به گزارش ایرنا، محمدعلی طالبی دوشنبه شب ۲۵ فروردین مهمان شبکه سراسری خبر بود و در برنامه تلویزیونی «استاندار» که به بررسی برنامهها و اقدامات استانداران دولت چهاردهم میپردازد، حضور یافت.
وی در این برنامه به تشریح ظرفیتهای توسعهای استان کرمان، چشم انداز استان در قالب سند «کرمان برفراز» و اقدامات انجامشده در راستای پیشرفت و توسعه این دیار پرداخت.
استاندار کرمان گفت: این استان ۱۸۰ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که ۱۱ درصد وسعت کشور محسوب میشود و پهناورترین استان کشور هستیم که از نظر جمعیت استان نهم به شمار میرویم.
وی افزود: این استان بیشترین طول راههای کشور را دارد؛ ۲ راه آهن سراسری از استان کرمان میگذرد که موقعیت جغرافیایی و استراتژیک ویژهای را به خود اختصاص داده است.
طالبی بیان کرد: استان کرمان یکی از پیشرانهای توسعه کشور در حوزههای مختلف است، برتریهایی در حوزههای صنعت و معدن، کشاورزی، گردشگری و میراث فرهنگی داریم، در عین حال برخوردار از مشکلات و چالشهایی هستیم که نیازمند توجه ویژه کشور به این استان و تامین اعتبارات مورد نیاز و پرداختن به مطالبات بهحقی است که در نقاط مختلف استان از سوی مردم بیان میشود.
تفکیک استان
وی درباره تفکیک استان کرمان نیز گفت: متولی تفکیک استانها هیات دولت با تصویب مجلس است، تفکیک استان کرمان در دولتهای مختلف وجود داشته و یک موضوع کارشناسی است.
نماینده عالی دولت وفاق در کرمان ادامه داد: کرمان استان پهناوری است و اگر زیرساختها و زمینههای این تفکیک فراهم شود، تقسیم استان میتواند باعث توسعه و آبادانی مناطق جنوبی استان شود که از محرومیت بیشتری هم برخوردار هستند.
وی گفت: استان کرمان ظرفیتهای بسیار زیادی در بخشهای مختلف دارد و با مطالعهای که نسبت به استان کرمان انجام دادم، همچنین شناختی که در ماههای ابتدایی مسئولیتم پیدا کردم، کرمان نیازمند یک تحرک جدی و جدید در بخشهای مختلف است.
کرمان برفراز
طالبی اظهار داشت: برنامههای توسعهای زیادی از جمله برنامه آمایش و سندهای توسعه وجود داشته و این اسناد نتوانسته رسالت خود را برای توسعه و پیشرفت و توسعه پایدار استان ایفا کند و فرصتهایی که در استان کرمان وجود دارد را فعلیت ببخشد.
وی افزود: بنابراین ما روی یک سند تحت عنوان تحرک بخشی به توسعه استان کار کردیم و هدف این سند هم تمرکز روی اولویتهای توسعهای استان و ایجاد یک تحرک جدی برای پیشرفت همه جانبه استان و توسعه متوازنی است که استان کرمان الان خیلی به آن نیاز دارد.
برفراز بودن شعار نیست
استاندار کرمان گفت: عنوان این سند را «کرمان برفراز» گذاشتیم و اعتقادم داریم در طول تاریخ هم اثبات شده که کرمان در همه بخشهای اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی جزو سرآمدهای کشور بوده، یعنی در مقاطعی رونق جدی داشته است؛ مثلاً اگر امروز ما جزو چند استان اول گردشگری نیستیم اما در گذشته این شرایط برای استان کرمان وجود داشته و بر فراز بودن در حقیقت شعار نیست بلکه بازنمایی یک شرایطی است که استان در گذشتهها از آن برخوردار بوده است و بازگشت به جایگاه و متناسب با ظرفیتهایی که امروز در اختیار دارد میتواند امروز بر قله بسیاری از موضوعات در کشور بایستد.
وی بیان کرد: این برنامه چهار ساله و مشتمل بر طرحهایی برای تحول در اقتصاد استان کرمان است، به عنوان مثال در حوزه صنعت و معدن که ما برنامه تحولی صنعت و معدن داریم بر چند موضوع تمرکز کردیم از جمله توسعه زیرساختهای صنایع کوچک و متوسط که استان کرمان برخوردار از بنگاههای بزرگ صنعتی و معدنی است اما در صنایع کوچک و متوسط مطابق ظرفیتهایش نتوانسته خودش را نشان دهد.
ضعف در صنایع تبدیلی و فرآوری کشاورزی
طالبی افزود: در صنایع تبدیلی و فرآوری بخش کشاورزی نیز نقاط ضعفی داریم و مطابق ظرفیتها نتوانسته ایم چنین صنایعی را ایجاد کنیم؛ یا در حوزه معادن، بهرهبرداری از معادن بیشتر منحصر به مناطق شمالی استان بوده و با وجود ظرفیتهای خیلی خوبی که ما در مناطق جنوبی داریم این اتفاق نیفتاده و این در قالب سند کرمان برفراز دیده شده است.
وی گفت: تکمیل زنجیره تولید در استان کرمان در بخش کشاورزی و بهرهوری از آب کشاورزی هم در برنامه وجود دارد.
مقام عالی دولت در استان کرمان ادامه داد: پنج و نیم میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی مصرف میشود اما میزان تولید اقتصادی کشاورزی در استان کرمان مطابق با ظرفیتهای استان نیست.
گردشگری، قله توسعه استان
وی گفت: در بخش گردشگری که ما توان این را داریم با وجود ۱۰ اثر جهانی و آثار ثبت شده ملی که بیش از ۸۰۰ اثر است، همچنین تنوع اقلیمی فوق العادهای که در استان کرمان وجود دارد از کویر گرفته تا مناطق کوهستانی و از مناطق خشک و گرم تا مناطق سردسیری که در استان وجود دارد ظرفیتهای گردشگری بی بدیلی را فراهم آوریم که هر کدام میتواند مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گیرد.
طالبی اظهار داشت: این سند روی ظرفیتها و نقاطی که در سالهای گذشته کمتر کار شده است، تمرکز دارد و این ظرفیتها را با توجه به شرایط امروز کشور برای سرمایهگذاری فعال میکند تا در پس این سند تحرک بخشی شاهد پویایی بخشهای مختلف اقتصادی در استان کرمان باشیم.
وی افزود: تمرکز اصلی خود را در ابتدای مسئولیت بر سفر به شهرستانها گذاشتم و مناطق کمتر برخوردار استان را از نزدیک دیدم، با وجود ظرفیتهای بسیار خوبی که در استان کرمان به ویژه در مناطق جنوبی وجود داشته، تمرکز مناسبی بر رفع مشکلات مردم به وجود نیامده و به این معنی است که ما ظرفیت و معادن بسیاری در همین جنوب استان کرمان داریم که امروز بلااستفاده است.
مقابله با اسارت و احتکار معادن
استاندار کرمان گفت: بعضی از این معادن در اختیار بنگاههای بزرگ اقتصادی کشور است که متاسفانه حبس شده، بخشی از معادن در جنوب استان در اسارت دلالان معدن و بخشی دیگر در احتکار بنگاههای بزرگ است که بهرهبرداری لازم از این معادن میتواند ارزش افزوده ایجاد کند و اشتغال به وجود بیاورد.
وی افزود: یکی از برنامهها را فعال کردن معادن در جنوب استان گذاشتیم و کار را با خلع ید معادنی که در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی است آغاز کردیم.
طالبی گفت: این برنامه را با جدیت پیش میبریم که این معادن از طریق مزایده به افرادی واگذار شود که مایل به سرمایهگذاری هستند و این شخص را در مزایده گذاشتهایم که معادن به کسانی واگذار شود که متعهد به ایجاد کارخانه فرآوری و سرمایهگذاری در معدن هستند و این کار میتواند جنوب استان را متحول کند.
وی افزود: معادن زیادی در استان داریم ولی جنوب استان که بیشتر تحت عنوان اقتصاد کشاورزی شناخته میشود برخوردار از معادن غنی است که کمتر مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
استاندار کرمان بیان کرد: معادن بلااستفاده وجود دارد که ۲ هزار میلیارد، هفت هزار میلیارد و بعضی از این معادن تا ۲۰ هزار میلیارد تومان آماده سرمایهگذاری است که واگذار به سرمایهگذاران جدید شود و کارخانههای فرآوری متعددی در آنجا شکل میگیرد.
وی گفت: بخشی از این ظرفیتها به مزایده عمومی گذاشته شده است و شرکتهای واجد شرایط میتوانند حضور پیدا کنند.
سرمایهگذاری در کرمان تبدیل به کلیدواژه شده است
طالبی ادامه داد: امسال به عنوان سال سرمایهگذاری و تولید از سوی رهبر معظم انقلاب معرفی شد اما در استان کرمان نزدیک به پنج ماه است که موضوع سرمایهگذاری تبدیل به کلیدواژه شده و گفتمان جدیدی حول بحث سرمایهگذاری شکل گرفته و عمومیت یافته است.
وی گفت: اتاق مشترک سرمایهگذاری و توسعه کارآفرینی را بهمن ماه پارسال در تهران افتتاح کردیم، مرکز خدمات سرمایهگذاری در استان آماده شروع فعالیت است، ستاد شتاب دهی به سرمایهگذاری را ایجاد کردیم و یکی از کارکردهای همه این ساختارها در جذب سرمایهگذاران هست همچنین در معرفی فرصتهای سرمایهگذاری که الان در حال انجام است.
استاندار کرمان اضافه کرد: یکی از بزرگترین تولید کنندگان محصولات کشاورزی هستیم به ویژه در جنوب استان که ظرفیتهای بسیار خوبی دارد و در بسیاری از محصولات از جمله مرکبات رتبه دوم کشور و در زمینه خرما رتبه اول کشور هستیم در حوزه محصولات زراعی نیز رتبه داریم ولی در صادرات با نقاط ضعف جدی مواجه هستیم که متاسفانه آن کاری که باید صورت بگیرد انجام نشده است.
اقدام برای ایجاد منطقه ویژه جازموریان و جیرفت
وی گفت: چند منطقه ویژه برای جنوب استان در نظر گرفته شده و یک منطقه ویژه که سال ۱۳۸۴ تصویب شده و متاسفانه تا الان که ۲۰ سال میگذرد اتفاقی برای شروع فعالیت این منطقه ویژه در جازموریان صورت نگرفته است مجدد کار را آغاز کردیم و فردا (سه شنبه) جلسه ای در این ارتباط برگزار میشود.
طالبی افزود: این منطقه ویژه در یکی از محرومترین نقاط کشور تحولی را در اقتصاد استان ایجاد میکند مطالبه دیگر ما منطقه ویژه جیرفت است که این منطقه ویژه خاص محصولات کشاورزی است یعنی این منطقه ویژه ظرفیت این را دارد که جیرفت را به عنوان یکی از نقاط اصلی صادرات محصولات کشاورزی قرار دهد. ما ساختار لازم را ایجاد کردیم موضوع را پیگیری میکنیم ظرفیت فرودگاه جیرفت که فرودگاه فعالی هم است برای صادرات محصولات کشاورزی بسیار مناسب است.
وی گفت: ایجاد بزرگترین شهرک صنایع تبدیلی و فرآوری کشاورزی در جیرفت مورد پیگیری ما است که بتواند به فناوری مناسب محصولات کشاورزی کمک کند.
استاندار کرمان اضافه کرد: سورتینگ محصولات کشاورزی و مجموعه اقداماتی که قطعا میتواند به اقتصادیتر شدن کشاورزی در جنوب منجر شود.
پروژه جدید انتقال آب به کرمان در دستور کار است
وی همچنین گفت: ۲ سال پیش هیات دولت وقت مصوبهای برای خط انتقال خلیج فارس به شهر کرمان داشت که یک مسئولیت متوجه بعضی از شرکتها و بنگاههای بزرگ اقتصادی استان کرد و متاسفانه تعهدات طرفین در این پروژه به موقع اجرا نشد و این طرح با کندی مواجه شد.
طالبی افزود: طی ماهها و روزهای اخیر با توجه به اینکه به تابستان نزدیک میشویم فشار بیشتری را گذاشتیم و پیگیریهایی را انجام دادیم که این پروژه فعالیت مناسبی پیدا کند که ما در تابستان با بحران در شهر کرمان مواجه نشویم البته مشکل مختص کرمان نیست و با کمبود آب در مناطق مختلف روبرو هستیم که اجرای خطوط جدید انتقال آب را ضروری میکند و برخی از این خطوط در دست مطالعه است.
وی گفت: برای عملیاتی شدن این طرح انتقال نیازمند توجه و اهتمام دولت هستیم و اعتبارات آن مصوب شود. بحث آب فرا استانی است و امیدوارم نگاه ملی در کشور حاکم باشد.
استاندار کرمان اظهار داشت: ۲ خط آهن سراسری داریم که یکی از بندرعباس به سیرجان میآید و از استان کرمان خارج میشود، یک خط آهن سراسری هم از زاهدان به بم، کرمان و زرند میآید سپس از استان خارج میشود. ۲ خط آهن برای اتصال این ۲ خط پیش بینی کردیم که یکی راه آهن سیرجان به کرمان است که با مشارکت بنگاههای اقتصادی در حال انجام است و ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
چشم انتظار کمک دولت برای پروژه راه آهن
وی افزود: این پروژه نقش جدی در حمل بار در مناطق مختلف استان دارد. در استان کرمان که بزرگترین طول راهها و راههای بسیار نامناسبی هم دارد اجرای خطوط راه آهن و انتقال حجمی از بار معادن و محصولات کشاورزی به خط ریلی باعث می شود جادهها خلوتتر شود و یک خط آهن هم پیش بینی شده است که جیرفت را به بم متصل کند.
طالبی گفت: مطالعات این خط هم انجام شده و چشم انتظار کمک و مساعدت دولت برای شروع این پروژه است. البته بیش از هزار میلیارد تومان اعتبار برای این طرح نیاز است.
وی بیان کرد: استان کرمان ظرفیتهای ویژه زیادی دارد همچنین طرحهای نیمه تمام زیادی هم تعریف شده است.
تمرکز بر تکمیل پروژههای استان و پای کار آمدن دستگاهها
استاندار کرمان افزود: تمرکز زیادی را بر تکمیل پروژههای اقتصادی استان گذاشتیم. جلسات متعددی را برای بررسی پیشرفت کار و موانع پیش روی طرحها برگزار کردیم. در کرمان تحمل بسیار مثال زدنی برای رفع گرههای توسعه در استان به وجود آمده است و دستگاههایی پای کار توسعه استان آمدهاند که انتظار این بود کنار بنشینند یا حتی موانعی برای سرمایهگذاری ایجاد کنند.
وی تصریح کرد: امروز سرمایهگذاری و توسعه پایدار و متوازن استان کلید واژه مشترک همه دستگاهها است. وفاق و همدلی بین مردم و گروههای سیاسی برای مسائل توسعه استان وجود دارد و در استان کرمان صدایی متفاوت از صدای توسعه نمیشنوید.
تغییرات مدیریتی در کرمان به ۵۰ درصد نرسیده است
طالبی همچنین گفت: تغییرات مدیریتی در استان کرمان به ۵۰ درصد هم نرسیده و از ۲۵ فرماندار استان تا الان ۱۷ فرماندار تغییر کرده است در بسیاری از دستگاههای استانی هم نیروهای فنی و متخصص بودند که ضرورتی برای تغییر آنها وجود نداشت و سعی کردیم با استفاده از ظرفیت نیروهای با تجربه کار را ادامه دهیم و افراد را با برنامهای که داریم میسنجیم.
وی ادامه داد: پروژه تولید نیروی برق خورشیدی در ماهان داستان دردآوری دارد و به ناهماهنگی که بین تصمیم گیرندگان در کشور وجود داشته است مشکلاتی که برای سرمایهگذار به وجود آوردند بر میگردد. سرمایهگذار تجهیزاتی از خارج وارد کرد اما اکنون در گمرک خاک میخورد. پیگیریهای زیادی از طریق بانک مرکزی و دستگاه دیگر انجام دادیم و به صورت جدی پیگیر رفع مشکل این سرمایهگذار هستیم.
استاندار کرمان گفت: پروژه لاستیکهای فوق سنگین بین کرمان و رفسنجان چند واحد صنعتی بزرگ را برای پروژه شریک کردند. بعضی از این شرکا تعهد اولیه خود را انجام ندادند در توجیه اقتصادی پروژه تردید ایجاد کردند و تاکید ما این است که تعهد اولیه نسبت به سرمایهگذاری که متعهد شدند را انجام دهند که این پروژه هم راه بیفتد.
وی افزود: هم دهکده لجستیک و هم بندر خشک مورد پیگیری ما قرار دارد و این پروژهها نیازمند سرمایهگذار قوی است.
توجه به صنایع تکمیلی مس و کاتد
طالبی گفت: بالای ۷۰ درصد منابع شرکت ملی مس در استان کرمان وجود دارد. مجتمع مس سرچشمه، مجتمع مس میدوک در شهربابک، مجتمع مس درالو و واحدهای دیگر معادن پراکنده در استان کرمان است. یکی از نقاط ضعف مس میزان کاتد است که باید افزایش پیدا کند. حتی در برنامهها یک میلیون کاتد هم برنامهریزی شده بود.
وی اظهار داشت: یکی از مواردی که ما پیگیری میکنیم فرآیند بعد از کاتد است که صنایع تکمیلی حوزه مس با اینکه ۹۰ درصد کاتد کشور را تولید میکنیم این صنایع تکمیلی کمتر موجود است.
استاندار کرمان افزود: شهرکهای پایین دستی مس رفسنجان و شهربابک در برنامه قرار دارد و در زمینه مواد معدنی تیتانیوم، کروم، سیلیس و مس در جنوب استان طرحهای جدیدی در برنامه داریم.
پیگیر بازگشت حقوق دولتی معادن به استان
وی گفت: اگر همین حقوق قانونی را معادن پرداخت میکردند و دولت بر اساس قانون آن درصدی را که باید به استان بر میگرداند، خیلی نیاز به مسئولیت اجتماعی معادن نبود و امیدوارم با آن چیزی که در مجلس مصوب شده و دولت پیگیر است این اتفاق بیفتد.
طالبی ادامه داد: امسال در زمینه مسئولیت اجتماعی کمتر از هزار میلیارد تومان در استان هزینه شد اما حقوق دولتی معادن بیش از چند هزار میلیارد تومان است و درصد فروشی که باید پرداخت کنند بیش از چند هزار میلیارد است که میتواند استان را متحول کند و در مناطقی هزینه شود که واقعا از فعالیت معادن آسیب دیدهاند و در حوزه جاده، بهداشت و محیط زیست با مشکلاتی مواجه شدند.
وی با بیان اینکه صنایع متوسط و خرد اشتغال ایجاد میکند، گفت: در سفر رییس جمهور به سیرجان بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان پروژه افتتاح شد اما یک اشتغال آن زیر هزار نفر بود و همین مبلغ در صنایع کوچک و متوسط میتواند ۱۰ هزار شغل ایجاد کند.