شناسهٔ خبر: 72326846 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

در گفت‌وگو با ایسکانیوز مطرح شد؛

قاضی هوشمند در دادگاه‌های ایران

برنامه‌نویس و متخصص حوزه هوش مصنوعی گفت: در حال حاضر، در برخی دادگاه‌های کشور برای قضات یک دستیار هوش مصنوعی طراحی شده است که مکالمات و مستندات را گوش کرده و به قاضی می‌گوید طبق کدام قوانین، فرد مجرم است یا خیر. این موضوع به صورت آزمایشی در حال اجرا است.

صاحب‌خبر -

مجید تجن‌جاری برنامه‌نویس و متخصص حوزه هوش مصنوعی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص کاربرد هوش مصنوعی در کاهش اطاله دادرسی گفت: در این زمینه هوش مصنوعی می‌تواند کمک شایانی ارائه دهد. جالب است بدانید که تقریباً ۳۰ درصد وکلای شهر تهران از نرم‌افزارهای مشابه استفاده می‌کنند. این آمار، مربوط به کانون وکلای سال ۱۴۰۱ است و از وب‌سایت کانون وکلا استخراج شده است. همچنین، زمان اطاله دادرسی نیز حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است.

وی افزود: هوش مصنوعی فرآیندها را ساده‌سازی خواهد کرد. برای مثال، شما می‌توانید دادخواست تنظیم کنید و هوش مصنوعی با خلاصه کردن شکایت شما، مستقیماً به شما اعلام کند که باید به کجا مراجعه کنید. این قابلیت برای پیش‌مشاوره و آماده‌سازی راهکارها بسیار مؤثر است.

برنامه‌نویس توضیح داد: در حال حاضر، در برخی دادگاه‌های کشور برای قضات یک دستیار هوش مصنوعی طراحی شده است که مکالمات و مستندات را گوش کرده و به قاضی می‌گوید طبق کدام قوانین، فرد مجرم است یا خیر. این موضوع به صورت آزمایشی در حال اجرا است. چنین برنامه‌ای به‌ طور آزمایشی در برخی دادگاه‌ها بررسی می‌شود.

وی ادامه داد: حکم صادر کردن در حال حاضر امکان‌پذیر نیست اما فعلاً به‌عنوان دستیار عمل می‌کند. این دستیار قابلیت‌هایی دارد؛ برای مثال می‌تواند مشخص کند که موضوعی تحت چه قانونی قرار می‌گیرد یا به خلاصه‌سازی اطلاعات بپردازد.

تجن‌جاری درخصوص کاربردهای آن برای حوزه وکالت گفت: حتی می‌تواند در زمینه‌های مختلف به وکلای ما کمک کند. همان‌طور که می‌دانید، یکی از مسائل مهم در دادگاه‌ها این است که وکیل بتواند مشخص کند طبق چه قانونی اعتراض خود را مطرح کرده است. در چنین مواردی، هوش مصنوعی تمامی داده‌ها را ذخیره کرده و به سرعت شماره مواد قانونی مربوطه را ارائه می‌دهد، چراکه کل قوانین را در اختیار دارد.

وی با بیان اینکه در مجلس نیز می‌توان در تدوین قوانین از هوش مصنوعی استفاده می‌شود، بیان کرد: یکی از مشکلات موجود که در جلسه‌ای که پیش‌تر برگزار شده بود نیز مطرح شد (جالب است بدانید که نمایندگان مجلس در این زمینه بسیار به‌روز هستند؛ این جلسه حدود چهار یا پنج ماه پیش برگزار شد)، این است که هنگام نگارش پیش‌نویس قوانین، یک ربات هوش مصنوعی بتواند تمامی قوانین و تبصره‌ها را بررسی کرده و مشخص کند که آیا قانون پیشنهادی با سایر قوانین موجود تضاد یا مغایرتی دارد یا حتی مشابه قوانین دیگر نباشد. این فناوری هم‌اکنون در حال استفاده است و به شورای نگهبان کمک بسیاری می‌کند.

برنامه‌نویس در پاسخ به این سوال که آیا این هوش مصنوعی می‌تواند قانون بنویسد، عنوان کرد: اگر چنین انتظاری از آن داشته باشیم، بله، می‌تواند قانون‌نویسی کند. به‌ عنوان مثال، اگر از آن بخواهیم که بر اساس چارچوب مشخصی قانونی بنویسد، توانایی انجام این کار را دارد. نکته دیگر این است که این فناوری در پیش‌بینی نتایج داوری نیز بسیار مؤثر است؛ به‌ طوری ‌که می‌تواند تا ۷۰ و حتی ۸۰ درصد به نتایج درست دست یابد. برای این منظور، اطلاعاتی از شاکی و متشاکی در اختیار آن قرار می‌گیرد. آمار موجود نشان می‌دهد که تا ۸۰ درصد پیش‌بینی‌های این فناوری صحیح است و این داده‌ها از پژوهشگاه دانشگاه شهید بهشتی به دست آمده است. این میزان دقت (۸۰ درصد) بسیار قابل توجه است.

انتهای پیام /