به گزارش ایرنا،کارشناسان توانبخشی تاکید می کنند در صورت تشخیص و مداخله به موقع با راهکارهایی مانند رفتار درمانی،بازی درمانی،کار درمانی،فیزیوتراپی،گفتار درمانی،استفاده از ویتامینهای با دوز بالا،آهن زدایی (chelation therapy)، که شامل زدودن فلزات از بدن است،درمان با اکسیژن پرفشار و ملاتونین برای رفع مشکلات خواب می توان به بیماران اوتیسم کمک کرد.
اختلال اوتیسم یا طیف اوتیسم (ASD) یک اصطلاح گسترده است که پزشکان از آن برای توصیف گروهی از اختلالات رشدی عصبی استفاده میکنند. این اختلالات با مشکلات ارتباطی و تعامل اجتماعی مشخص میشوند به طوری که بخش عمده ای از افراد مبتلا به ASD نشانه ها یا الگوهای رفتاری محدود، تکراری و کلیشهای را نشان میدهند. اصطلاح «طیف» در این تعریف بازتابدهنده این حقیقت است که علائم در بین افراد مختلف متفاوت است و انواع و شدت متغیری دارد.
کارشناسان امر می گویند که نشانه های اوتیسم معمولاً در اوایل کودکی، بین ۱۲ تا ۲۴ ماهگی مشهود است با این حال، علائم ممکن است زودتر یا دیرتر ظاهر شوند به طوری که نشانههای اولیه شامل تاخیر قابل توجه در گفتار یا پیشرفت اجتماعی باشد.
آن طور که صاحب نظران تاکید می کنند: علت دقیق ASD ناشناخته است با این حال پزشکان فاکتورهای مانند سابقه خانوادگی،جهشهای ژنتیکی،فرزندآوری در سنین بالا،وزن کم هنگام تولد،قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین و سموم محیطی،سابقه عفونتهای ویروسی،قرار گرفتن جنین در معرض دارو های والپروئیک اسید (Depakene) یا تالیدومید (Thalidomid)از عوامل ایجاد کننده بیماری اوتیسم هستند.
افرادی که در انتهای طیف و در بخش خفیف آن هستند آنان دشواریهای اندکی در تعاملات اجتماعی دارند،افرادی که در وسط طیف قرار دارند، با چالشهای میان فردی بسیاری دست و پنجه نرم میکنند و مشکل زیادی در ایجاد تغییر دارند افرادی که شکل شدیدتری از اوتیسم را دارند، ممکن است ناتوانیهای فکری نیز داشته باشند این افراد همچنین ممکن است قادر به صحبت کردن نباشند و یا از نورها، صداها و بافتهای به خصوصی به شدت احساس ناراحتی کنند.
اوتیسم شدید میتواند به رفتارهای پرخاشگرانه، خشن و تکرارشوندهای مانند زدن سر به دیوار یا حمله به دیگران منجر شود قرار گرفتن در موقعیتهای بسیار خطرناک نیز میتواند به بستری شدن فرد منجر شوند.
ضرورت شناسایی و مداخله به هنگام
معاون توانبخشی بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد اعتقاد دارد که می توان با شناسایی و مداخله های به موقع از ارتقای بیماری اوتیسم به سطوح بالاتر در کودکان پیشگیری کرد.
کریم رهیده با اشاره به اینکه سنین ۲ تا پنج سالگی دوران طلایی تشخیص و کمک به کودکان مبتلا به بیماری اوتیسم است تصریح کرد: خانواده های دارای کودکان در رنج سنی یاد شده می توانند در آزمون غربالگری شرکت و از سلامت فرزندانشان اطمینان حاصل کنند.
وی با یادآوری اینکه براساس آمار جهانی از هر ۴۸ کودک یک نفر به بیماری اوتیسم مبتلا هستند از خانواده ها خواست به سامانه اینترنتی غربالگری کودکان مبتلا به اوتیسم مراجعه و با پاسخ به سوالات براساس رفتار فرزندان خود به شناسایی به موقع بیماری و پیشگیری از افزایش شدت آن کمک کنند.
رهیده عنوان کرد: کودکان مبتلا به اوتیسم در سطح یک با آموزش های بهزیستی توان بخشی حمایت می شوند.
شناسایی ۲۸۰ کودک مبتلا اوتیسم
معاون توانبخشی بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد تصریح کرد: تاکنون ۲۸۰ کودک مبتلا به بیماری اوتیسم شدید در استان شناسایی شده اند.
رهیده ابراز کرد: اکنون ۲ مرکز توانبخشی کودکان مبتلا به اوتیسم هر یک به ظرفیت ۵۰ نفر در شهرستان های گچساران و بویراحمد خدماتی مانند گفتاردرمانی، کاردرمانی و سایر خدمات توانبخشی ارائه می کنند.
معاون توانبخشی بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد عنوان کرد:سالیانه ۴۰ میلیارد ریال اعتبار برای کمک به توان بخشی بیماران مبتلا به اوتیسم در استان هزینه می شود.
راه اندازی سومین مرکز توانبخشی بیماران اوتیسم
وی تاکید کرد: با پیش بینی ساختمان، اختصاص ۱۰ میلیارد ریال اعتبار و اخذ مجوزهای لازم سومین مرکز حمایت از بیماران اوتیسم فروردین امسال در شهر دهدشت آغاز به کار می کند.
رهیده با اشاره به دشواری های نگهداری کودکان مبتلا به بیماری اوتیسم تاکید کرد: ایجاد چنین مرکزی در شهر دهدشت کمک بزرگی به خانواده های دارای فرزند مبتلا به این بیماری می کند.
دیگر حمایت های دولت به خانواده های دارای فرزند اوتیسم
وی گفت: افزون بر انجام خدمات توانبخشی خانواده بیماران مبتلا به اوتیسم شدید ماهیانه ۱۰ میلیون ریال مستمری،۲۹ میلیون ریال حق پرستاری و ۹ میلیون ریال برای خرید پوشینه دریافت می کنند.
رهیده همچنین به گرانی داروهای بیماران اوتیسم اشاره کرد و افزود:براساس تفاهم نامه بهزیستی و بیمه سلامت در کهگیلویه و بویراحمد ۷۰درصد از هزینه های داروهای این بیماران را دولت به عهده گرفته است.