به گزارش ایرنا، خون و فرآوردههای آن نجات دهنده بسیاری از بیماران است و همواره در سراسر جهان بسیاری از افراد به خون و فرآورده های خونی سالم نیاز پیدا می کنند.
نیاز به خون در حوادث و سوانحی از قبیل تصادفات رانندگی، سوختگیها و اعمال جراحی محسوستر است و حتی بعضی از افراد مانند بیماران تالاسمی ماژور یا هموفیلی برای ادامه زندگی خود به دریافت منظم خون یا محصولات آن نیازمند هستند و این موضوع از اهمیت انتقال خون حکایت دارد.
انتقال خون استان زنجان هم در سال های اخیر توانسته با جذب داوطلبان اهداکننده خون و برنامه ریزی های مناسب، عملکرد بهتری داشته باشد و کیفیت دهی را مبنای فعالیت های خود قرار دهد.
به همین بهانه خبرنگار ایرنا با المیرا سعیدی سرپرست انتقال خون استان زنجان درباره فعالیت های این اداره کل گفت و گو کرده است.
ایرنا: وضعیت کنونی انتفال خون زنجان چگونه است؟
عموم مردم با واژه انتقال خون آشنا هستند، این سازمان وظیفه تامین خون سالم و کافی را برای بیماران برعهده دارد، اهداکنندگان خون نیز سرمایه های اصلی سازمان به شمار می روند که با ایثار و سخاوت خود به این کار مهم اقدام می کنند.
کیفیت خون های اهدا شده هم در کنار کمیت آنها اهمیت بسزایی دارد، کارکنان انتقال خون با پیروی از دستورالعملها و خط مشی های سازمان تلاش میکنند کیفیت خون و فرآوردههای آن را ارتقا دهند.
طی سال های گذشته با بازرسی های متعدد داخلی و خارجی که از سوی سازمان انتقال خون استان صوررت گرفته، همواره در شاخص های تعیین شده موفق و سربلند بیرون آمده و حتی موفق به اخذ مجوزهای ارسال پلاسما به شرکتهای پالایشگر خارجی و داخلی نیز شده ایم.
با توجه به میزان جمعیت زنجان، اهدای خون در استان مطلوب است و ۱۰۰ درصد نیازهای استان را تامین کرده و علاوه بر آن مقداری هم در شبکه خونرسانی کشور نقش ایفا می کنیم.
ایرنا: استقبال مردم از اهدای خون در طول سال چگونه است؟
اهدای خون نیاز همیشگی و دائمی است معمولا میزان مراجعه کنندگان اهدای خون در فصل بهار بیش از فصول دیگر است در حالیکه این روند در فصل زمستان به ویژه روزهای سرد سال به حداقل می رسد بنابراین از اهداکنندگان درخواست می کنیم در تمامی طول سال همراه انتقال خون استان باشند چون نیاز به خون همواره وجود دارد.
همچنین یکسری شرایط عمومی و اختصاصی برای اهدا کنندگان وجود دارد، در شرایط اختصاصی، پزشک در اتاق معاینه با رعایت محرمانگی با اهدا کنندگان مصاحبه انجام می دهد و تصمیم میگیرد که آیا شخص می تواند خون اهدا کند یا نه؟ چون سلامت اهدا کننده اهمیت زیادی دارد.
در شرایط عمومی هم حداقل سن خون دهی بین ۱۷ و حداکثر ۶۵ سال لحاظ شده است.
خوشبختانه بسیاری از اهداکنندگان استان، مشتریان ثابت انتقال خون هستند، جوانان زیادی هم برای اولین بار به جمع اهداکنندگان خون اضافه می شوند که سرمایه های انتقال خون برای سال های آینده هستند.
افرادی که برای اولین بار موفق به اهدای خون می شوند، با یکبار تجربه به احتمال زیاد به مشتریان مستمر انتقال خون تبدیل خواهند شد.
ایرنا: بانوان تا چه میزان در اهدای خون سهیم هستند؟
بانوان همواره مظهر ایثار و گذشت هستند و حضور این قشر باید در حوزه های مختلف به ویژه در زمینه اهدای خون ملموستر باشد اما تعدادی زیادی از آنان تصور می کنند اهدای خون مفید نیست، در حالیکه با یکبار اهدای خون، مشتری دائمی انتقال خون خواهند شد.
از طرفی این اطمینان را داشته باشند این کار مبتنی بر اصول است یعنی پزشک معاینات لازم را انجام می دهد و در صورتی که امکان آسیب وجود داشته باشد، اهدای خون صورت نمی گیرد بنابراین انتظار بر این است بانوان زنجانی در زمینه اهدای خون مشارکت فعالانه داشته باشند چون میزان مشارکت این قشر نسبت به مردان بسیار کمتر است.
یکی از وظایف انتقال خون، تامین خون و فرآورده های مورد نیاز مراکز درمانی است، در این خصوص مشکلی وجود ندارد و مراکز درمانی استان هم همکاری بسیار خوبی با انتقال خون دارند و با مدیریت مصرف تلاش می کنند از هدر رفت خون و فرآورده ها جلوگیری نمایند.
همچنین با همکاری بیمارستانها و مراکز درمانی ضایعات بیمارستانی نیز مورد پایش قرار می گیرد، خوشبختانه طی سالهای اخیر همکاریهای خیلی خوبی در این زمینه صورت گرفته است.
ایرنا: در خصوص برنامه های انتقال خون زنجان در سال جاری توضیح دهید.
همه ساله بین ۲۸ تا ۳۰ هدف کیفی با همکاری سازمان انتقال خون کشور در نظر گرفته می شود، اصلیترین رسالت انتقال خون استان این است که اهداف کیفی ترسیم شده را تا پایان سال به نحو مطلوب انجام دهد که این مهم در طول سال مورد پایش قرار می گیرد.
به عنوان مثال، حفظ و ارتقای نظام سلامت خون و فرآوردههای نوین مثل پلاکت فرزیس و کم لکوسیت از جمله این اهداف است .
از دیگر برنامه های انتقال خون استان توسعه مراکز خون گیری در سطح استان است که با همکاری مسئولان استانی و شهرستان ابهر قطعه زمینی در سال گذشته از سوی خانواده شهید گرانقدر سید موسی امینی به انتقال خون استان اهدا شد که با تامین اعتبارات لازم امسال کلنگ احداث مرکز انتقال خون در آنجا به زمین زده خواهد شد.
یکی از مشکلات انتقال خون استان، وجود تنها مرکز اهدای خون در مرکز شهر زنجان و ترافیک سنگین در آن محل است که معمولا مراجعه اهداکنندگان را با دشواری مواجه می کند، در این راستا برای رفع این معضل طبق مطالعات صورت گرفته، با جذب نیرو و تامین اعتبار از سوی سازمان انتقال خون مکانی دیگر در خارج از مرکز شهر و گره ترافیکی احتمالا در شرق یا غرب شهر زنجان به عنوان مرکز انتقال خون استان ایجاد خواهد شد.
همچنین مکانی دیگر برای اهدای خون در دست مطالعه است که با ایجاد آن، دسترسی اهدا کنندگان به مرکز بیش از گذشته هموار خواهد شد.
ایرنا: چه برنامه هایی برای توسعه مراکز اهدای خون در شهرستانها دارید؟
هم اکنون در شهرستان خدابنده یک روز در هفته خونگیری از متقاضیان در حال انجام است که با پیگیری ها در تلاش هستیم با جذب نیروی انسانی مورد نیاز به دلیل استقبال گروه های هدف تعداد روزهای خونگیری افزایش یابد.
در مجموع با توجه به وضعیت جمعیت، توسعه مراکز خونگیری در دو شهرستان ابهر و خدابنده مد نظر قرار دارد.
با توجه به فصل بهار شمار مراجعه کنندگان در حال افزایش است،در این خصوص باید قدردان اهدا کننندگان خون باشیم که با ایثار و از خود گذشتگی در این مسیر گام بر می دارند، یکی از برنامه های دیگر انتقال خون در سال جاری تشویق اهدای خون بار اولی هاست با توجه به اینکه جمعیت کشور به سمت میانسالی و پیری حرکت می کند، بنابراین اهدای خون مستمر از ابعاد مختلف اهمیت بسزایی دارد بنابراین از هم استانی ها دعوت می شود در اهدای خون همراه باشند، چرا که در صورت یکبار اهدا بعدا هم این کار خداپسندانه را انجام خواهند داد.