شناسهٔ خبر: 72326081 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

رئیس جمهور چین: جنگ تعرفه ها برنده ندارد

این اظهارنظر بویژه پس از آخرین هشدار دونالد ترامپ منتشر شد که خطاب به پکن گفته بود نمی‌تواند از تعرفه‌های آمریکا علیه لوازم الکترونیکی فرار کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین روز دوشنبه سفر خود را به کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا آغاز کرد. اگرچه این سفر از مدت‌ها قبل برنامه‌ریزی شده بود اما همزمانی آن با جنگ تعرفه‌ای ایالات متحده، بر اهمیت آن افزوده است.

اولین مقصد او در این سفر، کشور ویتنام بود و قرار است رئیس جمهوری چین دو روز در هانوی بماند.

همزمان با این سفر، سرمقاله‌ای به قلم او بطور مشترک در رسانه‌های رسمی ویتنام و چین منتشر شد که در آن نوشته بود: «در جنگ تجاری یا جنگ تعرفه‌ای، هیچ برنده‌ای وجود ندارد. دو کشور چین و ویتنام باید قاطعانه از سیستم تجاری چندجانبه، زنجیره‌های صنعتی و محیط بین‌المللی باز و همکاری‌های بین‌المللی محافظت کنند.»

این اظهارنظر بویژه پس از آخرین هشدار دونالد ترامپ منتشر شد که خطاب به پکن گفته بود نمی‌تواند از تعرفه‌های آمریکا علیه لوازم الکترونیکی فرار کند.

آقای ترامپ روز یکشنبه گفت که هیچ استثنایی در موضوع تعرفه‌ها وجود ندارد و همه محصولات از جمله گوشی‌های تلفن‌ هوشمند، لپ‌تاپ‌ها و سایر محصولات مشمول مالیات ۲۰ درصدی هستند.

رئیس جمهوری آمریکا در پستی در «تروث سوشال» نیز نوشت: «ما گروگان سایر کشورها، بویژه کشورهای تجاری متخاصم مانند چین نخواهیم بود.»

او در اواخر روز یکشنبه نیز در گفتگو با خبرنگاران گفت که هفته آینده، تعرفه‌های جدیدی را برای نیمه‌رساناها اعلام خواهد کرد.

تنش‌های تجاری ایالات متحده و چین باعث شده که واشنگتن مالیات بر واردات کالاهای چینی را تا ۱۴۵ درصد افزایش دهد و پکن نیز با اعمال تعرفه ۱۲۵ درصدی بر واردات ایالات متحده، مقابله به مثل کند.

رئیس‌ جمهوری ایالات متحده در هفته‌های اخیر با مجموعه‌ای از اعلامیه‌های گیج‌کننده درباره تعرفه‌ها، بازارهای سهام جهانی را دچار چالش کرده است. با این وجود آقای ترامپ هفته گذشته بطور ناگهانی از توقف ۹۰ روزه اجرای بیشتر این تعرفه‌ها خبر داد.

البته این مهلت ۹۰ روزه برای واردات محصولات چین، سومین شریک تجاری بزرگ ایالات متحده، در نظر گرفته نشده است و به نظر می‌رسد که اظهارات اخیر آقای ترامپ، بار دیگر آب سردی را روی برخی امیدواری‌ها برای کاهش تنش‌های تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان ریخته است.

این اظهارات همچنین بر سردرگمی‌های گسترده درباره سیاست‌های تجاری ترامپ افزوده است؛ سیاست‌هایی که ابهام در کسب‌وکارها و بازارهای مالی را افزایش داده است.

 

چین یک ابرقدرت «مسئولیت‌پذیر»

نگوین خاک جیانگ، از تحلیلگران مؤسسه ISEAS-Yusof Ishak در سنگاپور می‌گوید که سفر این هفته شی به آسیای جنوب شرقی، نشان می‌دهد که این کشور یک ابرقدرت «مسئول» است و در مراودات بین‌المللی خود، روشی در «تضاد» با سیاست‌های ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ را مدنظر دارد.

یکی دیگر از اهداف این سفر، تقویت اتحادهای منطقه‌ای چین و یافتن راه‌حل‌هایی برای موانع تجاری است که ایالات متحده علیه صادرات چین وضع کرده است.

نگوین همچنین با اشاره به اینکه شی جین پینگ از زمان رسیدن به مقام ریاست جمهوری در چین در سال ۲۰۱۳ میلادی تنها دو بار به ویتنام سفر کرده، می‌گوید: «سفر به ویتنام، مالزی و کامبوج این موضوع را برجسته می‌کند که چگونه چین می‌تواند از خود در برابر ترامپ محافظت کند.»

هیونگ لو تیو، از گروه بین المللی بحران نیز در گفتگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید: «این دیدار یک پیام سیاسی قوی است که آسیای جنوب شرقی برای چین مهم است. زیرا کشورهای جنوب شرق آسیا نگران هستند که اگر تعرفه‌های مدنظر ترامپ اجرایی شوند، روند توسعه آنها دچار چالش‌های جدی شود.»

ویتنام تا کنون توانسته در روابط خود میان چین و ایالات متحده تعادل ایجاد کند. این کشور تحت یک سیستم کمونیستی و تک حزبی مانند چین اداره می‌شود اما همزمان رابطه قوی با ایالات متحده دارد.

ویتنام در سال ۲۰۲۳ میلادی تنها کشوری بود که هم جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده و هم شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین را پذیرفت. هانوی همچنین در آن سال، رابطه با ایالات متحده را به بالاترین سطح دیپلماتیک خود و همتراز با رابطه با چین و روسیه ارتقا داد.

نگوین خاک جیانگ همچنین معتقد است که تشدید این جنگ تجاری، ویتنام را در «وضعیت بسیار مخاطره‌آمیزی» قرار داده است. ویتنام طبق دستور ترامپ قبل از توقف ۹۰ روزه با تعرفه‌های ۴۶ درصدی مواجه شده بود.

اگرچه چین و ویتنام اختلافات طولانی‌مدتی بویژه در موضوع حاکمیت در دریای چین جنوبی اختلاف دارند، اما چین در حال حاضر بزرگترین شریک تجاری این کشور است و تجارت چین و ویتنام در سال ۲۰۲۴ میلادی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴.۶ درصد افزایش یافته است.

انتظار می‌رود شی پس از ویتنام به مالزی و سپس کامبوج برود.

 

اخبار مرتبط

انتهای پیام