شناسهٔ خبر: 72326121 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

مجازات مامور قلابی چیست؟

افرادی که خود را به عنوان ماموران نظامی و انتظامی معرفی می‌کنند به حبس از سه ماه تا یک سال و یا جزای نقدی محکوم خواهند شد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

بخشی از اخبار رسانه‌ها به شناسایی و دستگیری کلاهبرداران و مجرمان حرفه‌ای در قالب مأمورین نظامی، انتظامی و دستگاه‌های دولتی اختصاص پیدا می‌کند؛ تبهکارانی که معمولا با سوءاستفاده از شرایط ویژه قربانیان مرتکب انواع جرایم از جمله سرقت، اخاذی، کلاهبرداری، اعمال منافی عفت و حتی در مواردی قتل می‌شوند.

این قبیل جرایم به سبب رعب و وحشتی که در جامعه ایجاد می‌کند و امنیت عمومی را تهدید می‌کند دارای تبعات و پیامد‌های مخربی هستند که همین امر موجب شده است، قانونگذار برای مرتکبان این رفتار مجازات مضاعفی را پیش‌بینی کند.

مجازات ماموران تقلبی چیست؟

معرفی خود به عنوان ماموران نظامی و انتظامی و پوشیدن لباس آن‌ها یکی از شگرد‌های رایج میان کلاهبرداران است که در قانون مجازات اسلامی جرم‌انگاری شده است.

بر اساس ماده ۵۵۶ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، (جزای نقدی اصلاحی ۱۴۰۳/۳/۳۰): هر کس بدون مجوز و به صورت علنی لباس‌های رسمی ماموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشان‌ها، مدال‌ها یا سایر امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزیی که موجب اشتباه شود مورد استفاده قرار دهد در صورتی که عمل او به موجب قانون دیگری مستلزم مجازات شدیدتری نباشد به حبس از سه ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از ۸۲,۵۰۰,۰۰۰ تا ۳۳۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال محکوم خواهد شد و در صورتی که از این عمل خود سوء استفاده کرده باشد به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

به موجب تبصره این ماده: استفاده از البسه و اشیاء مذکور در این ماده در اجرای هنر‌های نمایشی مشمول مقررات این ماده نخواهد بود.

همانطور که در این ماده بیان شده است صرف معرفی خود به عنوان مامور نظامی و انتظامی مجازات مقرر در این ماده را به همراه خواهد داشت و در صورتی که مرتکب این جرم، جرایم دیگری همچون کلاهبرداری به وسیله این شیوه را مرتکب شود، علاوه بر مجازات مذکور در این ماده به مجازات جرم کلاهبرداری نیز محکوم خواهد شد.

روش‌های تشخیص مأموران قلابی

معمولا ماموران قلابی رفتار‌های ذیل را از خود نشان می‌دهند و افراد با دقت در این موارد می‌توانند آنها را تشخیص و اقدامات لازم را انجام دهند:

  • مأموران قلابی در انجام (به اصطلاح) مأموریت خود، از ارائه کارت شناسایی یا حکم قضایی طفره می‌روند.
  • این افراد معمولاً با به نمایش گذاشتن مبالغه‌آمیز اسلحه، بی‌سیم و یا دستبند همراه خود، سعی در ترساندن افراد دارند.
  • مامور قلابی تلاش دارد در سریع‌ترین زمان ممکن اقدامات خود را انجام دهد و از محل دور شوند؛ به همین دلیل معمولاً دچار دستپاچگی می‌شوند.
  • این افراد معمولاً قربانیان خود را تهدید می‌کنند که در صورت عدم تمکین، آنها را به مراکز نظامی و انتظامی خواهند برد و تأکید می‌کنند که در آن مراکز مجازات و تبعات بسیار سنگین‌تری در انتظار آنها خواهد بود؛ اما در صورت پیش‌قدم شدن افراد برای مراجعه به این مراکز، سریعاً عقب‌نشینی می‌کنند.
  • مأمورنما‌ها برای سلب قدرت عکس‌العمل را از سوی قربانیان، از ایجاد رعب و حشت و خشونت استفاده می‌کنند.
  • مأموران قلابی معمولاً در نقاطی پرت که گشت نظامی و انتظامی کمتری دارند، مرتکب اعمال مجرمانه می‌شوند.
  • این افراد از ارائه کارت شناسایی خودداری می‌کنند یا کارت نامعلومی را به سرعت جلوی چشم قربانیان می‌گیرند و فرصت بررسی دقیق کارت را به قربانیان خود نمی‌دهند.

آشنایی با قوانین و مقررات و اعتماد به نفس، از نکات مهمی است که می‌تواند به ناکام گذاشتن مأموران قلابی منجر شود. طبق دستورالعمل نیروی انتظامی، کلیه مأموران این نیرو، حتی بدون درخواست فرد مورد بازرسی، مکلف به ارائه کارت شناسایی خود هستند؛ بنابراین افراد باید قبل از ارائه هرگونه توضیح، با حفظ آرامش، از مأموری که به آن‌ها مراجعه می‌کند کارت شناسایی بخواهند و به دقت مندرجات آن را ملاحظه و ضمن تطبیق عکس با صاحب کارت، به اعتبار آن توجه کنند.

همچنین افراد همواره باید به این نکته توجه داشته باشند که مأموران به صورت مستقل، مسئول تعیین و اعمال هیچ نوع مجازات کیفری یا مالی (مانند اخذ مبلغ جریمه و …) نیستند، بنابراین هیچ گونه وجهی را نباید به صورت مستقیم به ماموران پرداخت کنند.

از سوی دیگر در صورتی که فرد مدعی مامور انتظامی، در برابر درخواست ارائه کارت شناسایی، تحکم کرد یا برخورد شدیدی بروز داد، خونسردی خود را حفظ و بر حق قانونی خود پافشاری کنند.

با عنایت به این که مأموران انتظامی برای ورود به منزل افراد، باید علاوه بر کارت شناسایی معتبر، حکم قضایی ورود به منزل (با درج مشخصات کامل) نیز ارائه کنند، بنابراین افرادی که بدون حکم و صرفاً با نشان دادن کارت شناسایی، قصد ورود به منزل را دارند، قابل اعتماد نیستند و صاحب منزل باید مراتب را از طریق تلفن ۱۱۰ سریعاً به پلیس اطلاع دهند.

انتهای پیام/