رهبر معظم انقلاب روز گذشته در دیدار مسئولان ارشد قوای سهگانه، با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، فرمودند: مسائل کشور نباید به این گفتوگوها گره زده شود و اشتباهی که در برجام انجام شد و همه چیز کشور را به پیشرفت مذاکرات منوط کرد، نباید تکرار شود چرا که کشور شرطی میشود و همه چیز از جمله سرمایهگذاری تا مشخص شدن نتیجه مذاکرات معطل میماند.
ایشان با پرهیز دادن از «خوشبینی و بدبینی افراطی» به این گفتوگوها افزودند: در گامهای اول تصمیم کشور به مذاکره خوب کار شده است، بعد از این هم باید با دقت حرکت کرد ضمن اینکه خطوط قرمز برای ما و برای طرف مقابل کاملاً روشن است. مذاکرات ممکن است به نتیجه برسد یا نرسد ما هم به این گفتوگوها نه خیلی خوشبین و نه خیلی بدبین هستیم البته به طرف مقابل خیلی بدبین هستیم اما به تواناییهای خود خوشبین هستیم.
بیشتر بخوانید:
در این راستا محسن پاکآیین، دیپلمات پیشین کشورمان و سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان در گفتوگو با ایکنا در این زمینه گفت: دور نخست مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط عمان برگزار شد. سخنگوی هر دو هیئت از مذاکرات ابراز رضایت کرده و آن را سازنده خواندند. اکنون باید دید در دور بعدی مذاکرات که وارد طرحهای عملیاتی و پیشنهادات میشود، چه تحولی رخ خواهد داد.
تصمیم مذاکرات در کشور ثالث؛ اقدامی منطقی
وی افزود: تصمیم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا در کشور ثالث، اقدامی منطقی و مبتنی بر عقلانیت بود که توسط طرف ایرانی اتخاذ شد. با این تصمیم نشان دادیم، مخالف انجام گفتوگو نیستیم و از مذاکره ترس و هراس نداریم بلکه دارای منطق قوی برای مذاکره هستیم.
دیپلمات پیشین کشورمان، تیم مذاکرهکننده کشورمان را گروهی مجرب دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران در عین اقتدار و آمادگی کامل برای دفاع از خود اما مسیر دیپلماسی را باز گذاشت و مسیر مذاکره را ترجیح داد. بر این مبنا مذاکرات غیرمستقیم، اقدامی منطقی و دقیق بود.
سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان با اشاره به چرایی انتخاب مذاکرات غیرمستقیم با طرف آمریکایی، تصریح کرد: با توجه به بیاعتمادی نسبت به آمریکا و همچنین سابقه خروج این کشور از پیمانهای متعدد خصوصا برجام و در شرایطی که اعتماد به آن وجود ندارد، دلیلی نداشت که وارد مذاکره مستقیم با آمریکا شویم.
ترجیح مذاکرات غیرمستقیم بر مذاکره مستقیم
وی به بخشی از روند مذاکره غیر مستقیم اشاره و اظهار کرد: در مذاکره غیرمستقیم طرفین میتوانند با دقت بیشتر و با بده بستان مشاورهای با اعضای گروه خود، نظرات را اعلام کند. لذا قطعا مذاکرات غیرمستقیم بر مذاکره مستقیم ترجیح دارد.
پاکآیین با اشاره به انجام مذاکرات غیرمستقیم درگذشته و دوره شهید آیتالله رئیسی با آمریکا، ادامه داد: در دولت سیزدهم چهار بار مذاکره غیرمستقیم با آمریکا انجام شد. همچنین در دولت یازدهم و دوازدهم نیز این موارد بود لذا انجام مذاکره غیرمستقیم به معنای عدول ایران از مواضع قاطع خود نبود بلکه مذاکراتی بود که در گذشته نیز انجام میشد و اکنون نیز انجام میشود.
این دیپلمات ارشد کشورمان اظهار کرد: واقعیت این است که آمریکاییها باید به این جمعبندی برسند که جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه به دنبال سلاحهای کشتار جمعی و به خصوص ساخت بمب اتمی نبوده و در این رابطه تنها فرد تصمیمگیر، مقام معظم رهبری است. ایشان قاطعانه و از طریق صدور فتوای شرعی لازمالاجرا مخالفت خود را با ساخت سلاحهای اتمی اعلام کردند و این موضع قطعی و دقیق نظام است.
موضع تغیرقابل تغییر ایران درباره ساخت سلاح اتمی
پاکآیین بیان کرد: آمریکاییها باید بدانند موضع ایران، غیرقابل تغییر است بنابراین باید به دنبال این باشند تا با رفع تحریمهای ظالمانه و پذیرش حق ایران برای داشتن انرژی هستهای صلحآمیز، در این مسیر حرکت کنند. در این صورت، شاید در آینده شاهد پیشرفتهای بیشتری در مذاکرات باشیم.
سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان با بیان اینکه عاقلانه این است که آمریکاییها به جای فشار و ارعاب، مسیر همکاری اقتصادی با ایران را هموار کنند، گفت: قطعاً اگر ترامپ به دنبال تأمین منافع اقتصادی آمریکاست، باید در مسیر همکاری با ایران قدم بگذارد و از تهدید ایران پرهیز کند چراکه ایران، بارها اعلام کرده تحت فشار و تهدید مذاکره نخواهد کرد و قطعا هر محدودیتی را نخواهد پذیرفت.
پاکآیین درباره بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان ارشد سه قوه مبنی بر اینکه «مسائل کشور را به گفتوگوها گره نزنیم» گفت: جمهوری اسلامی ایران باید با دقت این مذاکرات را دنبال کند چراکه کاری بود که در این باره تصمیمگیریها شد اما در عین حال، کشور نباید معطل نتیجه مذاکرات شود. ما باید در عین تلاش برای مقاومسازی اقتصاد و بیاثر کردن تحریمها، مذاکرات را نیز در جهت تأمین منافع ملی ایران به صورت غیر مستقیم دنبال کنیم.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام