به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، در شرایطی که مذاکرات هستهای از امروز بین ایران و آمریکا آغاز شده و قرار است طرفین خواستههای خود را به صورت مستقیم با یکدیگر در میان بگذارند، همکاریهای ایران با کشورهای دوست خود از جمله روسیه و چین ادامه دارد و سه کشور تا کنون نشستهای مشترکی برای تعامل در این زمینه برگزار کردهاند. فارغ از اینکه مذاکرات هستهای غیرمستقیم با ایالات متحده به چه سمت و سویی حرکت کند، تهران روابط خوب خود را با مسکو و پکن ادامه خواهد داد و این امر ارادهای تغییر ناپذیر از سوی جمهوری اسلامی ایران است.
دو کشور روسیه و چین نیز پیش از مذاکرات عمان حمایت خود را از مواضع جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده و به انتقاد از رویکرد تهاجمی ایالات متحده آمریکا پرداختهاند. به همین بهانه، مصاحبهای با «آدلان مارگویف» -پژوهشگر موسسه دولتی روابط بینالملل مسکو- انجام و در خصوص مواضع روسیه در قبال مذاکرات هستهای و موضوعات دیگر فی ما بین سوالاتی مطرح شد.
بیشتر بخوانید:
مذاکرات عمان گام نخست برای شفافسازی خواستههای طرف آمریکایی/ ایران کارتهای زیادی برای امتیازگیری در اختیار دارد
این کارشناس روس در خصوص تاثیرمذاکرات هستهای بر روابط ایران و روسیه اظهار کرد: تا زمانی که ایران به معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای پایبند باشد و سیاست خارجی دوستانه خود در قبال روسیه را حفظ کند، تهران از حمایت مسکو برخوردار خواهد بود. از نظر وی، مذاکره برای دستیابی به یک توافق جدید، تداوم فشار حداکثری بر ایران، خروج ایران از معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای، حمله به زیرساختهای هستهای ایران که منجر به جنگ میشود و توسعه سلاحهای هستهای، پنج سناریوی مرتبط با مذاکرات هستهای ایران است.
آدلان مارگویف معتقد است که روسیه گزینه اول را ترجیح میدهد و در سناریوی دوم آماده همکاری با ایران است، اما سه سناریوی باقی مانده بر منافع روسیه تاثیر منفی خواهد گذاشت. وی با بیان اینکه بهترین گزینه مناسب برای روسیه سرمایه گذاری در مذاکرات برای جلوگیری از این پیامدهای منفی بالقوه است، تصریح کرد: این یک زمینه محکم برای مشارکت راهبردی روسیه و ایران محسوب میشود و مسکو مصمم است همکاری های خود را بدون توجه به تحولات خارجی بیشتر توسعه دهد.
وی در خصوص ایجاد زیرساختهای لازم از جمله تقویت کریدورها بین دو کشور ایران و روسیه برای مقابله با تحریمهای اقتصادی گفت: ساختن زیرساختهای سخت مانند راه آهن کافی نیست و کریدورهای حمل و نقل زمینی زمانی موثر خواهند بود که با به اصطلاح زیرساخت نرم از جمله پلتفرمهای دیجیتال برای تبادل داده، استانداردهای مشابه، رویههای اداری آسان، ایجاد شرایط یکسان برای یک محیط رقابتی، تعرفه پایین برای تجارت متقابل، خدمات بانکی سریع و قابل اعتماد و ... همراه شوند.
این کارشناس روس با اشاره به اینکه ایران اخیرا توافقنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا را به تصویب رسانده و بانکهای پیشرو روسیه در حال بهبود روابط با شرکای ایرانی هستند، تاکید کرد: این تحولات بسیار ارزشمند هستند و البته باید به تداوم روند مشارکت استراتژیک جامع بین روسیه و ایران توجه جدی داشت. وی افزود: انعقاد معاهده مشارکت راهبردی جامع روسیه و ایران به پروژه راه آهن رشت - آستانه جان دوباره بخشید اما متاسفانه با وجود گذشت تقریبا دو سال از موافقت رهبران ما برای ساخت بخش گمشده کریدور حمل و نقل شمال-جنوب، قرارداد ساخت و ساز هنوز نهایی نشده است.
آدلان مارگویف بر این باور است که دولتهای ایران و روسیه هیچ زمینهای از همکاری دوجانبه را نادیده نخواهند گرفت اما تردیدی وجود ندارد که حجم کاری که آنها باید انجام دهند تا همکاری کامل اقتصادی، علمی، آموزشی و فرهنگی به ثمر بنشیند، بسیار زیاد است. به گفته وی، برای حرکت رو به جلو، حتی بیش از آن که دورههای دشوار تاریخ خود را به یاد بیاوریم، باید از تجربیات مثبت گذشته درس بگیریم.
پژوهشگر موسسه دولتی روابط بینالملل مسکو در پاسخ به اینکه برخلاف نزدیکی دو کشور روسیه و تهران، موضع دو کشور در مورد قفقاز جنوبی یکسان نیست و همین مسئله موجب سوء استفاده برخی بازیگران منطقهای در این زمینه شده گفت: روسیه و ایران در مورد چگونگی اداره امور بین الملل دیدگاههای مشابهی دارند اما با این حال به سه دلیل رویکردها در برخی موضوعات میتواند متفاوت باشد.
از نظر وی، موضوع اول این است که ارزیابی ریسک دو کشور متفاوت است؛ زیرا سیاست خارجی ایران زمینههای ایدئولوژیک خاص خود را دارد و سیاست خارجی روسیه دارای زمینههای تاریخی خاص خود است و در واقع به همین دلیل دو طرف با برخی کشورها یا مسائل متفاوت برخورد میکنند. کارشناس روس افزود: دوم، مسکو و تهران به کریدورهای حملونقل متفاوت نگاه میکنند: برای مسکو، موضوع لجستیک و اقتصاد است، در حالی که برای ایران حتی کریدورهای کم ظرفیت هم اهمیت ژئوپلیتیک زیادی دارند و به همین دلیل کارشناسان ایرانی بارها به همکاران روسی درباره پیامدهای سیاسی احتمالی برخی کریدورهای حمل و نقل هشدار دادهاند.
مارگویف موضوع سوم را کنشگری سایر بازیگران منطقهای دانست و تصریح کرد: در حالت ایدهآل، رهبران و دولتهای ما باید سیاستهای خود را بهتر هماهنگ کنند و دلایل اقدامات خود را در قالبهای دوجانبه و چندجانبه برای یکدیگر توضیح دهند زیرا برقراری ارتباط و توضیح تصمیمات راه مناسبی برای کاهش شکافهای طبیعی در تنشهای منطقهای است.
انتهای پیام/