم به جشنواره آمد ولی هیچ‌کسی او را نمی‌شناخت و با نامهربانی رفت؛ درصورتی که باید او را معرفی می‌کردند. این امر همانند این است که یک تورنومنت فوتبال در برزیل برگزار شود اما هیچ کدام از اسطوره‌های فوتبال آنجا حضور نداشته باشند.  

در این قسمت می‌توانید ویدیویی از اجراهای سومین دومین جشنواره عودنوازی قشم ببینید: 

انتهای پیام