به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دریافت غذای باکیفیت در دانشگاه ها یکی از مشکلاتی اساسی است که تمامی دانشجویان آن را بهطور ملموس احساس میکنند. دغدغه تغذیه سالم و استاندارد در جامعه، بهویژه در فضاهای دانشگاهی، بر هیچکس پوشیده نیست و اهمیت این موضوع برای دانشجویان خوابگاهی مضاعف است. ارائه یک الگوی تغذیه سالم و هدفمند در دانشگاهها میتواند به سلامت دانشجویان کمک مؤثری کند؛ الگویی که تمامی دانشگاهها بتوانند سطح کمی و کیفی غذای دانشجویان خود را بر اساس آن تنظیم کنند.
گفتنی است؛ با آغاز اجرای طرح پایلوت رستورانهای مکمل در برخی از دانشگاههای کشور، این سوال برای جامعه دانشگاهی مطرح میشود که آیا این طرح به طور مؤثر مشکلات تغذیه دانشجویان را حل خواهد کرد و آیا دانشجویان قادر خواهند بود در کنار استفاده از خدمات این رستورانها، غذاهای مورد نظر خود را از خارج دانشگاه تهیه کنند؟

مزایای طرح رستورانهای مکمل
بهبود کیفیت غذای دانشگاه | امکان حذف تدریجی یارانه غذای دانشجویی |
افزایش تنوع به تناسب سلیقههای دانشجویی | شرط نظارت بر فعالیتهای رستورانهای مکمل |
فعالیت بخش خصوصی و برون سپاری | عدم بهرهمندی به دلیل مشکلات مالی یا محدودیت دسترسی |

با این حال، این طرح بهدور از انتقاد نیست. یکی از اصلیترین چالشها این است که اجرای این طرح بهطور کامل نمیتواند مشکلات تغذیهای تمام دانشجویان را حل کند. اگرچه کیفیت غذا در رستورانهای مکمل بهبود خواهد یافت، اما بسیاری از دانشجویان ممکن است همچنان با مشکلات مالی یا محدودیتهای دسترسی به این رستورانها روبهرو شوند و این مسئله میتواند منجر به نارضایتیهایی شود که باعث از دست رفتن هدف اصلی طرح، یعنی افزایش رضایت دانشجویان شود.
نگاه به تجربههای جهانی
در بسیاری از دانشگاههای دنیا، دانشجویان این آزادی را دارند که از رستورانهای مختلف داخل و خارج دانشگاه استفاده کنند. این آزادی انتخاب به دانشجویان این امکان را میدهد که غذایی متناسب با سلیقه و نیازهای خود انتخاب کنند. اما در طرح رستورانهای مکمل، با توجه به نظارت شدید و واگذاری امور به بخش خصوصی، ممکن است این آزادی کاهش یابد، بهویژه که در برخی از دانشگاهها، فروش غذا از خارج دانشگاه تحت نظارتهای خاص قرار گرفته و حتی در برخی موارد، از خرید غذاهای بیرونی جلوگیری میشود تا نظم و مدیریت بهتری در ارائه خدمات غذایی ایجاد شود.
سلفهای دانشگاهی؛ زیر خط استاندارد
گفتنی؛ اگر بخواهیم وضعیت سلفهای دانشگاهها را توصیف کنیم، به جرات میتوان گفت که در اغلب موارد این فضاها تبدیل به مکانهایی برای «سوء تغذیه» شدهاند. دانشجویان بهجای تجربه یک وعده غذایی سالم و انرژیبخش، غالباً با غذایی روبهرو میشوند که هیچگونه تناسبی با اصول تغذیهای ندارد. وعدههای غذایی که اغلب با طعم و بوی نامطلوب، کیفیت پایین و مواد اولیه بیکیفیت همراه هستند.
اما دردناکتر از همه این است که در برخی موارد، وضعیت به قدری فاجعهبار میشود که یک دانشجو باید غذای خود را در حالی بخورد که به طرز غیرقابل باوری با موجوداتی مانند «مارمولک» یا حشرات مختلف همراه است. این مسئله تنها یک اشتباه کوچک یا حادثهای اتفاقی نیست؛ بلکه نشاندهنده بیتوجهی و بیمسئولیتی است که در تهیه و توزیع غذا در این فضاها وجود دارد.
چرا باید دانشجویان غذای ناسالم و آلوده بخورند؟
