به گزارش پایگاه خبری و اطلاعرسانی جماران، شبکه تلویزیونی سی ان ان گزارش داد: انتظار می رود تمامی جمهوری خواهان در اواسط ماه سپتامبر به توافق هسته ای ایران رای منفی بدهند اما آنها برای رد نهایی توافق، به رای منفی شش دموکرات نیز نیاز دارند.
تا کنون تنها دو سناتور دموکرات اعلام کرده اند که مخالف توافق هستند: «چاک شومر» از نیویورک و «باب منندز» از نیوجرسی. در حالی که شمار زیادی از سناتورها برای دستیابی به 60 رای مخالف، هنوز تصمیمی نگرفته اند – 23 سناتور از 44 سناتور تاکنون از توافق حمایت کرده اند – شمار حامیان بیش از مخالفان هر روز افزایش می یابد.
این هفته دو سناتور کلیدی که هنوز تصمیم نهایی خود را اعلام نکرده بودند - «کلیر مک کاسکیل» از ایالت میسوری که رابطه صمیمی با «شومر» داشت و «جو دانلی» از ایالت ایندیانا – حمایت خود را از توافق بیان کردند. اعلام این خبر، یک مقام کاخ سفید که خواسته نامش فاش نشود را واداشت تا ابراز اطمینان کند که نتیجه نهایی به نفع واشنگتن و در جهت حمایت از توافق هسته ای خواهد بود.
این مقام با اشاره به سناتورها «دانلی» و «مک کاسکیل» گفت: «اگر جمهوری خواهان نتوانند دموکرات های محافظه کار را با خود همراه کنند، آنگاه ورق بر می گردد.»
این دو نماینده دموکرات تاکید کردند که با این توافق امکان بازرسی از مراکز نظامی حساس ایران فراهم خواهد شد. پشتیبانی این دو سناتور روز جمعه با حمایت یک عضو کلیدی مجلس نمایندگان مضاعف شد. «جرالد ندلر» نماینده دموکرات از نیویورک، که به داشتن روابط با اسرائیل و جامعه یهودی شهرت دارد و مخالفان بسیار بر جذب رای منفی وی متمرکز شده بودند، روز جمعه گفت که وی به این توافق، رای مثبت خواهد داد.
«بن مارتر» سخنگوی سناتور «دیک دوربین» از ایالت ایلینویز که از توافق حمایت کرده است، گفت: « قطعا همه چیز به نفع ما است، اما ما راه طولانی را پیش رو داریم.»
«دوربین» تنها عضو رهبری حزب دموکرات مجلس سنا که حمایت خود را از توافق اعلام کرده، نشان می دهد هنوز هم شرایط برای جمع آوری حمایت های لازم برای رای منفی برای مخالفان فراهم است.
«دوربین» متحد رئیس جمهور آمریکا است. «هری رید» رهبر حزب دموکرات در مجلس سنا و سناتور «پتی میوری» از واشنگتن به عنوان چهارمین مقام دموکرات ها هنوز موضع خود را بیان نکرده اند. «شومر» که با توافق مخالفت کرده، فرد شماره 3 دموکرات ها و نامزد پیشرو برای ریاست دموکرات های سنا در کنگره بعدی است.
جمهوری خواهان مجلس سنا واقع بینانه فکر می کنند زمانی که معتقدند حامیان توافق دست بالا را دارند، به ویژه در زمانی که بحث لزوم جمع آوری 34 رای برای حق وتوی رئیس جمهوری به میان می آید. جمهوری خواهان برای رد این وتو، به رای 13 نماینده دموکرات نیاز دارند.
با این حال آنها میدان را واگذار نمی کنند. جمهوری خواهان اشاره می کنند که آنها فقط تنها به رای منفی چهار دموکرات دیگر نیاز دارند. آنها خوش بین هستند که این اتفاق خواهد افتاد و آنها قادر خواهند بود حداقل مدعی یک پیروزی جزئی باشند.
جمهوری خواهان معتقدند که اگر توافق هسته ای در مجلس نمایندگان و سنا رد شود، حتی اگر در نهایت آن مصوبه وتو شود، هم شرایط توافقنامه و هم پیروزی سیاسی اوباما را تضعیف خواهد کرد.
با تردید بیش از 12 نماینده دموکرات در خصوص رای نهایی شان، هنوز هم نمی توان آینده را به طور دقیق پیش بینی کرد.
بررسی های سی ان ان از اعضای نشان می دهد سه سناتور دموکرات مردد - «باب کیسی» از ایالت پنسیلوانیا، «گری پترز» از ایالت میشیگان و «ران وایدن» از ایالت اورگان - می توانند همگام با جمهوری خواهان به مخالفت با قطعنامه رای بدهند. اگر آنها چنین کاری کنند، جمهوری خواهان تنها به یک رای دیگر برای کسب 60 رای لازم برای تصویب قطعنامه مخالفت با توافق هسته ای نیاز خواهند داشت.
در مجلس نمایندگان، اکثریت جمهوری اطمینان دارند که مصوبه رد توافق را به دفتر اوباما ارسال خواهند کرد؛ اما باید منتظر ماند و نتیجه را دید.