[ شهروند ] طرح نوروزی پلیس راهور، از 25 اسفندماه تا 15 فروردین به اجرا درآمد. پیشتر سرهنگ احمد کرمیاسد، رئیس پلیس راه راهور فراجا، از این طرح با عنوان بزرگترین طرح ترافیکی کشور در ایام نوروز خبر داده بود و عنوان کرده بود ۲۲ هزار نیروی پلیس برای اجرای این طرح در وضعیت آمادهباش کامل قرار خواهند گرفت و از مرخصی استفاده نخواهند کرد. بازه زمانی طرح نیز از 25 اسفند 1403 تا 15 فروردین 1404 عنوان شده بود. پس از آن نیز پویشی راهاندازی شد با عنوان «نە بە تصادف» که ابتکار عملی بود در راستای افزایش آگاهی عمومی درباره خطرات و عواقب ناشی از تصادفات رانندگی و تشویق به رفتارهای ایمن در دل جادهها؛ پویشی که با همکاری نهادهای دولتی، سازمانهای غیر دولتی و جامعه محلی طراحی و به دنبال راهی برای ایجاد تغییر مثبت در نگرشها و رفتارهای رانندگان بود. پیش از از اینها، حدود اواسط اسفند البته تفاهمنامهای هم با حضور دکتر پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر و سردار حسن مؤمنی، جانشین رئیس پلیس راهور، با موضوع افزایش همکاریها برای کاهش تصادفات رانندگی و ارتقای ایمنی جادهها امضا شده بود. با این مقدمه در این گزارش قصد داریم نگاهی داشته باشیم به نتایج این طرحها و جزئیات پیرامون عملکرد پلیس راهور در تعطیلات ایام نوروز. همچنین به خدمترسانی جمعیت هلال احمر ذیل تفاهمنامه مذکور نیز پرداختهایم. در واقع گزارشی که میخوانید شامل خدمات پلیس راهور، طرحهای آنها، چالش، میزان سوانح و تجهیزات جدید به کار گرفته شده است، به همراه آنچه جمعیت هلال احمر در راستای تفاهمنامه انجام داد.
پویش «نه به تصادف»؛ در نوروز 1404
پویش «نه به تصادف» که به منظور کاهش تصادفات جادهای و ارتقای فرهنگ ایمنی راهاندازی شده است تلاش دارد تا با جلب توجه مردم و مسئولین، بهویژه در زمینه رعایت قوانین رانندگی، جان هزاران نفر را از خطر تصادفات جادهای نجات دهد.
هدف اصلی پویش «نه به تصادف» افزایش سطح آگاهی عمومی در خصوص علل تصادفات و تشویق به رفتارهای ایمن در جادههاست. اعضای این پویش معتقدند که پیشگیری از تصادفات نه تنها به اصلاح رفتار رانندگان، بلکه به تغییر نگرش و فرهنگ عمومی در خصوص اهمیت ایمنی در جادهها نیاز دارد. این پویش با تأکید بر نکات ساده و کاربردی همچون رعایت سرعت مجاز، استفاده از کمربند ایمنی، عدم استفاده از تلفن همراه حین رانندگی و آگاهی از وضعیت جادهها، به دنبال کاهش تصادفات و جلوگیری از خسارات جانی و مالی است.
از زمان آغاز این پویش، حمایتهای زیادی از سوی مردم و نهادهای مختلف از جمله سازمانهای دولتی و غیردولتی، رسانهها، و حتی برخی از شخصیتهای برجسته جامعه همچون رئیس جمهور دکتر پزشکیان و وزاری دولت انجام شده است. بسیاری از مردم به این حرکت پیوستهاند و به گسترش آن کمک کردهاند. رسانهها نیز نقش مهمی در اطلاعرسانی و تبلیغ این پویش داشتهاند و به صورت مرتب کمپینهایی با هشتگ #نه_به_تصادف برگزار کردهاند.
مسئولان در صف اول پویش
مسئولین دولتی نیز در این زمینه نظرات خود را بیان کردهاند. به عنوان مثال، وزیر کشور با پیوستن به این پویش اظهار کرد: «راننده کم خطری هستم و این پویش پیشنهادی، در درجه اول برای حفظ سلامتی خود شهروندان، هموطنان عزیز، رانندگان و سرنشینان است. هیچ چیزی بالاتر از حفظ جان نیست و همه باید به هم در رانندگی کمک کنیم.»
سردار حسینی رئیس پلیس راهور فراجا نیز با اشاره به اهمیت رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، از شهروندان خواست با پیوستن به «پویش ملی نه به تصادف» نقش موثری در کاهش تلفات و آسیبهای ناشی از حوادث رانندگی داشته باشند.
در همین راستا، در آستانه شروع مسافرتهای نوروزی اعضای هیئت دولت با بیان نقطه نظرات خود درباره تبعات رانندگی پر خطر، ضمن پیوستن به پویش نه به تصادف، به بیان اقداماتی که زیر مجموعه متبوعشان میتواند برای کاهش سطح تصادفات انجام دهد پرداختند. رئیس جمهور نیز در خصوص پویش نه به تصادف بیان داشت که لازم است پویشی برای تشویق رانندگانی که درست رانندگی میکنند ایجاد شود و در مقابل جرائم برای رانندگانی که اقدامات پرخطری مانند تردد با سرعت غیرمجاز دارند، افزایش یابد.
سردار حسن مؤمنی جانشین پلیس راهور فراجا نیز در این زمینه با اشاره به چکیدهای از دستاوردهای طرح نوروزی پلیس راه گفت : در طول ۲۰ روز طرح نوروزی پلیس راه شاهد بیش از 588 میلیون تردد در جادههای کشور بودهایم و اوج آن نیز روز 14 فرودین با بیش از ۳۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تردد در محورهای مواصلاتی کشور رقم خورده است.
لیستی از تجهیزات به کارگرفته شده
امسال علاوه برپویش نه به تصادف، پلیس راهور فراجا نیز با در کنار به کارگیری 22 هزار نیروی انسانی؛ از 25 اسفند تا 15 فرودین تلاش کرد تا نقش پررنگی را در سامان دهی ترددهای بین شهری و داخل شهری و همچنین کاهش تصادفات و حوادث ناشی از آن داشته باشد. سرهنگ احمد کرمیاسد رئیس پلیس راه راهور فراجا با اعلام اینکه تمامی ۲۲ هزار نیروی پلیس در نوروز امسال در آمادهباش کامل بودند و از مرخصی استفاده نکردند گفت:ما کارمان را حتی قبل از آغاز رزمایش شروع کرده بودیم بطوریکه مثلا پیامکهای هشدار برای رانندگانی که تخلفات متعدد داشتهاند ارسال شد تا از وقوع تخلفات بیشتر پیشگیری شود.
وی با اشاره به این که برای بهبود ایمنی حملونقل عمومی، ۷۰۰ دانشجوی دانشگاه علوم انتظامی در قالب مسافر در اتوبوسها مستقر خواهند شد تا رفتار رانندگان را بررسی کنند، تاکید کرد: نرخ جرایم تخلفات حادثهساز از ۲۰ اسفند تا ۲۰ فروردین به میزان ۳۰ درصد افزایش یافته است.
از سویی به گفته سرهنگ کرمیاسد در طرح نوروزی امسال بیش از 3 هزار بازرس نامحسوس و دوربینهای نظارتی نیز برای رصد وضعیت ترددهای نوروزی فعال بودند.
همچنین به گفته وی، در این طرح، خودروهای دودیفرانسیل و موتورسیکلتهای سنگین عضو حوزه اتومبیلرانی و وسایل نقلیه گردشگری کانون جهانگردی و اتومبیلرانی نیز همچون سالهای گذشته به منظور تسریع و تسهیل در تردد گردشگران، در نقاط پرترافیک و گلوگاهها مستقر شده بودند تا در کنار پلیس راهور فراجا خدمات امدادی به هموطنان ارائه دهند.
علاوه براین، تعداد ۱۴۵۰ دستگاه خودرو امدادی، یک هزار و ۷۰۰ امدادگر متخصص، ۵۰ دستگاه کانکس، ۲۶ نمایندگی استانی در سطح کشور، ۳۱ دستگاه خودرو گشت نظارت و بازرسی، ۶۰۰ دستگاه خودرو دودیفرانسیل امدادرسان، ۱۵۰ دستگاه موتورسیکلت سنگین امداد رسان، از جمله امکانات و ظرفیتهای امداد خودرو کانون است که در طرح نوروزی 1404 در تمامی محورهای مواصلاتی کشور آماده ارائه خدمات هستند.
ظهور خودروهای برقی در پلیس راهور تهران
در تهران نیز طرح نوروزی پلیس راهور با جدیت اجرا شد. سردار سید ابوالفضل موسویپور رییس پلیس راهور پایتخت از اعمال قانون بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار راننده در طرح ویژه نوروز ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: این اقدام نشاندهنده تلاشهای گسترده برای بهبود ایمنی و کاهش تخلفات رانندگی در پایتخت است.
وی همچنین در خصوص آمار اعمال قانون موتورسواران متخلف از ابتدای طرح نوروزی تا ۱۵ فروردین امسال گفت: همکارانم در پلیس راهور تهران بزرگ بیش از ۱۱۳ هزار اعمال قانون برای موتورسیکلت سوران ثبت کردهاند.
امسال اما پلیس راهنمایی و رانندگی تهران با خودروهایی جدید به استقبال طرح نوروزی رفتند. اضافه شدن ۱۵۰ دستگاه خودروی برقی به ناوگان خودرویی پلیس راهور پایتخت نویدی بود برای اینکه پلیس هم ضمن تلاش برای نوسازی ناوگان خود؛ توجه ویژهای نیز استفاده از خودروهای «پاک» و دوستدار طبیعت دارد.
افزایش ۳ درصدی ترددهای نوروزی
گزارشها حاکی است که ترددهای جادهای نوروز امسال نسبت به سال گذشته افزایشی بوده است. در این باره رئیس پلیس راهور فراجا با اعلام پایان طرح ترافیکی نوروز ۱۴۰۴ پس از ۲۱ روز، گفت: در این مدت یک میلیون و ۱۶ هزار و ۳۴۳ فقره تصادف ثبت شد. سردار سیدتیمور حسینی از ثبت بیش از ۵۵۸ میلیون تردد جادهای در بازه زمانی ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ خبر داد و افزود: این آمار نسبت به سال گذشته حدود 3 درصد افزایش داشته است.
ورود پهباد به ناوگان پلیس راه
در ایام نوروز، به دلیل افزایش تردد و شلوغی جادهها، احتمال وقوع تخلفات رانندگی بیشتر میشود. حالا اما از امسال پلیس راهور برای کنتزل و نظارت بیشتربرترددها، از پهبادهای ویژهای در طرح نوزوی خود استفاده کرده است. پهپادهای پلیس راهور با پرواز بر فراز جادهها و نظارت بر ترافیک، میتوانند تخلفات رانندگی را بهصورت زنده ثبت و به مراکز کنترل ارسال کنند.
این پهپادها قادر به شناسایی تخلفاتی مانند سرعت غیرمجاز، تغییر مسیر ناگهانی، عدم رعایت فاصله طولی، حرکت بین خطوط و حرکت اتوبوس و کامیون در لاین سرعت هستند.
توقیف بیش از سه هزار گواهینامه
نتیجه اجرای این طرح نوروزی را از زبان سردار سید تیمور حسینی، رئیس پلیس راهور فراجا میتوان اینچنین بیان کرد: در اجرای این طرح سه هزار و ۱۶۶ راننده متخلف شناسایی شده و گواهینامههای آنها توقیف و در سوابق رانندگیشان ثبت شده است. این افراد علاوه بر توقیف گواهینامه، مشمول جریمه نیز شدهاند.
رئیس پلیس راهور فراجا با ارائه آخرین آمار تصادفات نوروزی ۱۴۰۴، اعلام کرد که در بازه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ مجموعاً ۹۷ هزار و ۱۴۴ فقره تصادف در سطح جادههای کشور به ثبت رسیده است.
وی توضیح داد: در این مدت شاهد ۶۹۸ فقره تصادف فوتی بودیم که در مجموع 880 نفر از هموطنان جان خود را از دست دادهاند، ۱۵ هزار و ۱۷۶ فقره تصادف جرحی با ۱۹ هزار و ۱۶۶ نفر مجروح و ۸۱ هزار و ۵۷۱ فقره تصادف خسارتی که تنها منجر به خسارت مالی شده است نیز در ۲۰ روز گذشته اتفاق افتاده است.
سردار حسینی در ادامه افزود: بررسی علل وقوع تصادفات فوتی نشان میدهد ۴۴ درصد تصادفات به دلیل عدم توجه به جلو، ۱۵ درصد به دلیل عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه و ۱۴ درصد ناشی از تغییر مسیر ناگهانی رانندگان بوده است.
وی تصریح کرد: اوج تصادفات فوتی در بازه زمانی ساعتهای ۱۶ تا ۲۰ رخ داده است که ۲۷ درصد از کل تصادفات را شامل میشود. این آمار نشان میدهد که در ساعات پایانی روز، رانندگان باید دقت بیشتری در رانندگی داشته باشند و از خستگی و خوابآلودگی پرهیز کنند.
∎