منصور رستم نژاد روز دوشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا گفت: توصیه اکید به زنبورداران استان اردبیل این است که به هیچ وجه از سم حشرهکش فیبرونیل در کلنیهای خود استفاده نکنند.
وی افزود: با توجه به اهمیت صنعت زنبورداری در پایداری تولید در بخش کشاورزی و افزایش کمی و کیفی محصولات و نیز تامین امنیت غذایی کشور و به منظور جلوگیری از تلفات کلنیهای زنبورعسل، بهرهبرداران این صنعت میبایست طبق توصیه و نظر فنی کارشناسان امور دام از سموم مورد نیاز در کلنیها استفاده کنند.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اظهار کرد: دستور لازم به منظور جمعآوری این سموم به خصوص سم فیبرونیل و برخورد قانونی با عاملان توزیع و فروش آن صادر شده و با متخلفان احتمالی به شدیدترین نحو ممکن برخورد خواهد شد.
وی بیان کرد: اتحادیه زنبورداران کشور نیز در همین راستا خواستار برخورد قاطع با عاملان فروش و توزیع سم فیبرونیل از طریق مراجع قانونی از جمله سازمان تعزیرات حکومتی شده است.
به گزارش ایرنا، با مساعد شدن وضعیت آب و هوا و رویش گلها و گیاهان در مراتع استان اردبیل و انتقال کلنیها به مناطق مستعد، فصل کاری زنبورداران این استان آغاز شده و همزمان مبارزه با عوامل بیماریزای کلنیها نیز آغاز شده است.
سازمان جهاد کشاورزی برای حمایت از زنبورداران استان اردبیل که همواره در خصوص سموم و مواد دارویی مورد استفاده برای حفاظت از کلنیهای خود گلایه دارند، اقدام به جلوگیری از برخی مواد دارویی و سموم غیرمجاز، غیرموثر و مضر کرده است.
سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرده است که برای کنترل عوامل بیمار زا، کوچ و جا به جایی زنبورستان در مواقع خاصی نظیر آمارگیری سالانه با ابلاغ سازمان جهاد کشاورزی استان ممنوع بوده و در خارج از این زمان، منوط به کسب مجوز از جهاد کشاورزی شهرستان مبدا و مقصد است.
زنبورداران استان اردبیل بر اساس نتایج سرشماری سال گذشته، بیش از ۱۰ هزار و ۲۹۵ تن عسل تولید و روانه بازار مصرف کردند.
بر اساس نتایج آخرین سرشماری، تعداد کل زنبورستانهای استان اردبیل، سه هزار و ۵۲۳ مورد، شمار افراد شاغل در آنها بیش از سه هزار و ۲۱۹ نفر و تعداد زنبورداران استان نیز بیش از یک هزار و ۵۳۳ نفر بوده است.
با اجرای موفق طرح سرشماری کلنیهای زنبور عسل و فعالیت زنبورداران و جمع بندی اطلاعات گردآوری شده در پاییز سال گذشته، ۵۱۳ هزار کلنی زنبور عسل در استان اردبیل شناسایی و آمارگیری شد.
در استان اردبیل بیش از ۵۰۹ هزار کلنی زنبور عسل مدرن با میانگین تولید ۲۰.۲ کیلوگرم عسل و حدود چهار هزار کلنی سنتی با میانگین تولید ۷.۸ کیلوگرم عسل توسط زنبورداران استان نگهداری میشود.
زنبورداران استان اردبیل در یک سال گذشته علاوه بر عسل، بیش از ۱۴۰ کیلوگرم ژل رویال، یک هزار و ۵۸۵ کیلوگرم گرده گل، ۱۶ هزار و ۵۸۶ کیلوگرم موم، یک هزار و ۱۶۲ کیلوگرم برهموم و ۲۶۳ گرم زهر زنبور عسل که اغلب استفاده دارویی دارد، تولید کردند.
عسل تولید شده در استان اردبیل معروف به سبلان از جمله محصولات مرغوب و با کیفیت تولیدات کشاورزی در ایران به شمار میرود که با نام «عسل سبلان» به ثبت جهانی رسیده و جزو با کیفیتترین محصولات تولیدی و عرضه شده حوزه کشاورزی است.
میزان مصرف سالانه عسل در استان اردبیل یک هزار و ۵۰۰ تن اعلام شده و مازاد بر این میزان که حدود ۹۰ هزار تن محصول است، توسط گردشگران و مسافران استان و نیز خریدارانی از استانهای دیگر به مصرف میرسد.
عسل تولید شده در استان اردبیل به علت کوچ زنبورداران به مناطق و ییلاقات پرگل و نیز تهیه عسل در مراتع غنی کوهستانهای استان از مرغوبیت بالایی برخوردار است.
سالانه حدود ۳۰۰ تن عسل از استان اردبیل به مقصد کشورهای عراق، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس و مالزی صادر میشود.
سرانه مصرف عسل در استان اردبیل یک کیلوگرم بوده و نیاز استان حدود یک هزار و ۵۰۰ تن برآورد شده است.
عسل از مهمترین سوغاتیهای اردبیل محسوب میشود و هر کیلوگرم آن بسته به کیفیت محصول، از یک میلیون و ۸۰۰ هزار تا چهار میلیون ریال قیمت دارد.
استان اردبیل جایگاه ممتاز تولید محصول عسل در کشور را دارد و به علت حضور پرشمار گردشگران در استان، علاوه بر صادرات، فروش عسل در داخل استان نیز با برند عسل سبلان رواج دارد.
جایگاه و اهمیت عسل به عنوان یک محصول فراسودمند و شفابخش که در قرآن به آن تاکید شده (آیه ۶۸ و ۶۹ سوره نحل)، مورد توجه مسئولان کشور قرار گرفته و بر این اساس، شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۴۰۲ روز ۳۱ مرداد ماه را به عنوان روز ملی عسل نامگذاری کرد.
عسل یکی از محصولات عمده و شاخص تولیدی زنبور عسل است که طبق آخرین آمارها، سالانه بیش از ۱۲۰ هزار تن عسل در ایران تولید میشود.