شناسهٔ خبر: 72249222 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

20 سال تلاش بانوی پیشکسوت قرآنی برای قرائت در حرم رضوی

نامش ملیحه و شهرتش اسحاق‌نژاد است،از اساتید، قاریان و مرتلان قرآن کریم در حرم مطهر رضوی،که از دوران کودکی تاکنون مشغول فعالیت‌های قرآنی، بوده است.

صاحب‌خبر -

داور بین‌المللی قرآن کریم، دارای مدرک درجه‌ بندی سازمان اوقاف در بخش صوت و لحن، ۳ دوره داوری بین‌المللی ایران، داور مسابقات دانشجویان ایران و عراق و ارگان‌های مختلف از شهرستانی تا کشوری، مدرس تنغیم و ردیف شناسی مقامات،۲۰ سال سابقه تدریس در زمینه روخوانی، تجوید، صوت و لحن، کسب رتبه‌های برتر قرآنی در مسابقات کشوری و بین‌المللی و ... از جمله افتخاراتی است که، در کارنامه‌ قرآنی‌اش به ثبت رسانده ولی بالاترین افتخار برای خود را، تربیت شاگردانی می‌داند که حالا هر کدام آنها افتخاری برای جامعه قرآنی شهر، کشور و حتی جهان اسلام، هستند.
پای صحبت‌های دلنشین و شرین خانم اسحاق‌نژاد که بیش از۲۰ سال عمر خود را صرف آموزش و تدریس قرآن صرف کرده ‌نشستیم تا، از دنیای سرشار از حلاوت و شیرینی قرآن، برایمان بگوید.

فعالیت‌های قرآنی شما از چه زمانی آغاز شد؟
تقریباً از سن کودکی و از کلاس سوم ابتدایی و آغاز آن شرکت در مسابقات قرآنی دانش‌آموزی و تلاوت قرآن و فعالیت‌های قرآنی در مدرسه، بود. حضور در این مسابقات و کسب رتبه اول باعث شد که تشویق شوم و سال‌های بعد هم در این مسابقات شرکت داشته باشم و به لطف خداوند، هر سال هم توانستم، مقام کسب کنم.

بیشتر از همه چه کسی مشوق شما برای ادامه فعالیت‌های قرآنی بود؟
خوشبختانه من در یک خانواده قرآنی بزرگ شدم. پدرم جلسه قرآن داشت و هر وقت جلسه می‌رفت من را هم همراه خودش می‌برد و اگر هم جلسه قرآن در خانه خودمان برپا بود از من می‌خواست تا من هم تلاوت قرآن داشته باشم.
من هم که به صوت و قرائت‌های استاد عبدالباسط علاقه زیادی داشتم به سبک استاد در جلسه قرآن تلاوت می‌کردم و تلاوت‌هایی که داشتم خیلی مورد تشویق اطرافیان و به‌خصوص پدرم قرار می‌گرفت، به همین خاطر، انگیزه من برای ادامه این مسیر، روزبه‌روز بیشتر از گذشته می‌شد.
در مدرسه هم همیشه مورد توجه و تشویق دانش‌آموزان، معلم‌ها و مدیر مدرسه بودم؛ ولی در دوران متوسطه مدیر مدرسه، خانم نوروز قلعه بیشتر از همه من را مورد حمایت و تشویق قرارداد.
به‌طوری‌که یک اتاق که کلاس درس نبود را به من اختصاص داده بود و از من می‌خواست زنگ‌های تفریح و یا هر زمان دیگری که فرصت دارم از آن اتاق برای انجام تمرینات قرآنی استفاده کنم و هر وقت هم مسابقات و یا محافل قرآنی که می‌خواستم شرکت کنم با امتحان و یا کلاس درس مهمی تداخل داشت و معلم کلاس اجازه نمی‌داد، با حمایت ایشان می‌توانستم از معلم، اجازه فعالیت بگیرم.

فعالیت قرآنی جدی و حرفه‌ای شما از چه زمانی شروع شد؟
همان‌طور که گفتم، مشوق اصلی من برای انجام فعالیت‌های قرآنی پدرم بود. ایشان بعد از پایان دوره متوسطه یک روز من را پیش استاد پناهی بردند. یک تلاوت برای استاد انجام دادم که مورد تأیید و تشویق ایشان قرار گرفت.
نظر ایشان این بود که نیازی به شرکت در کلاس ندارم و حتی گفتند که از من هم بهتر می‌خواند. ولی نظر پدرم این بود که به‌صورت اصولی و حرفه‌ای آموزش ببینم.
بعد از مدتی پدر من را به جامعه قاریان مشهد و در مرکز عالی تربیت‌مدرس قرآن کریم مشهد هم ثبت‌نام کردند و چون سطح قرائتم بالابود، از سطح تجوید عالی به بعد شروع به آموزش‌دیدن کردم و از محضر اساتید مختلف از جمله استاد سید جواد سادات فاطمی استاد مریم خطیب، بهره‌ بردم و بعد از دو سال به‌عنوان استاد، در همان مجموعه مشغول به کار شدم.

گفتید آموزش شما در مرکز از سطح عالی تجوید شروع شد. چطور بدون آموزش به این حد از مهارت دست‌یافته بودید؟
بیشتر مطالب را از پدرم یاد گرفته بودم و یا با تمرین و تکرار چون نوار کاست کتاب‌های مختلفی جهت آموزش، می‌گرفتند، ناگفته نماند ایشان قرآن را به سبک استاد غلوش تلاوت می‌کردند و علاقه زیادی به تلاوت‌های ایشان و مرحوم شُعیشَع داشتند.
هر سال ماه رمضان همراه پدر سه بار قرآن را ختم می‌کردم. یک‌بار بعد از اذان صبح، یک‌بار بعدازظهر و بعد از اینکه از مدرسه برمی‌گشتم و یا با هم بعد از افطار همراه با رادیو قرآن؛ همین تلاوت‌ها باعث شد علاوه بر انس با این کتاب آسمانی قواعد درست خواندن را هم یاد بگیرم چرا که بادقت بسیار زیادی به تلاوت‌ها گوش می‌دادم و اگر هم سؤالی برایم پیش می‌آمد از پدرم می‌پرسیدم و ایشان هم باحوصله، جواب می‌دادند.

تا کنون چه رتبه‌های قرآنی کسب کرده‌اید؟
در مسابقات قرآنی زیادی رتبه آوردم؛ ولی مهم‌ترین رتبه‌ای که تا کنون کسب کرده‌ام، رتبه اول مسابقات اوقاف در رشته ترتیل سال ۹۰ بود.
علاوه بر این، رتبه برتررشته ترتیل سی و چهارمین دوره مسابقات سراسری قرآن، رتبه اول مسابقات

سراسری قرآن در بخش دانشجویی، رتبه کشوری دانشگاه پیام نور و نفر اول مسابقات ملی دانشجویی و بسیاری از رتبه‌های دیگر قرآنی، که این موفقیت‌ها را، مدیون قرآن کریم، هستم.

چند سال در زمینه آموزش قرآن فعالیت دارید؟
حدود ۲۳ سال سابقه تدریس و آموزش قرآن دارم. سال‌ها در حرم مطهر رضوی کلاس‌های آموزش صوت و لحن و تجوید داشتم و در حال حاضر هم یک موسسه قرآنی به نام "موسسه حدیث نور رضوان" دارم که ویژه بانوان است و در این موسسه در کنار آموزش تجوید، صوت و لحن، ترتیل، حفظ و تفسیر صداسازی هم به فراگیران آموزش داده می‌شود.
در این موسسه، علاوه بر آموزش در ایام ماه مبارک رمضان، همه روزه بعد از اذان ظهر، محفل ترتیل خوانی قرآن، برگزار می‌شود.

و شاگردان قرآنی شما؟
شاگردان من به فضل خدا، در عرصه‌های مختلف قرآنی افتخارآفرین هستند و بسیاری از آنها در مسابقات قرآنی کشوری و بین‌المللی، رتبه آورده‌اند.
نمونه آن، رؤیا فضایلی رتبه اول مسابقات بین‌المللی سال گذشته در رشته حفظ کل، اسما فلکی رتبه اول مسابقات بین‌المللی دانش‌آموزان در رشته ترتیل، ریحانه مقدس از کشور افغانستان رتبه دوم مسابقات بین‌المللی قرآن کریم، حانیه شاطری رتبه یک مسابقات بین‌المللی قرآن در کشور عراق، هما دلفکار رتبه یک کشوری مسابقات دارالقرآن امام علی (ع) و نازنین حسن‌نژاد که دو سال متوالی رتبه یک مسابقات کشوری بسیج را، کسب کرده‌اند.
البته مجموع شاگردان افتخارآفرین که درمسابقات مختلف قرآنی رتبه کسب کرده‌اند خیلی بیشتر از اینهاست و این تعداد، برای نمونه معرفی شدند.

به‌عنوان پیش‌کسوت قرآنی، آیا فرزندان قرآنی هم تربیت کرده‌اید؟
بعد از ازدواج، حمایت‌ها و تشویق‌های همسرم باعث شد، تاکنون در این حیطه هم به لطف خدا فعالیت داشته باشم. ما دو دختر به نام‌های ملیکا و محیا داریم که هر دو از فعالان قرآنی هستند.
همسرم همواره دخترها را تشویق می‌کند که آنها هم مثل من قرآنی باشند.
دختر بزرگم سال گذشته در مسابقات قرآنی "مُدهامَّتان" که به‌صورت کشوری برگزار شد، رتبه دوم را کسب کرد و در رشته قرائت تحقیق نیز رتبه کشوری دارد.
محیا هم که کوچک‌تر است در کلاس هفتم درس می‌خواند و در مسابقات قرآنی دانش‌آموزی و در سطح ناحیه، رتبه برتر را، کسب کرده است.

باتوجه‌به گسترش آموزش در فضای مجازی، آیا در این فضا هم مخاطب دارید؟
باتوجه‌به مزایایی که آموزش در فضای مجازی دارد، در این فضا هم بیش از ۱۰۰۰ مخاطب از سراسر کشور دارم که در کلاس‌های آموزشی من شرکت می‌کنند.
در کلاس صداسازی ام، شاگردانی از سراسر کشور شرکت می‌کنند که این آموزش‌ها، از طریق فضای مجازی، به آنها ارائه می‌شود.

از فعالیت‌های قرآنی خود در حرم مطهر رضوی برایمان بگوئید؟
حدود ۱۵ سال است که از مرتلین محافل قرآنی ویژه بانوان در حرم مطهر رضوی در ایام ماه مبارک رمضان و دیگر ایام سال هستم و علاوه بر این در زمینه تدریس صوت و لحن و تجوید هم با دارالقرآن الکریم آستان قدس همکاری داشته‌ام.
بسیاری از مرتلین و قاریانی که در محافل قرآنی تلاوت و ترتیل خوانی دارند نیز، از شاگردان من هستند.

قرائت قرآن در حرم مطهر رضوی با چه حس و حالی برای شما همراه است؟
تلاوت در حرم مطهر رضوی آرزوی هر فردی است. اولین باری که وارد دارالقرآن حرم شدم، خانم قاری در حال تلاوت قرآن بود. همان‌ها بود که مادرم گفتند: که من آرزو دارم شما هم یک روز در جایگاه تلاوت قرار بگیری و در این مکان مقدس قرآن تلاوت کنی.
در واقع این آرزوی خودم بود و همانجا نذر کردم هروقت به این درجه رسیدم که در این جایگاه تلاوت کنم، همه تلاوت‌هایم هدیه به امام رضا (ع) باشد و به عنایت آقا و با صبر و سعه‌صدر، موفق شدم در این جایگاه بنشینم و اولین باری که در حرم تلاوت داشتم، احساس می‌کردم روی ابرها هستم، و خیلی خوشحال بودم.
همیشه خدا را شاکرم که پدر و مادری قرآنی نصیب من کرده و تشویق‌ها و کمک‌های آنها باعث شد، در این عرصه فعالیت کنم و نور و برکت قرآن، در زندگی‌ام، جاری باشد.

پیام و کلام آخر...
جوانان و نوجوانان امروز تشنه آموزش قرآن و معارف قرآنی هستند، هر قدر مسئولان و فعالان قرآنی در این زمینه فعالیت داشته و عرصه را برای تربیت قرآنی نسل نو فراهم کنند، تعداد بیشتری از آنها جذب فعالیت‌های قرآنی می‌شوند و در نتیجه، جامعه‌ای قرآنی و بانشاط ‌تر، خواهیم داشت .